Un misionar creștin este condamnat la 20 de ani închisoare pentru difuzarea de informații privind persecuția creștinilor

1344 0

Petr Jasek, un respectat misionar din Republica Cehă, ce este și ziarist, a fost condamnat la 20 de ani închisoare de un tribunal din Sudan, fiind acuzat de spionaj, după ce s-au găsit asupra lui materiale video ce demonstrau persecuția creștinilor de către autoritățile guvernamentale.

Alături de el au mai fost condamnați la câte 10 ani fiecare, un pastor local, Hassan Abduraheem Kodi Taour, și un student din Darfur, Abdulmonem Abdumawla, ambii fiind acuzați că l-au ajutat pe Jasek.

Într-un comunicat al Jubilee Campaign, se arată că Jasek a fost găsit vinovat de către tribunal, de spionaj, probabil pentru că a difuzat informații ce subminau statul sudanez, pentru realizarea de activități în cadrul unei  ONG fără autorizație, incitare la revoltă, fotografiere de zone militare și intrare ilegală în Sudan. A fost arestat de serviciul de securitate al Sudanului pe aeroportul din Kartum, pentru posesie de video-uri și materiale scrise privitoare la conflictul militar din Munții Nuba, unde guvernul este acuzat de atacarea civililor în zonele controlate de rebeli, conform Sudan Tribune.

Autoritățile afirmă că a difuzat informații prin intermediul unei organizații americane, ostile Sudanului, care se pare că prezentau persecuția creștinilor în țară. De asemenea, Jasek a fost condamnat și la plata unei amenzi de 16 000 de dolari, pentru violarea legii umanitare din Sudan.

Ministerul de Externe ceh a respins decizia tribunalului din Sudan, conform Associated Press, motivând că nu există evidențe care să sprijine această sentință. Ministerul a anunțat că un vicecancelar va călători în Sudan în următoarele zile, pentru a negocia eliberarea lui Jasek. Dacă va fi necesar, inclusiv cancelarul Lubomir Zaoralek, va merge în Sudan pentru a face demersurile necesare. Funcționarii din Cehia au explicat că Jasek se afla în Sudan pentru a-i ajuta pe creștinii locali și a fost arestat în decembrie 2015.

Release International spune însă că atât Jasek cât și bărbații sudanezi nu au făcut altceva decât să arate compasiune față de un elev din Darfur ce a suferit arsuri grave în timpul unei manifestații. Jasek, împreună cu ceilalți doi sudanezi, au călătorit la Kartum, dinspre Sudanul de Sud, pentru a-i da elevului 5 000 de dolari, pentru cheltuielile medicale. Agenții se securitate, ce au căutat în bagajele lui Jasek în aeroportul din Kartum, i-au găsit chitanța cu donația, semnată de Taour și Abdumawla și l-au arestat pe loc, iar pe sudanezi câteva zile mai târziu.

Despre Jasek se spune că ar fi ajutat organizația misionară Vocea Martirilor în mai multe ocazii, pentru a-i sprijini pe creștinii prigoniți în Sudan și Nigeria, inclusiv sprijin medical pentru creștinii atacați de Boko Haram. În prima scrisoare pe care Jasek a trimis-o familiei după ce a fost arestat în decembrie 2015, a scris: „Dumnezeu are cheia celulei mele. Poarta se va deschide la momentul potrivit”.

Într-o declarație recentă, Todd Nettleton de la Vocea Martirilor a spus: „Acești bărbați nu sunt spioni, ei nu au incitat la nici un fel de revoltă. Ei nu promovează o agendă politică”.

Nu este pentru prima dată când Sudanul este implicat într-un astfel de caz de persecuție, cu consecințe internaționale. În Mai 2014 Meryam Ibrahim a fost condamnată la moarte pentru apostazie și adulter, pentru că era căsătorită cu un creștin (ea însăși fiind creștină), iar în urma presiunii internaționale, Sudanul a dat înapoi permițând femeii să părăsească țara. Un al doilea caz a avut loc în anul 2015 când doi pastori din Sudanul de Sud erau în pericol de a fi condamnați la moarte, fiind acuzați ca și Jasek de spionaj, subminarea puterii de stat, etc, dar în cele din urmă, datorită demersurilor internaționale, au fost puși în libertate, după opt luni de detenție și un șir de procese judiciare.

Sursa: The Christian Post

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns