„Persecutaţi şi uitaţi” – Încep oare să se trezească liderii europeni?

2227 0

Despre acest fenomen numit persecuţie, s-a scris mult în ultima vreme şi sunt sigur că se va mai scrie mult şi în continuare. Cel puţin acesta să fie unul din avantajele acestui avans mediatic fără precedent, de care beneficiem în prezent. Putem afla ce se întâmplă cu fraţii noştri din lumea întreagă, în special cu acei ce înfruntă persecuţia, iar în mod normal informaţia ar trebui să ducă la atitudine, atitudinea la fapte şi faptele să dea rezultate.

Din nefericire cu toţii ştim că cel puţin în cazul creştinilor persecutaţi, nu se întâmplă acest lucru. Deşi informaţia ar trebui să ne sensibilizeze, se pare că prea multa informaţie duce la desensibilizare. Nimeni nu ia nici o atitudine, sau dacă totuşi se ia, aceasta nu trece dincolo de un anumit grad de indignare, exprimat printr-un articol de presă, printr-o declaraţie în faţa camerelor sau poate printr-o conferinţă în care este discutată problema de câţiva responsabili de resort. Dar lipsesc faptele şi implicit rezultatele.

Politicienii noştri sunt prea ocupaţi cu agenda lor economică, alţii spun că pe ei nu-i priveşte, alţii sunt de altă ideologie (cum sunt cei de stânga), iar alţii se plâng că nu au suficiente fonduri ca să poată face ceva. Iar strigătul unor organizaţii precum Open Doors, International Cristian Concern, Christian Aid Mission, Voice Martyrs, etc, loveşte în urechile surde ale unora, în mâinile neputincioase ale altora, sau într-o indolenţă crasă a celor mai mulţi. Şi nimeni nu face nimic până ce sunt loviţi în propria lor casă, cum este cazul recent al Franţei.

Şi totuşi, în ultimul timp parcă se mişcă ceva. Unii politicieni din Europa parcă sunt dispuşi să ia atitudine şi unii chiar au luat-o. Să fie un început bun? Probabil, dar urmează faptele şi fiind optimist din fire, sper să putem vedea şi rezultatele.

Lideri ai Parlamentului European au participat zilele trecute la o reuniune la nivel înalt în Bruxelles, a cărei temă a fost persecuţia religioasă. Liderii europeni au cerut oprirea suferinţei pe care creştinii o experimentează, cerând Europei şi Occidentului să facă ceva în această problemă şi să rupă odată tăcerea.

Persecuţia creştinilor este subevaluată şi nu i se acordă suficientă atenţie, ceea ce semnifică de asemenea că nu a fost abordată într-un mod adecvat”, a declarat preşedintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz. „Europa nu-şi poate permite luxul de a continua să ignore destinul creştinilor, care sunt în mod clar grupul cel mai persecutat din lume”, a mai spus demnitarul.

Vicepreşedintele Parlamentului European, domnul Antoni Tajani, a continuat pe aceiaşi linie cu Martin Schulz, avertizând că Europa uneori „este tentată să gândească că se poate ignora această problemă”, adică de a-i proteja pe creştinii din toată lumea ce suferă din cauza persecuţiei.

Nici o comunitate religioasă nu este atât de supusă urii, violenţei şi agresiunii sistematice, cum este cea creştină”, a spus Tajani. „Occidentul trebuie să rupă odată tăcerea faţă de persecuţia creştinilor în lume şi Europa trebuie să promoveze un model de societate care să fie opusă radicalismului religios şi proiectelor brutale şi criminale, aşa cum este califatul islamic din Irak şi Siria ce îşi întinde acum tentaculele şi în Libia”.

Oratorii au menţionat organizaţia mondială Open Doors, care informează că peste 150 de milioane de creştini în toată lumea, sunt victime ale violărilor, torturilor, arestărilor arbitrare, cei mai afectaţi fiind cei ce locuiesc în Irak, Somalia, Siria, Pakistan, Coreea de Nord şi Nigeria.

Tajani a mai menţionat că peste 70 % din creştini au fugit din Irak din 2003 încoace şi alţi 700 000 au trebuit să-şi părăsească casele şi să plece din Siria, din aceleaşi motive. „În numele religiei, avem obligaţia să-i condamnăm pe toţi acei ce arată că dispreţuiesc viaţa umană şi omoară în numele lui Dumnezeu. Cel ce împuşcă în numele lui Dumnezeu, trage de fapt în Dumnezeu însuşi”, a spus liderul european.

Un raport al organizaţiei Aid to the Church in Need (ACN) din Marea Britanie, informează că în curând creştinii ar putea fi extinşi definitiv din regiuni întregi ale lumii. Ultimul raport al acestei organizaţii este intitulat „Persecutaţi şi uitaţi”.

Creştinii dispar repede din regiuni întregi, în special într-o mare parte din Orientul Mijlociu şi unele zone din Africa. În cea mai mare parte, această migraţiune este rezultatul curăţirii etnice motivate de ura religioasă”, se spune în raport. Creştinismul ar putea dispare din Irak în următorii cinci ani dacă situaţia nu se schimbă, a declarat John Pontifex de la ACN, portalului CBN News.

Primul ministru britanic, David Cameron, pornind de la acest raport, a trimis o scrisoare la Camera Lorzilor în care specifica:

Nici un credincios nu ar trebui să trăiască cu frică şi din aceste motive Guvernul (britanic) se angajează să promoveze libertatea religioasă şi toleranţa în ţară şi în întreaga lume”.

Acest raport serveşte ca şi voce pentru cei ce sunt fără voce, din celulele lor de închisoare şi din acele locuri departe de casele lor, unde şi-au căutat refugiu. Acum nu este timpul pentru tăcere. Trebuie să fim uniţi şi să luptăm pentru o lume în care nimeni să nu fie persecutat din cauza a ceea ce crede”, a mai spus Cameron.

Raportul ACN, evidenţiază că religia creştină este cea mai persecutată din lume, citând un alt raport al Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului din 2012, care estimează că 80 % din actele de discriminare religioasă au fost comise împotriva creştinilor.

Un alt lider european ce a preluat această problemă este Lars Adaktusson de la Partidul Democrat Creştin din Suedia care a declarat în noiembrie în ziarul Svenska Dagbladet, că Uniunea Europeană trebuie să recunoască genocidul creştinilor şi să facă ceva faţă de această realitate: „Motivul de bază al Statului Islamic este foarte clar stabilit şi se referă la o curăţare etnică şi religioasă a tuturor ce nu se încadrează în propria lor definiţie strictă de salafism sunit. Asasinatele , violările, sechestrele, eradicarea istoriei culturale şi religioase, este destinată pentru anularea sau anihilarea forţată a creştinismului”.

Politicianul suedez a semnalat de asemenea faptul că în ultimii 10 ani numărul creştinilor s-a diminuat de la 1,5 milioane la aproape un sfert, câţi au mai rămas în prezent.

Liderul evanghelic american Franklin Graham a ridicat din nou vocea în Statele Unite, cerând autorităţilor să recunoască genocidul ce este comis împotriva creştinilor, din mâna Statului Islamic.

Asasinate în masă, crucificări, decapitări, sclavie, violări, distrugeri de biserici, deposedări de posesiuni şi convertiri forţate la Islam – toate sunt orori pe care creştinii din Orientul Mijlociu le experimentează”, a spus Graham prin intermediul paginii lui de Facebook. „ Mă unesc şi eu cu acei lideri care îi cer secretarului de stat John Kerry pentru a include genocidul creştinilor din Orientul Mijlociu, în clasificarea Departamentului de Stat”, a adăugat Graham, ce a semnalat faptul că preşedintele Obama a recunoscut persecuţia grupului yazidi ca genocid, dar nu pe cel al creştinilor.

„ISIS nu doreşte să coexiste împreună cu creştinii, ci doreşte să-i elimine”, a continuat Graham. „Acesta este un genocid împotriva creştinilor şi vieţile lor sunt importante”.

Graham a făcut apeluri asemănătoare în mai multe rânduri şi a cerut credincioşilor să se roage pentru a se termina cu acest „rău teribil”, ce se realizează în numele religiei. „Este un genocid – şi lumea se pare că în mare măsură păstrează tăcerea faţă de acest genocid contra creştinilor, a grupului yazidi şi a altor minorităţi religioase din Siria şi Irak cu metodele lor inimaginabile crude şi atroce”, a spus liderul evanghelic cu altă ocazie.

Kirsten Powers, o analistă politică americană, informează printr-un articol publicat în USA Today că şi alţi lideri creştini, între care arhiepiscopul de Washington, cardinalul Donald Wuerl şi reverendul Samuel Rodriguez, de la National Hispanic Christian Leadership Conference, au cerut Departamentului de Stat să recunoască nivelul extrem de persecuţie pe care creştinii îl suferă. Până în acest moment guvernul Obama nu a indicat că este dispus să-şi schimbe opinia, deşi la începutul anului a recunoscut genocidul împotriva poporului yazidi, recunoaştere ce a fost derivată dintr-un raport publicat de Muzeul Holocaustului din Statele Unite.

ISIS nu vrea să trăiască împreună cu creştinii din Orientul Mijlociu. Vrea să-i elimine. Haideţi să lăsăm de a ne preface că nu este aşa şi să-l numim ceea ce este – un genocid”, a scris Kirsten Powers.

Surse: Christian TodayThe Christian PostReligion Freedom Report

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns