Shimon Peres în audienţă la Vatican – „Avem nevoie de o Organizaţie a Religiilor Unite”

2758 3

Joia trecută, într-o audienţă privată cu papa Francisc la Vatican, fostul lider israelian Shimon Peres, de 91 de ani, a surprins o lume întreagă printr-o propunere originală şi care poate deschide noi perspective pe drumul ecumenismului. După întâlnirea cu papa, Shimon Peres a acordat un interviu revistei catolice Famiglia Cristiana, parte din acest interviu fiind publicat pe pagina web a respectivei reviste.

PAPA si Shimon Peres

La această întâlnire, Shimon Peres a prezentat un proiect papei Francisc, dorind ca Suveranul Pontif să fie implicat activ în acesta. „Astăzi ne confruntăm cu sute, sau poate cu mii de mişcări teroriste care spun că ucid în numele lui Dumnezeu”, a spus Peres. „Este un război cu totul nou faţă de cele din trecut, atât în ceea ce priveşte tehnica şi în special în ceea ce priveşte motivaţia. Pentru a ne opune  acestor derive, avem ONU.  Este un organism politic care nu are nici armata pe care o au naţiunile şi nici convingerile pe care religia le produce. Şi ca să fim mai clari: atunci când ONU trimite în Orient forţele de pace şi acestea pot veni din Insulele Fiji sau Filipine, iar când aceşti soldaţi sunt sechestraţi de către terorişti, ce poate să facă Secretarul General al Naţiunilor Unite? Să dea o declaraţie frumoasă, care nu are nici forţa şi nici eficienţa a oricărei omilii a Papei, care doar în Piaţa Sfântul Petru atrage o jumătate de milion de persoane”.

„Prin urmare, ținând cont de faptul că ONU este depășit, avem nevoie de o Organizație a religiilor unite, un ONU al religiilor” a continuat Peres. „Ar fi cel mai bun mod de a ne opune teroriștilor care ucid în numele credinței”, deoarece majoritatea persoanelor nu sunt ca şi ei, ci îşi practică religia fără să omoare pe nimeni şi nici măcar nu se gândesc la aceasta. Eu cred că ar trebui să avem o Cartă a religiilor Unite, aşa cum este Carta Naţiunilor Unite. Noua cartă ar stabili în numele tuturor crezurilor că acei care omoară pe alţii sau produc masacre masive, aşa cum am văzut aceste săptămâni, nu au nimic în comun cu religia. Aceasta este ceea ce eu i-am propus papei”.

La întrebarea reporterului: „L-aţi vedea bine pe papa Francisc în fruntea Religiilor Unite?”, Peres a răspuns: „Da, ţinând cont de motivele pe care le-am spus înainte şi mai mult pentru că deja a încercat să cheme pe Abu Mazen, pe patriarhul de la Constantinopol şi pe mine ca să ne rugăm împreună la Vatican”.

„Cu toate acestea”, întreabă din nou reporterul, „au existat de asemenea cei care au spus: la ce serveşte rugăciunea, atâta timp cât avem persoane care ucid pe alţii?”

„Oamenii care astăzi împuşcă pe alţii, aproape întotdeauna spun că o fac în numele lui Dumnezeu”, a continuat Peres. „Ceea ce avem nevoie astăzi, este de o autoritate morală indiscutabilă care să spună cu voce tare: NU, Dumnezeu nu doreşte şi nici nu permite acest lucru. Trebuie să luptăm categoric împotriva acestei exploatări a numelui lui Dumnezeu. Cine poate să gândească că Dumnezeu este un terorist sau un partizan al terorismului? Cine pune problema în felul acesta, este unul care subestimează forţa sufletului uman . Sunt multe persoane care fac această greşeală. Dar nu trebuie să fim cinici. Omul este departe de a fii doar o simplă adunătură de carne şi oase”.

„În trecut, majoritatea războaielor au fost motivate de ideea de naţiune. Astăzi, războaiele sunt promovate în general sub masca religiei. În acelaşi timp, dacă privesc în jurul meu eu ştiu un lucru: poate că pentru prima dată în istorie, Sfântul Părinte este un lider respectat ca atare şi nu doar de atât de multe persoane, ci de asemenea de cele mai diverse religii şi de liderii acestora. De fapt, poate este unicul lider respectat cu adevărat. De aceea am avut această idee, pe care i-am propus-o papei Francisc …”

Ce spune Vaticanul?

La această propunere, Vaticanul deocamdată păstrează tăcerea, agenţia de ştiri Zenit, publicând doar un articol restrâns la câteva informaţii generice. „Peres i-a vorbit papei de iniţiativele dânsului şi de angajamentul său pentru pace în faza actuală”, a declarat Federico Lombardi, directorul de presă de la Vatican. De asemenea a declarat că „papa nu a făcut nici un angajament personal cu această ocazie. L-a ascultat. El întotdeauna primeşte cu mare atenţie ceea ce i se propune şi i se explică. Manifestă interesul şi atenţia cuvenită şi încurajează toate acele iniţiative care conduc la pace. Dar nu a luat nici un angajament personal în această iniţiativă”. Pe de altă parte, a reamintit purtătorul de cuvânt, „astfel de iniţiative şi activităţi sunt evaluate de către dicasteri della Curia Romana (un organ juridic de la Vatican), în special când este vorba de Dialogul Interreligios şi cel al Justiţiei şi Păcii.

Ce spun alte autorităţi?

Arhiepiscopul Silvano Maria Tomasi, observator permanent al Vaticanului la ONU în Geneva, a declarat: „percepţia Papei Francisc nu doar ca şi liderul Bisericii Catolice, ci şi ca un simbol al religiei în lumea modernă, este un punct de inflexiune în istorie, semnificativ şi interesant. Rolul pe care Sfântul Părinte îl desfăşoară, duce un pic mai departe steagul a ceea ce ar trebui ca religia să implementeze în lumea contemporană, prin intermediul diverselor expresii ale identităţilor religioase. În acest sens este vorba de o recunoaştere globală a serviciului pe care papa îl realizează în actualitate”.

Alte autorităţi deja au luat atitudine faţă de propunerea lui Peres. Astfel Laura Boldrini, preşedinta Camerei Deputaţilor din Italia, a declarat aceleiaşi reviste, care l-a intervievat pe fostul preşedinte al Israelului: „mi se pare o idee care poate inspira noi forme ale dialogului, de care avem mare nevoie. Este în definitiv, o abordare care trebuie să continue”. În acelaşi timp, organizaţiile islamice din Italia, prin vocea imamului Yahya Pallavicini a declarat că este de acord cu propunerea lui Peres şi că „papa Francisc ar putea fii reprezentantul cel mai autorizat”.

Revista Famiglia Cristiana anunţă pentru joia următoare publicarea în întregime a interviului cu Peres, în ediţia clasică (pe hârtie), ceea ce a dat publicităţii pe pagina web, fiind doar un fragment. (Surse: Famiglia CristianaZenit)

O astfel de propunere care pune pe tapet tocmai o Organizaţie a Religiilor Unite, în mod sigur va deschide perspective şi va da subiecte de discuţii ziariştilor, politicienilor şi liderilor religioşi ai momentului. Se vorbeşte de mult timp despre o astfel de strategie şi despre un moment al istoriei în care se va încerca unirea tuturor religiilor sub bagheta unui mare lider. Şi uite că astfel de propunere o avem deja lansată şi încă de o personalitate respectată, cu experienţă şi mai mult, de un evreu. Shimon Peres, unul dintre politicienii de frunte din Israel din ultimele decade, care a ocupat diverse funcţii politice, inclusiv cele de prim ministru şi preşedinte al ţării, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un lider respectat în toate cancelariile lumii, face o astfel de propunere implicând în mod direct Biserica Catolică şi implicit pe liderul acesteia. Pe de altă parte, tot mai multe voci, se unesc în elogii şi superlative la adresa papei Francisc, acesta fiind considerat ca fiind persoana cea mai potrivită în a rezolva problemele tot mai acute în care se zbate omenirea.

În alte articole publicate pe acest blog, prezentam diverse iniţiative ecumenice toate avându-l în centru pe Suveranul Pontif, care implica diferiţi lideri religioşi, penticostali, carismatici, ortodocşi, sau din alte grupări protestante. De data aceasta asistăm la un salt calitativ important, în care sunt implicaţi evreii şi musulmanii. Despre acest subiect în mod sigur vom mai vorbi în anii următori.

Ce ar trebui să facem noi? În acest sens, vă reamintesc cuvintele apostolului Petru, la care ar fii bine dacă am lua aminte: „Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr-o purtare sfântă şi evlavioasă, aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului? Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină şi în pace”. (2 Petru 3:11-14)

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

3 comments

  1. marius Răspunde

    Acestia nu fac alceva decat sa inplineste biblia.Noi ce trebuie sa facem este sa ne pocaim.

  2. Dorian C Răspunde

    Reblogged this on Trezire si Restaurare.

  3. Bill Gates – avem nevoie de un guvern mondial | Beni Drădici Răspunde

    […] cum este evreul Shimon Peres, încerca să ne vândă ideea unei Organizaţii a Religiilor Unite (detalii AICI), iar de data aceasta, nevoia unui Guvern Mondial, este  promovată de tocmai miliardarul Bill […]