Suspecți de incendierea unei biserici, sunt arestați în Sudan

3663 0

Pe toată această panoplie a creștinilor persecutați, care este tot mai extinsă în vremea noastră, iată că există și unele știri care aduc un dram de speranță.

Aceste știri vin de data aceasta dinspre Sudan, o țară cu un trecut întunecat în ceea ce privește libertatea religioasă și de conștiință, dar care în ultimul timp, odată cu căderea regimului lui Omar al-Bashir, a început să-și arate deschiderea spre țările occidentale și spre anumite reforme democratice.

Poliția din Sudan a arestat 9 bărbați ce se presupune că sunt relaționați cu o serie de atacuri incendiare asupra unei biserici din Omdurman, în zona metropolitană a capitalei Kartum, comentează site-ul Christian Today.

Arestarea celor 9 din cei 14 acuzați, este legată de incendierea în 5 ocazii a proprietății Bisericii Sudaneze a lui Christos (SCOC), locația Omdurman, a spus Shanbago Awad Mugadam, un avocat de la organizația International Christian Concern, ce se ocupă de asistența juridică legală a creștinilor persecutați.

Ultima dată când biserica a fost incendiată era în 9 August 2020. Înainte de acesta, biserica a mai fost atacată în același fel în 28 Februarie, în 19 Ianuarie și în 4 Ianuarie. Anul trecut (2019) biserica a mai fost incendiată o dată, în 19 Ianuarie. După primele 4 atacuri, biserica a decis să nu depună nici o plângere, deoarece credincioșii au fost amenințați cu represalii dacă o vor face.

„Cu toate acestea, după al cincilea atac, s-a decis că trebuie să se termine odată cu toate acestea. Au încercat să informeze poliția dar li s-a spus să nu se va prezenta nici un raport pe numele lor”, a spus avocatul ICC. Atunci credincioșii l-au angajat pe Mugadam, care a putut să ducă problema la tribunal. Poliția s-a văzut obligată astfel, a deschis cazul în urmă cu o lună și a arestat deja 9 persoane.

„Este un bun semnal pentru îmbunătățirea libertății și a democrației, faptul că sistemul de justiție a impulsionat această problemă”, se arată într-un articol din Persecution.org (https://www.persecution.org/2020/12/24/sudan-police-arrest-nine-muslims-destruction-church-property/). „Trebuie să se ajungă la proces și cei vinovați de aceste atacuri să dea socoteală. Nu trebuie să se permită amenințări și atacuri contra minorităților religioase. Cerem creștinilor de pretutindeni să se unească în rugăciune pentru ca în acest caz să se facă dreptate și atacurile contra creștinilor din Sudan să se termine, în timp ce în țară se recuperează libertăți”.

În timp ce un guvern de tranziție, în frunte cu primul ministru Abdalla Hamdok, încearcă reforme în ultimele 18 luni de când se află la putere, un „stat profund” islamic, puternic înrădăcinat în cei 30 de ani, cât a fost la putere președintele Bashir, continuă să fie foarte influent.

Comisia Americană pentru Libertate Religioasă Internațională, a recunoscut, cu rezerve, îmbunătățirea climatului religios și politic din țară, după ce președintele acestei comisii, Tony Perkins, a vizitat Sudanul în februarie.

„Înțelegem că provocările acestei țări sunt profund înrădăcinate, de aceea cerem liderilor să acționeze repede, pentru a transforma optimismul în reforme tangibile și semnificative pentru toate persoanele din Sudan, una dintre aceste reforme fiind derogarea articolului 126 din Codul Penal, din 1991, care interzice apostazia (renunțarea la islam în favoarea altei religii)”, a spus Perkins.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns