Mexic – 7 creştini arestaţi pentru că au refuzat să se convertească la catolicism

1135 0

Creştinii evanghelici din zonele rurale din Mexic sunt de mult timp ţinta unei persecuţii constante care au ca bază radicalismul catolic din această ţară, cu implicarea autorităţilor locale şi tăcerea autorităţilor federale.

Site-ul Charisma News, care citează surse ale organizaţiei Internaţional Christian Concern (ICC) – o instituţie ce monitorizează persecuţia contra creştinilor în diverse părţi ale lumii, informează că şapte creştini evanghelici au fost arestaţi în 15 Decembrie, în Chiapas – Mexic, după ce aceştia au refuzat să se convertească la catolicism. Autorităţile statale şi federale au fost informate cu câteva săptămâni înainte de ameninţarea cu expulzarea sau arestul a membrilor comunităţii evanghelice, dar acestea au refuzat să intervină.

Pedeapsa cu închisoarea se prezintă ca şi punctul culminant al unui ultimatum ce a fost dat comunităţii evanghelice, de către autorităţile locale din Leyva Velázquez, o localitate din Las Margaritas – Chiapas, pentru ca aceştia să se convertească la catolicism. În caz contrar, au de ales închisoarea sau să plece din localitate.

Conform lui Luis Herrera, director coordonator al Christian Council of Churches, opt familii din zonă au sucombat ultimatumului şi au semnat documentele ce indică convertirea lor la catolicism. Constituţia din Mexic protejează în mod explicit dreptul tuturor cetăţenilor de a-şi profesa şi practica credinţa religioasă pe care şi-au ales-o. Cei şapte ce au fost arestaţi recent, s-au opus acestei convertiri forţate.

Într-un interviu cu ICC, Jorge Lee Galindo, director al site-ului Impulse 18, o organizaţie a drepturilor omului din Mexico City, a spus că timp de mai multe luni comunitatea creştină evanghelică a fost constrânsă să-şi retracteze credinţa, sau să se confrunte cu expulzarea din Leyva Velázquez. Surse din ICC, au indicat că şi alţi creştini evanghelici din comunitate au fost convocaţi de autorităţile locale pentru a-i obliga să renunţe la credinţa lor.

Acest incident reflectă o tendinţă crescătoare a persecuţiei religioase în zonele rurale din Mexic, precum şi nepăsarea autorităţilor statale şi federale de a proteja minorităţile religioase. În luna iunie, Internaţional Christian Concern a estimat că există peste 70 de cazuri deschise, de persecuţie religioasă contra comunităţilor minoritare, fiecare caz înregistrând între 20 – 100 de victime, în statele Chiapas, Hidalgo, Oaxaca, Puebla şi Guerrero. În 15 Iulie senatorul american Marco Rubio l-a interpelat pe subsecretarul de Stat Roberta Jacobson, candidatul actual pentru funcţia de ambasador american în Mexic, despre cum va aborda această problemă.

Isaac Six, director de probleme juridice al ICC, a spus: „Este pur şi simplu de neconceput pentru guvernele federale şi statale ale Mexicului să ignore în mod repetat aceste arestări arbitrare şi expulzarea propriilor cetăţeni de către autorităţile locale, pe motivul credinţelor religioase. Ştim că guvernul federal, precum şi cel al Statului Chiapas, au fost avertizate cu mai multe zile înainte de faptul că această comunitate evanghelică din Leyva Velázquez este ameninţată, dar nici după ce şapte persoane au fost aruncate în închisoare, nu s-a făcut nimic”.

Această abdicare flagrantă de la responsabilitatea de guvernant, problemă existentă de zeci de ani, nu face altceva decât să trimită un mesaj populaţiei din zonele rurale din întregul Mexic, că dacă aveţi o problemă cu cineva de o altă credinţă decât cea catolică, pur şi simplu îl puteţi obliga să se convertească sau să-l expulzaţi din zonă. În ziua de azi, sute de bărbaţi, femei şi copii sunt persoane fără casă în Mexic pentru că au optat să nu-şi abandoneze credinţa şi pentru că un guvern a refuzat să facă ceva. Facem un apel guvernului federal din Mexic pentru ca acesta să intervină şi să pună punct imediat acestor arestări ilegale a membrilor comunităţii evanghelice din Leyva Velázquez”, a mai spus Isaac Six.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns