Creştinii evanghelici din Turcia sunt ameninţaţi cu moartea

1470 0

Creştinii evanghelici din Turcia au primit numeroase ameninţări cu moartea în ultimele săptămâni, ameninţări ce au venit fie prin e-mail, facebook, mesaje pe mobil, sau pe paginile web. Cincisprezece biserici din Turcia, au fost ţinta unor astfel de atacuri la sfârşitul lunii august, între care şi Asociaţia Creştinilor Protestanţi din Turcia.

Conform informaţiilor culese din teren de organizaţia World Watch Monitor, mesajele folosesc stilul şi limbajul utilizat de către ISIS (Statul Islamic), promiţând că vor omorî, masacra şi decapita pe apostaţi, pe care îi acuză că au ales calea care neagă pe Alah şi că i-au târât şi pe alţii să facă acelaşi lucru … „Aţi crescut numeric folosindu-vă de credulitatea şi ignoranţa unora”, este unul din mesajele ameninţătoare primite.

Un pastor ce a primit  mai multe mesaje în e-mail-ul său, cât şi pe telefonul mobil, a explicat: „Ei spun diverse lucruri, precum că au aşteptat până acum ca noi să ne întoarcem la Islam şi că suntem responsabili de faptul că alţi musulmani se întorc la Hristos, că timpul nostru s-a terminat şi că Alah le va da capetele noastre”.

O copie a unui mesaj, văzut de World Watch Monitor, conţine drapelul ISIS şi este intitulat „cei ce merg la jihad”. Mesajul avertiza: „necredincioşi pervertiţi, timpul până când vă vom strânge de gât s-a scurtat. Alah să primească gloria şi lauda”. Majoritatea mesajelor trimit direct la un capitol din Coran care ameninţă pe acei care difuzează informaţii false. De asemenea circulă un video pe Youtube, în limba arabă dar subtitrat în turcă, intitulat: „Probele religioase apostate pentru care trebuie să fie asasinaţi”.

Ameninţările „nimic nou” în Turcia

Asociaţia de Creştini Protestanţi din Turcia, afiliată la Alianţa Evanghelică Europeană, a răspuns acestei campanii de intimidare printr-o declaraţie oficială în 1Septembrie: „Ameninţările nu sunt nimic nou pentru comunitatea protestantă ce trăieşte în această ţară şi doreşte să-şi crească aici copiii”, au spus. „Dar cu această creştere sistematică  a ameninţărilor, de la est la vest şi de la nord la sud, în diferite oraşe, care vin împreună şi se aseamănă între ele, noi credem că toate acestea vin de la aceeaşi sursă”, se mai spune în respectivul comunicat.

Turcia a experimentat o creştere a mărturisirilor publice a celor convertiţi la creştinism în ultimii ani. În decembrie 2014, aproximativ 3 000 de persoane au fost evanghelizate în Turcia, într-un sfârşit de săptămână, profitând de sărbătorile de Crăciun.

Într-un interviu recent, pastorul evanghelic Marc Madrigal, stabilit în Turcia, a explicat că prejudecăţile sociale încă abundă în această ţară. „În timp ce un municipiu poate să dea autorizaţie evanghelicilor să folosească o clădire publică pentru un concert de muzică, alte localităţi nici măcar nu stau de vorbă cu tine”, a spus pastorul Madrigal, care a cerut guvernului turc să facă un efort pentru a combate prejudecăţile, să condamne acţiunile violente şi să aprobe legi contra crimelor motivate de ură.

Majoritatea congregaţiilor protestante din Turcia sunt formate din ex-musulmani ce s-au convertit la creştinism. În contrast cu alte naţiuni musulmane, cetăţenii turci au dreptul legal de a-şi schimba identitatea religioasă sau să lase în alb căsuţa religiei din documentele de identitate.

Surse: World Watch MonitorProtestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns