Doi predicatori de stradă, vinovați de „ofensă publică” în Marea Britanie

1570 0

Verdictul a fost dictat de un tribunal din Bristol (Marea Britanie) în 28 Februarie. Acesta i-a găsit „vinovați” pe Mike Overd și Michael Stockwell de un delict de ordine publică cu agravant religios, pentru care vor trebui să plătească câte 2 100 lire sterline fiecare, în amenzi și cheltuieli de judecată.

Ambii sunt evangheliști de stradă, care în luna iulie 2016, ieșind să predice în parcarea unui spațiu comercial, au intrat în dialog cu ascultătorii. La un moment dat aceștia au citat pasaje din Biblie ce se referă la sexualitate, motiv pentru care poliția a considerat că aceștia „perturbau liniștea publică”.

Procurorul a motivat că a cita părți din Biblia King James în contextul modern britanic „trebuie considerat abuziv și este un fapt criminal”. Apărarea la rândul ei, a expus faptul că „Mike Overd și Michael Stockwell nu au spus nimic ce nu se poate asculta în Speakers Corner în Hyde Park, prezentând afirmații ale Bibliei, răspunzând întrebărilor și obiecțiilor mulțimii și răspunzând cu calm la acuzațiile ce le erau lansate”.

Un video arată cum mai mulți dintre spectatori îi insultau pe cei doi. Predicatorii explicau diferența dintre Islam și Creștinism folosind Biblia și unele referințe la Coran. Vorbeau despre dragostea lui Dumnezeu și unicitatea lui Isus Hristos.

După aproximativ o oră, Overd a fost luat cu forța de la fața locului de un agent de poliție. Materialul video l-a înregistrat pe agentul de poliție spunând că Overd predica „homofobie” și „îi provoca pe musulmani”, Overd răspunzând că el și ceilalți predicatori „spuneau doar ceea ce scrie în Biblie”.

Avocații ce se ocupă de acest caz au informat că vor face recurs la această sentință. Avocatul Roger Kiska de la Christian Concern, consideră că sentința este un „precedent foarte periculos” deoarece libertatea de expresie „este un barometru ce definește sănătatea democrației noastre”. Avocatul a mai precizat că aceasta „este o zi tristă: predicarea stradală, libertatea de expresie și libertatea de religie și-au pierdut valoarea în fața tribunalului din Bristol”.

Unul dintre acuzați, Mike Overd, a explicat într-un interviu la Premier că nu are intenția de a abandona predicarea de stradă. „Voi ieși din nou săptămâna aceasta și voi continua să fac ceea ce Dumnezeu mă cheamă sau mă conduce”, a explicat. Nu este pentru prima dată când Overd se confruntă cu tribunalele. „Conștiința îmi este curată în fața Tatălui Ceresc, față de care nu am păcătuit și nici față de vreun ascultător de pe stradă în acea zi”, a precizat predicatorul.

„Nu îmi este frică, mă tem de Dumnezeu, nu de oameni, așa că nu am nimic de ce să mă tem. Omul poate să-mi omoare trupul dar nu va putea să-mi omoare sufletul. Acesta se află în puterea Tatălui nostru. Eu voi continua predicarea pentru că îi iubesc pe oameni”, a concluzionat Overd.

Surse: Protestante DigitalMundo Cristiano

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns