Despre mersul la biserică s-a vorbit și s-a scris atât de mult încât un articol în plus, probabil că nu ar aduce mai multe noutăți asupra acestui aspect. Aceleași păreri pro și contra, aceleași tabere, aceleași concluzii. Cei ce frecventează regulat biserica vor scoate pieptul, afișând răbojul marcat cu consecvență în fiecare duminică, pe când cei ce merg mai rar sau deloc, îi vor arăta cu degetul pe primii acuzându-i de rutină, tradiționalism, prejudecăți, etc.
Acum dacă ar fi să-mi dau cu părerea, dar fără să intru în miezul problemei, eu cred că totuși este mai recomandabil mersul la biserică, decât statul acasă. Așa că celor ce își spun duminica dimineața (sau seara, după caz), că decât să meargă la biserică fără motivație, fără interes, sau cu interese meschine, mai bine stau acasă, eu totuși le recomand să meargă.
Ce este interesant aici, este că acest aspect (al mersului la biserică), prezintă interes nu numai pentru cei implicați în el ci și pentru alții cum sunt sociologii, psihologii și consilierii, iar în acest sens au fost efectuate numeroase studii și sondaje. Ultimul studiu în acest sens a fost efectuat și făcut public tocmai de prestigioasa Universitate Harvard.
Acest studiu sugerează că asistența regulată la serviciile unei biserici, poate ajuta la prelungirea speranței de viață. Investigatorii au analizat datele a aproximativ 75 000 de asistente medicale de vârstă medie din Statele Unite, ce au trebuit să completeze un chestionar cu diferite întrebări la fiecare patru ani. Acest studiu a cărui obiectiv era stadiul de sănătate al asistentelor medicale, ce a fost efectuat în perioada 1992 – 2012, pe lângă diversele aspecte ale vieții, a cuprins și întrebări legate de asistența la serviciile unei biserici.
Investigatorii au găsit că femeile ce au frecventat biserica mai mult de o dată pe săptămână, au prezentat un risc de 33 % mai mic de a muri în perioada efectuării studiului, în comparație cu celelalte ce au declarat că nu au frecventat biserica niciodată. Asistentele ce au declarat că au frecventat o dată pe săptămână, riscul era de 26 % mai mic, iar cele ce frecventau mai rar, prezentau un risc de 13 % mai mic, decât cele ce nu frecventau deloc.
Femeile ce frecventau regulat biserica prezentau de asemenea un indice mai înalt de sprijin social și de optimism, prezentau o cotă mai scăzută de a cădea în depresie și erau mai puțin predispuse să fumeze.
Concluziile studiului merg în direcția că asistența la serviciile religioase ale unei biserici poate să prelungească speranța de viață pentru femei, cu toate că studiul nu a efectuat întrebări filosofice sau teologice, legate de Dumnezeu sau de viața de dincolo.
„Religia și spiritualitatea pot să fie o sursă apreciabilă, pe care medicii o pot explora pe pacienții lor, după cum este cazul”, este părerea investigatorilor de la Harvard.
„Frecventarea bisericii poate promova auto-disciplina, sentimentul de semnificație și rostul vieții și poate să favorizeze experiențe transcendente”, a spus Tyler J. VanderWeele, profesor de epidemiologie la Harvard, ce a publicat respectivul studiu în revista Archives of Internal Medicine.
Surse: Actualidad Cristiana; Christian Today