De ce pleacă tinerii din biserici? … din perspectiva unui tânăr

6118 6

Mă prezint. Sunt un tânăr de 21 de ani, născut și crescut într-o familie de creștini. De mic copil am fost dus la biserică, am fost în tabere de tineret, am participat la concerte creștine, etc. De când am ajuns un adolescent și până în prezent, mulți din prietenii mei au decis să se îndepărteze. Tineri pe care i-am cunoscut dintotdeauna abandonau biserica. M-am întristat nespus pentru că aproape nu mai rămâneau tineri în biserica noastră. O întreagă generație pierdută.

Din cauza aceasta am început să mă gândesc la mai multe lucruri. Ce poate să le dea lumea și nu le poate da biserica? Cine este de vină: părinții, biserica sau Dumnezeu? Am privit la mine însumi și m-am întrebat: cum se face că eu încă sunt aici, dar alții nu? Nu este o problemă de sfințenie, mi-am zis. Sunt un păcătos ca și ceilalți. Atunci?

Păcatul este foarte viclean și am putut verifica asta. Îl amăgește pe fiecare tânăr după cum îi sunt slăbiciunile. Petreceri, alcool, prieteni, prietene, etc. În cazul meu i-a fost mai greu pentru că sunt o persoană foarte liniștită. Întotdeauna am preferat să merg la cinematograf într-o sâmbătă în loc să merg la discotecă. Am avut noroc.

Dar așa cum v-am spus înainte, tentația vine acolo unde șchiopătezi. În cazul meu au fost prietenii. În biserica mea nu erau tineri, deoarece majoritatea au plecat. Eram fără nici un chef, stăteam multe sâmbete în casă fără să am nimic de făcut și unica soluție era să merg la alte biserici, dar la vârsta mea îmi era greu să mă deplasez. Mi-a mai rămas doar o opțiune: să ies cu prietenii de la școală. Și nu zic că a fost rău. Mă simțeam bine jucând fotbal, baschet, sau cu videoconsola, mă rog lucruri sănătoase. Dar am ajuns la vârsta la care prietenii mei au început să meargă la petreceri. Să bea, să fumeze, să iasă cu fetele, așa cum sunt toți. Și atunci a trebuit să decid: să urmez lumea sau să-l urmez pe Isus. Mulțumesc lui Dumnezeu că am ales calea Lui.

Sunt trei factori importanți, din cauza cărora tinerii abandonează sau rămân în biserici:

Părinții

Părinții au responsabilitatea să-și duce copiii, atât în cele lumești cât și în cele spirituale. Greșeala pe care o fac mulți părinți este de a fi prea permisivi. Am putut să-i văd pe mulți părinți cedând în fața capriciilor copiilor lor. Ca oricare persoană, aveam și eu zile în care nu aveam chef să merg la biserică, dar mulțumită insistenței părinților mei, am putut să mă așez tot mai mult, în fiecare duminică. Momentele de devoțiune din familie sunt o bună manieră de a inocula valori copiilor și de asemenea de a învăța mai  mult din Scriptură. Părinții trebuie să fie fermi, să știe să spună nu și chiar dacă noi copiii ne mâniem, trebuie să ne dăm seama că ei o fac pentru binele nostru.

Biserica

Este foarte greu să reușești a face un grup de tineri uniți în biserică, dar totuși cred că putem să-l obținem. Trebuie să numim lideri serioși, ce dau exemplu, ce îi unesc pe ceilalți și îi învață ca aceștia să lase conflictele dintre ei deoparte. Avem nevoie de unitate și seriozitate în biserici.

Să începem cu noi înșine. Noi tinerii avem nevoie să ne relaxăm, dar în același timp să învățăm lucrurile lui Dumnezeu. Multe biserici se duc la extreme. Mult divertisment și puțină spiritualitate sau altele în schimb se adună doar pentru a studia Cuvântul, unde tinerii se plictisesc și pleacă. Trebuie să căutăm echilibrul. Putem să învățăm și să ne relaxăm. Dumnezeu nu este plictisitor. Nu trebuie să ne centrăm doar pe muzică, ceea ce ne atrage mai mult. Avem nevoie să ne instruiască în slujirea din biserică, în predicare, la timpul de rugăciune, etc.

Avem nevoie de buni consilieri, lideri care să-i ajute și să-i sfătuiască pe adolescenți în problemele pe care nu le spun părinților pentru că le este rușine. Acestea pot să fie rezolvate de un lider în care avem încredere, care să fie tânăr și care a trecut prin aceleași probleme. Mulți dintre noi dorim să ajutăm și din cauza tinereții noastre nu au încredere în noi. Tinerii avem nevoie să ni se dea oportunități, bineînțeles dacă dovedim că suntem credincioși în cele mici. Avem nevoie de biserici care să fie angajate cu cei mai tineri. Biserică ascultă-ne! Suntem viitorul!

Noi înșine

Ultima decizie întotdeauna o luăm noi. Părinții noștri ar putea să eșueze, biserica la fel, dar chiar și așa trebuie să ne încredem în Dumnezeu și să sperăm în El. Trebuie să înțelegem ca și tineri că drumul este dificil. Lumea ne atrage, credem că ne dă totul, dar nu este așa. Tinerii din lume sunt goi și unicul lor obiectiv este să-și trăiască sfârșitul de săptămână, iar restul zilelor rătăcesc prin viață, fără ca să-i găsească sensul. Oricare ar fi situația ta, încrede-te în Dumnezeu. Dacă în biserica ta nu sunt tineri, sau te simți singur, nu-ți pierde încrederea, totul va trece. Încearcă să cunoști alți tineri, du-te și asistă la diferite evenimente și nădăjduiește în Dumnezeu.

După mai mulți ani am reușit să trec proba, am reușit să cunosc mai mulți tineri, biserica mea a crescut și acum îi dau slavă lui Dumnezeu pentru aceasta. Știu că El are un plan special pentru fiecare din noi și totul sosește la timpul său. Dacă te afli între lume și biserică, trebuie să decizi care îți este drumul, așa cum spune Cuvântul: ori rece, ori în clocot. Sau apă dulce, sau apă amară, tu decizi.

Fiilor risipitori le dau un alt mesaj: încă mai aveți timp. Dumnezeu vă iubește și suferă ori de câte ori vă privește departe de El. Întoarceți-vă la El și nu vă va dezamăgi. Celor ce continuă să lupte, vă încurajez. Oricare ar fi problema voastră, studiile, familia, prietenii, nu vă descurajați, continuați să luptați lupta cea bună. Așa cum spune în Romani 12:2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.

Pablo Fernandez Obanos – student Programare și Aplicații Web, Eibar – Guipuzcoa.

Articol tradus și adaptat din Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

6 comments

 1. Aurel Aurel Răspunde

  Aduti aminte ca toate au un sfarsit , iar sfarsitul celor din lume care traiesc in pacat este in iad pentru eternitate, atunci vei vedea ca calea lumii nu mai are de ce sa fie atractiva… Problema tinerilor insa este ca nu realizeaza ca toate au un sfarsit ,si distractia , si discoteca , etc, pentru ca traiesc in afara realitatii ..trebuie sa fi cu piciorele pe pamant altfel sfarsitul iti va fi tragic..

 2. Rusu Viorica Răspunde

  atíta burtologie, si cea ce este mai important si de luat aminte este lásat afará,, TINERII DIN ZIUA DE AZI AU NEVOIE DE PLINÁTATEA DUHULUI SFÍNT,, FÁRÁ DE CARE NIMENI NU POATE SÁ BIRUIE , SÁ TREACÁ PESTE CEA CE OFERÁ SATAN SI LUMEA DEAFARÁ,, AVEM NEVOIE DE STÁRUINTÁ CA DUMNEZEUL CEL VIU SÁ NE UMPLE CU PUTEREA DUHULUI SFÍNT,,,,,de asta este nevoie,,,

 3. Daniela Răspunde

  Tinerii nostri pleaca din biserici din mai multe motive
  1)Din cauza CONCURENTEI ,da cititi bine ,concurenta !Am introdus concursuri cu teme Biblice .O sa-mi spune-ti si ce rau in asta !ESTE RAU ! Nu faptul ca invata citate din Biblie ci insasi notiunea de a ,,CONCURA,,este prost inteleasa .Niste crestini adevarati se compara numai cu Hristos (asa spune si Biblia)si isi dau seama cat sunt de pacatosi si cad in genunghi la crucea Domnului !LISTE intregi de nume de copii si tineri ,doi trei fericiti ,restul tristi,plansi ,amarati !Parinti mai intelepti sau mai putin intelepti care ii,,incurajeaza,,-ma da tu esti cel mai slab dintre toti !!!!!Si ma intreb DE CE TOATE ASTEA ?DE CE A AJUNS BISERICA SA DEA EXAMENE CA LA SCOALA ????De ce ne intereseaza care copil e mai bun !TOTI sunt buni dar fiecare are punctul lui forte ,nu toti suntem la fel !La ce bun sa le sfasiem sufletele in astfel de experiente prin care oricum trec in viata de zi cu zi,cand din contra biserica ar trebui sa le intareasca increderea in ei ,sa i incurajeze pe fiecare in directia lui buna .
  Am creat grupuri care se intrec care canta mai bine ,coruri pe doua -trei voci !Ne imbracam ,,pruncii,,ca sa -l citez pe fr.Pustan in tot felul de haine de firma ,parca merg la parada modei acolo iar cei mai modesti sa se simta prost .Unde este smerenia fratilor ???
  Activitati peste activitati ,alergatura peste alergatura ,vorbe peste vorbe ,cartire peste cartire ,barfa peste barfa si as putea contiua cu multe .In toate astea Dumnezeu nu merge cu noi ,nu este inaintea noastra iar puterea bisericii este nula !
  2)Frati batrani neintelepti .De ce ma refer numai la cei batrani ?pentru ca de la ei ar trebui sa plece sfaturile intelepte ,incurajari ,aprecieri si o apropiere sufleteasca deosebita fata de tineri !Batranii sunt exemple extraordinare pentru tineri !!!
  3)Parinti care nu se ocupa acasa de copiii lor si lasa totul pe seama bisericii !
  4)Invatatori de scoala duminicala care acum au o denumire pompoasa de LIDERI ,nu e nevoie fratilor sa vi se zica lideri ,frati in Domnul suntem !!!!! care sunt prea stricti in ceea ce privesc lectiile si uita ca de fapt copiii merg la biserica pentru ca sufletul lor sa fie salvat si nu pentru cunostinte ,cat mai multe cunostinte !Las-o incolo de programa daca vezi caci copiii-tinerii au anumite necesitati ,intrebari ,preocupari la care nu gasesc raspuns in exterior ,aici trebuie ajutati ,ar trebui sa existe unele ore de discutii libere cu ei ,ca sa se deschida sa se exprime ce le place si ce nu /si cum este bine sa vada lucrurile !!!!!!
  5)Pastorii ,sunt suprasolicitati si nu au timp sa -si asculte turma !
  6)Dorinta fiecaruia de a cunoaste ce este interzis !!!!!Asta s-a intamplat si in gradina Edenului !Atractia este mare ,minciuna Diavolul a planuit -o f bine !Unii sunt mai hotarati ,altii sunt luati de val .Sa nu uitam caci tehnologia ajuns la un nivel inalt iar tinerii au acces direct putand astfel face comparatii intre ceea ce vad si citesc din tota lumea cu ceea ce i se intampla lui personal in cercul lui ,fata de trecut cand deabia aveam cate un radio sau ici colo cate un TV .Daca nu au o temelie puternica sunt ,,furati ,, .
  Dar problema cea mai mare in a nu ne pleca tinerii din biserici este sa inteleaga spiritual si fizic ca ,,teama de Domnul este inceputul intelepciunii ,,!!
  Pana cand nu se lovesc singuri de anumite incercari nu vor avea o deplina cunoastere .Iar aceasta cunoastere poate fi curand in tinerete sau mai tarziu la o varsta medie si in unele cazuri chiar la batranete !!!!Domnul nu ii lasa pe ai LUI !!!Toata Slava sa fie a Lui !!

 4. Geo Răspunde

  citez: Biserică ascultă-ne! Suntem viitorul!
  Tocmai asta e problema: Domnul ASTAZI vrea sa-i foloseasca pe tineri NU in /viitor/… Sa lasam viitorul in mana Domnului, iar noi sa-I slujim ASTAZI Domnului!
  intr-adevar, nu e usor in bisericile unde se tine cu dintii de amvoane, dar holdele inca asteapta, slujirea nu se face numai in biserica ci si marturisindu-L pe Domnul celor nemantuiti de pe strada, parcuri etc Porunca Domnului este: mergeti! ..la cei nemantuiti in primul rand….

 5. viorelchis Răspunde

  Unii sunt surprinsi din ce cauza multi tineri pleaca din anumite Biserici si putini inteleg cauza …….!Motivul din multe Biserici in diaspora este acesta ….;
  “…….Tot mai des auzim prin bisericile române din America și Canada, despre venirea lui Anticrist și răpirea biserici la Cer. Uni dintre pastorii români, foarte inteligent tratează aceste subiecte cu-o multă sensibilitate, având în vedere Cuvântul Lui Dumnezeu care spune: „că nu este treaba voastră ca să știți vremurile sau soroacele” (Fapte 1:7). Iar cât despre Anticrist Biblia ne învață, „să nu ne îngrijoram de ziua de mâine, că ajunge zilei necazul ei” (Matei 6,34). Alți pastorii în schimb, frustrați de faptul că li se golesc bisericile, iar încasările la casierie sunt tot mai slabe, pentru a băga o groază în popor și a le sensibiliza inimile ca să dea mai mult, au devenit cu adevărat „păstorii groazei”…..”
  https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2015/08/24/venirea-lui-anticrist-omorarea-copiilor-si-rapirea-biserici/
  Asadar sa nu fim surprinsi de ceea ce azi se intimpla si sa intelegem bine mesajul tinerilor crestini de azi ….