Doar 38 % din luteranii din Germania mai cred că Isus este Mântuitorul lor

1345 0

Un studiu recent efectuat de institutul de investigații INSA-Consulere, pentru agenția de știri creștine evanghelice Idea, a scos la iveală câteva rezultate surprinzătoare. Întrebările acestui sondaj au fost adresate credincioșilor din diferite religii, precum și necredincioșilor.

Aproximativ 40 din toți cetățenii Germaniei recunosc că Isus este Fiul lui Dumnezeu, conform acestui studiu. Membrii bisericilor evanghelice libere au înregistrat procentul cel mai ridicat la această întrebare (70 % sunt de acord).

În cazul catolicilor, doar 56 % au răspuns afirmativ, iar pentru luteranii protestanți (biserica oficială a statului), cifra a fost de 54 %. Nu prea departe de aceste cifre au fost și cei ce se declară fără nici o religie (45 % au răspuns că Isus a fost Fiul lui Dumnezeu).

Persoanele ce se identifică ca și evrei sau musulmani au respins această afirmație.

Dar surpriza intervine atunci când oamenii au fost întrebați: Este Isus Mântuitorul tău? 60 % dintre evanghelicii liberi au răspuns că DA. Dar atât luteranii protestanți cât și catolicii au răspuns că ei cred acest lucru, doar în proporție de 38 %.

Studiul a cuprins și întrebări legate de preferințele politice ale celor sondați. Cei ce votează CDU / CSU (Uniunea Creștin Democrată) s-au identificat ca și creștini în proporție de 43 %, urmați de FDP (liberalii) în proporție de 40 %. SPD (social democrații) au înregistrat 26 %, AfD – 23 %, Stânga – 21 % și Partidul Verde – 17%.

În cele din urmă, studiul a încercat să facă diferența între cetățenii din partea occidentală a Germaniei și cei din Germania Orientală, în ceea ce privește problema existenței istorice a lui Isus. Cu ceva peste jumătate (52 %) din cetățenii din partea vestică cred că Isus a fost într-adevăr un personaj istoric, în schimb ce doar 36 % dintre cei din fosta Germanie Democrată cred acest lucru, iar 34 % au răspuns că Isus nu a existat niciodată.

Dacă Germania, leagănul reformei protestante, ce se pregătește să celebreze 500 de ani de la acest eveniment istoric inițiat de Martin Luther în 1517, a ajuns într-un așa stadiu de apostazie,  lucrurile nu stau mai bine nici în Anglia, țara puritanilor, a lui John Wesley, William Both sau Charles Spurgeon. Conform unui recensământ efectuat în 2011 în Anglia și Țara Galilor, creștinismul a căzut de la 72 % din populație în 2001, la 60 % în 2011. Dacă 33,2 milioane s-au declarat creștini, 14 milioane au declarat că nu au nici o religie.

Surse: Evangelical FocusProtestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns