Bisericile cu teologie conservatoare înregistrează creșteri mai mari decât cele liberale

2081 0

Conform unui studiu academic, ce s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani, bisericile ce sunt conservatoare din punct de vedere teologic, cu credințe ce sunt bazate în interpretarea literală a Bibliei, cresc mai repede decât cele ce au o orientare liberală.

Autorii acestui studiu intitulat „Theology Matters: Comparing the Traits of Growing and Declining Mainline Protestant Church Attendees and Clergy” (Teologia este importantă: comparația trăsăturilor principalilor asistenți și a clerului din bisericile protestante), au intervievat 2 225 credincioși din Ontario – Canada, pe lângă 29 membri ai clerului și 195 de membri din respectivele congregații. Acest articol va fi publicat în cursul acestei luni în respectata revistă internațională Review of Religious Research.

Studiul compară credințele și practicile congregațiilor, precum și modul de conducere din principalele biserici protestante ce înregistrează creșteri constante, cu cele ce se află în declin. În toți parametri măsurați, bisericile ce se află în creștere, „erau cele ce erau legate mai strâns de credințele tradiționale ale creștinismului și erau mai deschise spre teme cum sunt rugăciunea și cititul Bibliei”, a spus David Haskell, investigatorul ce a dirijat studiul.

Aceste rezultate contrazic studii anterioare realizate în Statele Unite și Marea Britanie, ce căutau cauzele unei puternice scăderi ale asistenței la biserică în ultimele decade, ce au concluzionat că teologia nu era un factor semnificativ.

Rezultatele cheie ale studiului:

  • Doar 50 % din liderii bisericilor aflate în declin au fost de acord că este foarte important să-i încurajeze pe necredincioși să devină creștini, în comparație cu 100 % din liderii bisericilor aflate în creștere.
  • 71 % din liderii bisericilor ce înregistrează creșteri citesc Biblia zilnic, în comparație cu doar 19 % din liderii bisericilor aflate în declin.
  • 46 % din persoanele ce frecventează biserici în creștere, citesc Biblia cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce fac acest lucru doar 26 % din cealaltă categorie.
  • 93 % din liderii bisericilor aflate în creștere și 83 % din credincioși au fost de acord cu afirmația: „Isus a înviat din morți într-un trup real de carne și oase și a lăsat mormântul gol”. În cazul bisericilor aflate în declin, doar 67 % din credincioși și 56 % din lideri sunt de acord cu această afirmație.
  • 100 % din lideri și 90 % din credincioși sunt de acord că „Dumnezeu face minuni ca răspuns la rugăciuni”, în comparație cu 80 % dintre credincioși și 44 % din liderii bisericilor aflate în declin.
  • Două treimi din membrii congregațiilor aflate în creștere aveau sub 60 de ani, în timp ce două treimi din membrii congregațiilor aflate în declin, înregistrau vârste ce depășeau 60 de ani.

Credincioșii conservatori, ce se bazează pe o interpretare destul de literală a Bibliei, „sunt siguri că cei ce nu s-au convertit la creștinism, vor pierde oportunitatea de a câștiga viața eternă”, a mai spus Haskell, care a mai adăugat că aceștia „doresc să implementeze măsuri inovatoare, inclusiv schimbări ale stilului și a conținutului serviciilor divine”.

„Credincioșii conservatori din punct de vedere teologic, erau mai uniți în ceea ce privește prioritățile și în ceea ce privește binele și răul. Acest fapt le conferă siguranță. Iar pentru acei ce privesc din afară este ceva ce prin sine însuși este convingător. Siguranța amestecată cu un mesaj edificator, reconfortant și pozitiv, se transformă într-o combinație atractivă”, a mai spus investigatorul.

Haskell a mai spus că s-a așteptat ca rezultatele studiului să fie controversate, deoarece orientarea teologică ajunge până în străfundul ființei credinciosului. El a mai precizat că investigația nu a fost finanțată de nici un fel de grup sau organizație.

Surse: Christian TodayProtestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns