Crăciun însângerat pentru creștinii din Nigeria

4875 0

Sărbătoarea Nașterii Domnului, prilej de bucurie pentru întreaga lume creștină, a fost cu totul altfel pentru creștinii din Nigeria. Cel puțin trei lideri creștini au fost sechestrați și alți 18 creștini au fost asasinați în săptămâna Crăciunului, în urma atacurilor milițiilor Fulani contra comunităților agricole din statul Kaduna – Nigeria.

În 24 decembrie, bărbați înarmați l-au lovit fără milă pe reverendul Luka Shaho de la o biserică penticostală aparținând organizației Asemblies of God, din zona Ungwan Waziri, apoi i-au sechestrat soția.

În 21 decembrie, peste 100 de bărbați bine înarmați au atacat comunitatea Gwazunu, din zona Gwagwada, și l-au sechestrat pe pastorul Thomas James de la Biserica Baptistă din Godiya, în Gwazunu.

Apoi aceiași militanți musulmani au atacat comunitatea din Gbaja Katarma, împușcând 8 persoane și alte 4 fiind rănite.

În 19 decembrie, militanți Fulani l-au sechestrat pe pastorul Luka Dani de la Biserica Evanghelică Winning All, după ce au atacat comunitatea din Galumi.

În 17 decembrie, militanți fulani, au omorât 10 persoane, cinci dintre acestea aparținând aceleiași familii și au incendiat 18 case din cătunul Gora Gan.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, Societatea Internațională pentru Libertăți Civile și Statul de Drept din Nigeria, a reliefat faptul că guvernul Nigeriei, atribuie asasinatele creștinilor de către islamiștii radicali „altor cauze”. Raportul acestei instituții arată că din 2009 încoace, 34 400 de creștini au fost omorâți de islamiștii radicali, din care 2 200 doar în ultimul an.

Guvernul nigerian justifică aceste atacuri unor cauze care țin de conflictele dintre agricultorii locali și nu unor motive ideologico-religioase. „Guvernul Nigeriei ascunde aceste date pentru că îi sprijină pe islamiștii radicali”, a spus Emeka Umeagbalasi, de la organizația Intersociety. (Sursa Christian Post)

În aceiași săptămână, mai exact chiar în noaptea de Crăciun, un sat creștin din nord-estul Nigeriei, a fost atacat de militanții Boko Haram, în urma căruia 11 persoane au fost asasinate. De asemenea a fost incendiată biserica și pastorul a fost sechestrat.

Un lider local a spus că bărbați înarmați au intrat în sat cu camioane și motociclete și au început să tragă în tot ce le ieșea în cale. Teroriștii au incendiat 10 case și au furat toate alimentele ce trebuiau distribuite comunității de sărbători.

Într-o declarație la Christian Today, cu câteva zile înainte de acest atac, analistul de la Open Doors, Illia Djadi, a spus că în Nigeria, creștinii se temeau de posibilele atacuri de Crăciun.

„Teroriștii doresc să transmită un mesaj cu această ocazie”, a spus Djadi. „Sunt foarte bine organizați și comunicarea este importantă pentru ei”. Tot ei au sechestrat elevii din statul Katsina, ce este statul natal al președintelui Buhari, tocmai când el se afla în vizită în zonă.

„Au făcut aceasta pentru a transmmite un mesaj puternic tuturor nigerienilor, că ei pot ataca chiar și acolo unde se află președintele”. (Sursa Christian Post)

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns