În urmă cu o săptămână, în 24 Iunie 2016, Duma de Stat a Rusiei a prezentat un pachet final de diferite legi antiteroriste, sugerate de deputata Irina Yarovaya și de senatorul Viktor Ozerov. Legile au fost aprobate aproape în unanimitate de către Duma de Stat, camera superioară a Parlamentului, și de către Consiliul Federației, camera inferioară. Acum îi corespunde președintelui Vladimir Putin să promulge sau nu aceste legi.
Limitările
Proiectul de lege modifică zeci de legi existente ce pot avea grave consecințe pentru persoanele ce locuiesc în Rusia. Se extind într-o formă amplă puterile statului, cu măsuri severe privind controlul cetățenilor și o limitare a drepturilor civile garantate de Constituția Rusiei.
Autoritățile Rusiei obțin astfel puterea de a accede la toate conversațiile telefonice și mesajele de e-mail ce traversează liniile de telecomunicații din această țară. Această lege a fost definită ca fiind „legislația cea mai dură și mai represivă din istoria post-sovietică ce a fost votată în Rusia”.
Restricții privitoare la munca misionarilor
Între alte restricții, „legea Yarovaya” impune restricții în aspecte religioase, redefinind într-o formă amplă „munca misionară”, în așa fel încât orice predicare sau act religios realizat în afara unui local de cult, va fi calificată ca și activitate misionară.
Orice credincios autohton sau misionar din afara țării, trebuie să obțină un permis guvernamental prin intermediul unei organizații religioase înregistrate, pentru a putea desfășura vreo activitate publică, și nu se va putea evangheliza în nici un loc ce nu este biserică sau alte locuri religioase.
Restricțiile se vor aplica inclusiv la activitățile în rezidențe private și în Internet. În acest mod, un pastor protestant sau un preot ortodox ce doar dorește să viziteze un bolnav la spital, sau să oficieze o înmormântare, va trebui să solicite în prealabil un permis de la autoritățile statale.
Legea stabilește amenzi de până la 780 de dolari pentru persoane individuale și de 15 500 de dolari pentru organizații. Străinii ce violează legea se expun pericolului de a fi expulzați din țară.
Rugăciune și post național
Timp de trei zile, din 29 Iunie, până în 1 Iulie, minoritatea protestantă din Rusia (aproximativ 1 % din populație), a făcut un apel la rugăciune, post și trimiterea de petiții președintelui Putin, ce va trebui să aprobe aceste măsuri, înainte ca acestea să devină oficiale.
„Majoritatea liderilor evanghelici din șapte denominațiuni și-au exprimat îngrijorarea”, a declarat Sergey Rakhuba, președintele Misiunii din Eurasia și ex-fondator de biserici în Moscova, site-ului Christianity Today. „Facem un apel comunității creștine mondiale pentru a se uni cu noi în rugăciune, pentru ca președintele Putin să intervină și Dumnezeu să lucreze miraculos în acest proces”, a adăugat Sergey.
„Această lege ne întoarce la un trecut rușinos”
Sergei Ryakhovsky, purtător de cuvânt al bisericilor protestante din Rusia, împreună cu alți lideri evanghelici, au trimis o scrisoare președintelui Putin plângându-se că „legea Yarovaya violează drepturile omului și libertățile fundamentale privitoare la libertatea religioasă”.
„Obligația ca fiecare credincios să aibă un permis special pentru a-și difuza credințele lui, la fel ca și pentru a distribui literatură și material religios în afara unui local de cult, nu doar că sunt absurde și ofensive, ci creează de asemenea baze pentru o persecuție masivă a credincioșilor ce violează aceste dispoziții”, se specifică în scrisoare.
„Istoria sovietică – se continuă în scrisoare – ne demonstrează cum multe persoane din diferite religii au fost persecutate pentru că au difuzat Cuvântul lui Dumnezeu. Această lege ne duce înapoi la un trecut rușinos”.
Scrisoarea se încheie cu o chemare directă îndreptată șefului de la Kremlin: „Vladimir (Putin), în numele a mii de credincioși protestanți evanghelici, vă cerem să nu permiteți să se adopte această lege represivă și neconstituțională”.
Lloyd Harsch, profesor de istorie a bisericii, de la New Orleans Seminary, comentând acest lucru pentru Baptist Press, a spus: „De la căderea comunismului și dizolvarea Uniunii Sovietice, Rusia a restrâns constant deschiderea ei inițială spre creștinismul evanghelic”. El a mai spus că aceste legi sunt „o altă invenție a lui Vladimir Putin pentru a-și consolida puterea și pentru a-și reduce la tăcere criticii folosind pretextul promovării securității publice și lupta împotriva terorismului. Orice activitate ce sfidează autoritatea va fi calificată ca și activitate teroristă”.
Surse: Evangelical Focus; Christian Today
victor802006
Ferească-ne Dumnezeu! Nici pe vremea comuniștilor un preot ortodox nu avea nevoie de aprobare ca să oficieze o înmormântare sau să vină la omul aflat pe patul de moarte ca să-i dea împărășania.