Pulsul persecuției religioase (19) – Iran, India, Mexic

1644 0

Am intrat într-un nou an şi de obicei în astfel de zile suntem mai optimişti decât în celelalte. Sperăm ca lucrurile care au mers prost în anul trecut să se îndrepte, iar cele care au mers bine, să meargă şi mai bine. Nu acelaşi lucru putem să spunem despre persecuţia creştinilor în întreaga lume. Sfârşitul de an şi începutul celui nou au adus alte şi alte cazuri de persecuţie, la care fraţii noştri au trebuit să le facă faţă. De exemplu un grup de fraţi au fost arestaţi în Iran tocmai în ziua de Crăciun, iar alţii au fost arestaţi în India tocmai de Anul Nou. Nu stau mai bine lucrurile nici în Mexic unde cinci familii au fost expulzate din satul lor, pentru că au refuzat să se convertească la catolicism. Mai multe detalii despre aceste trei cazuri vă prezentăm în continuare:

Creştini arestaţi în Iran în ziua de Crăciun

Regimul fundamentalist din Iran a arestat un grup de nouă creştini în ziua de Crăciun într-o biserică de casă din localitatea Shiraz, în sudul ţării. Grupul de creştini s-au adunat la închinare pentru a sărbători Naşterea Domnului în 25 Decembrie, când agenţi de poliţie îmbrăcaţi civil au intrat în casă pe neaşteptate. Agenţii înarmaţi au luat toate lucrurile din casă, conform declaraţiilor martorilor oculari, ce de asemenea au spus că agenţii s-au comportat într-o manieră agresivă cu cei din casă.

Iran arestează frecvent creştinii din cauza credinţei lor, considerându-i o ameninţare pentru securitatea naţională. (The Christian Post)

Creştini arestaţi în India în seara de Anul Nou

Un grup de cincisprezece creştini au fost arestaţi în Karnataka – India, după ce casa în care erau adunaţi a fost înconjurată de o mulţime de radicali hinduşi ce aveau intenţia să atace biserica, dar nu au putut intra din cauza uşilor închise.

Creştinii s-au adunat în ziua de 31 Decembrie pentru a celebra Anul Nou, într-o biserică protestantă numită Believers Church când poliţia a dat buzna înăuntru, arestându-i pe toţi cei ce erau înăuntru. Toţi aceştia au fost duşi la secţia de poliţie unde au fost eliberaţi după câteva ore, dar în ziua următoare liderii acestora au fost chemaţi din nou pentru a da declaraţii că adunarea lor nu are intenţii de a face prozelitism.

Chiar dacă creştinii au fost eliberaţi, poliţia le-a stabilit acestora mai multe norme pe care trebuie să le respecte, inclusiv să anunţe autorităţile de fiecare dată când se adună.

Consiliul Global al Creştinilor din India (GCIC) a condamnat energic acţiunea poliţiei, ce a intervenit rapid contra unor persoane ce se rugau într-un loc privat, în loc să ia măsuri împotriva celor ce tulburau liniştea publică.

„Această întâmplare este o probă în plus că minoritatea creştină este vulnerabilă şi obiectul hărţuirii şi persecuţiei din partea radicalilor hinduşi cât şi a felului în care autorităţile îşi protejează cetăţenii. Este evident că în India creştinii sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua”, a declarat Sjan George, preşedintele GCIC. (Christian Today)

Familii expulzate în Mexic pentru că au refuzat să se convertească la catolicism

Un total de nouă familii indigene din etnia tojolobal formate din nouă bărbaţi, zece femei şi 14 copii au fost expulzaţi de catolicii din Leyva Velasquez, statul Chiapas, din Mexic.

Această nouă agresiune a fost condusă de autorităţile locale şi liderii religioşi, după ce comunitatea a decis să-i expulzeze din localitate lunea trecută, în urma unei adunări locale la care a participat toată populaţia. Pe lângă faptul că agresorii au mers spre ei înarmaţi, moment în care creştinii evanghelici au fugit, catolicii au dat foc la cinci case ale acestora.

Marţi spre dimineaţă familiile expulzate, după ce au parcurs tot drumul pe jos, au ajuns într-un oraş apropiat, Las Margaritas, unde au fost cazaţi provizoriu într-o sală de la casa de cultură a oraşului.

Acest incident intervine după ce în 15 Decembrie şapte creştini evanghelici au fost arestaţi în Leyva Velasquez, după ce aceştia au refuzat să se convertească la catolicism. Autorităţile statale şi federale au fost informate cu câteva săptămâni înainte de ameninţarea cu expulzarea sau arestul a membrilor comunităţii evanghelice, dar acestea au refuzat să intervină, conform site-ului Charisma News, care citează surse ale organizaţiei Internaţional Christian Concern (ICC) – o instituţie ce monitorizează persecuţia contra creştinilor în diverse părţi ale lumii. (Protestante Digital)

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns