Un grup de rabini evrei ortodocşi au publicat o declaraţie în care se spune că creştinismul nu a fost un accident, ci de fapt face parte din planul lui Dumnezeu.
Declaraţia intitulată „To Do the Will of Our Father in Heaven: Toward a Partnership between Jews and Christians” (Pentru a face voia Tatălui nostru din Cer: către o asociaţie între iudei şi creştini), semnată de 28 de rabini ortodocşi, marchează o schimbare semnificativă a perspectivei evreieşti asupra creştinismului şi deschide posibilitatea a noi relaţii interreligioase.
În timp ce înainte cooperarea religioasă s-a limitat la probleme sociale, economice sau politice, acest document recunoaşte creştinismul ca având un conţinut teologic şi escatologic.
„Creştinismul nu este nici un accident şi nici o eroare, ci este rezultatul voinţei divine şi un dar pentru naţiuni”, se spune în comunicat. „Separând iudaismul de creştinism, Dumnezeu a dorit să facă o separaţie între parteneri cu diferenţe teologice importante şi nu o separare între inamici”.
„Adevărata importanţă a acestei declaraţii ortodoxe este de a cere colaborare frăţească între lideri religioşi iudei şi creştini, în timp ce se recunoaşte statutul teologic pozitiv al credinţei creştine. Evreii şi creştinii trebuie să se afle în prima linie a promovării valorilor morale de bază pentru întreaga lume”, a spus rabinul Shlomo Riskin, fondatorul Centrului pentru Înţelegere Iudeo-Creştină şi Cooperare cu Israelul (CJCUC).
Declaraţia a fost făcută publică în 3 Decembrie, la 50 de ani de la declaraţia Nostra Aetate de la Conciliul Vatican II, din 1965, care a respins acea viziune susţinută timp de secole, că evreii l-au omorât pe Hristos şi meritau astfel persecuţia, în locul ei afirmând Legământul dintre Dumnezeu şi Israel.
„În ziua de azi, evreii au experimentat dragostea sinceră şi respectul multor creştini ce s-a exprimat în multe iniţiative de dialog, reuniuni şi conferinţe în toată lumea”, continuă comunicatul, care recunoaşte importanţa schimbării de dogmă prin declaraţia Nostra Aetate şi chiar dacă nu o comemorează în mod explicit, cel puţin aceasta a netezit drumul spre declaraţia recentă a rabinilor evrei.
„Acum când Biserica Catolică a recunoscut Legământul etern dintre Dumnezeu şi Israel, noi evreii putem recunoaşte validitatea constructivă a creştinismului, ca aliatul nostru pentru mântuirea lumii, fără nici o frică că acesta va fi exploatat cu intenţii misionare”.
Documentul în 7 puncte, a fost semnat până în acest moment de 28 de rabini ortodocşi, în special de cei din aripa mai liberală a tradiţiei evreieşti ortodoxe, documentul fiind deschis tuturor celor ce vor să-l semneze. Semnatarii acestui comunicat, ce a fost lansat de Centrul pentru Înţelegere Iudeo-Creştină şi Cooperare cu Israelul, provin din Statele Unite, Israel şi Europa. Pe lângă rabinul Shlomo Riskin, fondatorul Lincoln Square Sinagoga din New York, mai există şi alţi rabini influenţi ce au semnat comunicatul, cum este David Rosen, de la Comitetul Evreiesc American.
Unul dintre semnatari, rabinul Greenberg Irvin, recunoaşte că mulţi rabini ortodocşi nu au semnat, pentru că refuză să vadă voinţa lui Dumnezeu de a ajunge la neamuri (la neevrei), prin intermediul creştinismului. De asemenea există o frică între anumiţi rabini ortodocşi că unii credincioşi creştini încearcă să evanghelizeze poporul evreu. Greenberg a explicat că, trecând peste acest segment de rabini ortodocşi, el înţelege că „există spaţiu în iudaismul tradiţional în care se vede creştinismul ca şi parte din planul lui Dumnezeu pentru umanitate, ca o dezvoltare a iudaismului ce a fost dorit de însuşi Dumnezeu”.
Documentul publicat de grupul de rabini evrei, coincide cu au alt document publicat de Vatican în aceeaşi zi, prin care Sfântul Scaun îi îndemna pe credincioşii catolici „că nu trebuie să încerce să-i convertească pe iudei şi trebuie să lucreze împreună cu ei pentru a lupta împotriva antisemitismului”. Creştinismul şi iudaismul se întrepătrund şi Dumnezeu niciodată nu a anulat Legământul Său cu poporul iudeu, se mai arată în documentul elaborat de Comisia pentru Relaţii Religioase cu Evreii, de la Vatican.
„Deci, Biserica are obligaţia de a vedea evanghelizarea iudeilor, ce cred în unicul Dumnezeu, într-o manieră diferită faţă de cea a celorlalte popoare din alte religii şi credinţe din lume”, adaugă comunicatul.
Surse: Christian Today; CJCUC