Universitatea Harvard admite că „Evanghelia soției lui Isus” este falsă

1688 0

În septembrie 2012 multe medii de comunicație publicau o știre de senzație, potrivit căreia Isus a avut soție. Proba acestei informații era un fragment de papirus pe care Karen L. King, o investigatoare recunoscută de la Universitatea Harvard, îl scotea la lumină pentru prima dată.

Fragmentul avea mărimea unei cărți de credit și conținea câteva fraze incomplete printre care se putea citi „Isus le-a zis: soția mea …”. Investigatoarea considera că era vorba de un fragment foarte vechi și dădea credit sursei care l-a obținut.

Cu toate acestea, de atunci încoace, mai mulți experți au pus la îndoială descoperirea, considerând că există multe falsificări ce circulă în terenul arheologiei. De exemplu, specialistul în coptă veche, Christian Askeland, a găsit similarități semnificative ale respectivului fragment, cu un alt papirus fals al Evangheliei lui Ioan din 1920. Un alt expert, Mark Goodacre, considera că evidențele falsificării sunt „mai mult decât evidente”.

papirus 1

Săptămâna aceasta, Karen L. King a admis că fragmentul probabil era fals. Într-un interviu cu The Boston Globe, a spus că ea a fost mințită de proprietarul papirusului, omul de afaceri din Florida, Walter Fritz. De partea lui, omul de afaceri a respins că el ar fi falsificat fragmentul.

Profesoara spusese de la început că acest fragment nu poate fi considerat o probă că Isus ar fi fost căsătorit, ci doar că acest aspect a fost dezbătut între primii creștini.

Revista de teologie de la Harvard a publicat de asemenea refuzul categoric al profesorului Leo Depuydt de la Universitatea Brown. „Ca falsificare este atât de rău făcută încât nici nu are sens”, a spus Depuydt la Boston Globe. „Nu pot să accept argumentul că fragmentul este sofisticat. Cred că a putut să fie făcut într-o după masă de unul din studenți”.

Reacția Universității Harvard

Luni 20 Iunie 2016, Harvard Divinity School a actualizat site-ul web al investigației „Evangheliei soției lui Isus”, printr-un comunicat, referindu-se la ultimele informații jurnalistice. „Mulțumim tuturor oamenilor de știință, tehnici și jurnaliști ce și-au dedicat cunoștințele pentru înțelegerea istoriei și a semnificației papirusului. Harvard mulțumește acestor contribuții și va continua să aibă în vedere chestiunile evidențiate de aceștia, cu toată seriozitatea ce se merită”.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns