Congresul ecumenic din Munchen promovează unitatea dintre catolici, ortodocși, protestanți și evanghelici

2941 1

Aproximativ 1 700 de reprezentanți, din 300 de denominații protestante, s-au reunit în Munchen pentru a participa la congresul „Împreună pentru Europa 2016”, ce a avut loc între 30 Iunie și 2 Iulie.

Congresul a contat cu prezența a lideri din Biserica Catolică, Biserica Anglicană, mai multe Biserici Ortodoxe, Biserici Protestante și unele denominații evanghelice libere – între acestea baptiști și penticostali – lideri ce au dezbătut timp de trei zile asupra felului în care „pot găsi puncte comune, să avanseze în reconciliere și în speranța unui viitor mai bun”.

Dorim să contribuim la reconcilierea dintre creștini și dintre biserici. Cu mărturia noastră de unitate și reconciliere sperăm să producem impact în societate în ansamblul ei. Dorim să-i încurajăm pe toți să răspundă cu un decisiv „DA” pentru a avansa împreună și să depășim barierele dintre persoane, națiuni, grupuri sociale și culturale”, au afirmat organizatorii în pagina web.

Între cei prezenți s-a aflat și cardinalul catolic Walter Kasper, episcopul protestant evanghelic Heinrich Bedford Strohm și secretarul Alianței Evanghelice Germane, Hartmur Steeb.

Atât papa Francisc cât și patriarhul ecumenic din Constantinopol, Bartolomeu I, au trimis mesaje video participanților la congres.

Dacă (unitatea dintre creștini) era atât de importantă pentru Isus, ce s-a rugat intens pentru acest lucru, noi nu trebuie să stăm deoparte”, s-a exprimat secretarul general al Alianței Evanghelice Germane, Hartmut Steeb. Dar această unitate „nu trebuie să fie impusă”, a lămurit Steeb.

Președintele Bisericii Evanghelice Germane (EKD, biserica luterană), Bedford Strohm, a spus că este momentul să vorbim doar de „creștini” în loc de „catolici” sau „evanghelici”.

De partea lui, președintele Conciliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch, a spus că el nu poate înțelege cum unii creștini nu „sufăr” văzând lipsa de unitate dintre creștini în Europa.

577be7627f0ab_577a7f58f28c0_event420

Congresul s-a încheiat cu o mare adunare în aer liber, sub lozinca: „500 de ani de diviziune este de ajuns – unitatea este posibilă”. Aproximativ 5 000 de persoane au participat la această adunare. Unul dintre organizatorii acestui congres, lider al YMCA, Gerhard Pross a spus că „diviziunea creștinilor în Europa este o rană ce nu trebuie să stea deschisă pentru totdeauna”. Referindu-se la comemorarea a 500 de ani de la Reforma Protestantă, din anul 2017, el a accentuat că „500 de ani sunt de ajuns”.

Diferențele în ambientul evanghelic

În ultimele luni, relația dintre protestanți și catolici este dezbătută în diferite forumuri. Alianța Evanghelică Italiană a atins și ea această temă în conferința ei națională, iar recent teologul italian Leonardo de Chirico a pus în mișcare o inițiativă intitulată Rome Scholars Network, un grup de reflecție al evanghelicilor, față de un catolicism tot mai ecumenic.

Mesajul ce vine dinspre catolici și dinspre unii lideri evanghelici este că Reforma s-a încheiat. Noi nu suntem de acord, Reforma este mai pertinentă azi ca oricând”, s-a exprimat Chirico.

Will Graham, profesor la Facultatea de Teologie din Cordoba (Spania), ce a participat și el la conferința din Italia, a explicat că diferențele cu Biserica Catolică, ce au fost la originea Reformei, nu au fost încă rezolvate.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment