Putem ştii cu adevărat locul unde s-a născut Isus?

2292 0

Este adevărat că au trecut mai bine de 2 000 de ani de când fecioara Maria l-a născut pe Domnul Isus, fapt ce a schimbat cursul istoriei şi a marcat un nou început pentru întreaga omenire.

Despre cum s-au petrecut lucrurile în acea perioadă a istoriei ne bazăm pe informaţiile celor doi evanghelişti: Matei şi Luca, fiecare din cei doi venind cu informaţii, unele fiind comune, iar altele complementare.

Dar locul în care Isus s-a născut? Putem avea certitudinea că Biserica „Naşterea Domnului” din Betleem, ce este vizitată anual de aproximativ 2 milioane de persoane, este exact locul în care s-a născut Mântuitorul?

Pentru început aş vrea să precizez că pentru a fi un bun creştin, nu este atât de important dacă acest loc reprezintă cu adevărat locul în care a venit pe lume Domnul Isus. Este mult mai important să fim convinşi de realitatea istorică a naşterii Domnului, şi toate beneficiile ce decurg de aici, decât de locul exact în care aceasta a avut loc. Dar totuşi, această evidenţă poate aduce un indiciu în plus în ceea ce priveşte acurateţea acestui fapt istoric, motiv pentru care doresc să pun la dispoziţia cititorilor dovezile de care dispunem în acest sens.

Pentru acest lucru vreau să mă bazez pe două articole publicare recent, unul în Christian Post, scris de Eric Metaxas şi celălalt în Mundo Cristiano, a cărui autor este Chris Mitchell.

Biserica „Naşterea Domnului” din Betleem a fost construită la începutul sec. IV, la ordinul împăratului Constantin, după ce acesta a dat libertate creştinismului în Imperiul Roman, și cu implicarea directă a mamei sale Elena. „Acesta este locul în care s-a născut Isus Hristos”, spune profesorul Qustandi Shomali de la Universitatea din Betleem. „Ştim că identificarea locului unde tradiţia spune că s-a născut Isus, merge în urmă până în a doua jumătate a secolului I”, explică Shomali.

Locul în care s-a născut Isus era o grotă, o cavitate naturală săpată în peretele dealului, iar evidenţele istorice arată că astfel de grote erau folosite în acele vremuri ca şi staule (grajduri) pentru animale.

Biserica a fost construită exact peste această grotă iar intrarea principală se numeşte Poarta Umilinţei deoarece trebuie să te apleci în genunchi ca să poţi intra. Din interiorul bisericii se coboară pe nişte scări strâmte, în formă de spirală, la capătul cărora se află o mică grotă a cărei centru este marcată de o stea cu 14 colţuri şi o inscripţie în latină care spune: „ Aici Fecioara Maria l-a născut pe Isus Hristos”.

Acest loc unde s-a născut Mântuitorul a vrut să fie şters definitiv, pentru ca nimeni să nu mai ştie de el vreodată. S-a întâmplat în sec. II, după ce împăratul roman Hadrian a înăbuşit acea răscoală evreiască, cunoscută sub numele de Răscoala lui Bar Kohba (pe care unii rabini l-au numit Mesia). Împăratul Hadrian i-a expulzat pe toţi evreii din Iudeea şi a păgânizat toate locurile sfinte atât cele evreieşti cât şi cele creştine. Drept consecinţă, Hadrian a construit un templu lui Venus pe locul Sfântului Mormânt şi un sanctuar pentru Adonis, în locul unde s-a născut Isus în Betleem. Dar ce ironie a istoriei, în loc ca acest împărat păgân să şteargă urmele locurilor sfinte, de fapt el le-a prezervat.

În cartea lui „In the Fullness of Time” istoricul Paul L.Maier, relatează cum unul din părinţii Bisericii Primare, Origen, a vizitat zona la începutul sec. II şi a scris: „În Betleem mi-a fost arătată grota în care s-a născut Isus … Ceea ce mi-a fost arătat este familiar tuturor în această zonă. Chiar şi păgânii spun tuturor celor ce sunt dispuşi să-i asculte că în acel loc s-a născut Isus, cel pe care creştinii îl venerează”. 

Aşa cum semnalează dr. Maier: „Hadrian a încercat să profaneze locurile sfinte evreieşti şi creştine din Palestina, dar ce ironie, în felul acesta el le-a conservat identitatea”.

Ieronim  a scris şi el în 396 d. H.: „Chiar şi între acei ce sunt străini de credinţă este ştiut că în această grotă s-a născut acel ce este adorat şi glorificat de către creştini”.

Am scris aceste lucruri – spune Eric Metaxas – pentru că este important să ştie toţi liderii care se ridică împotriva lui Dumnezeu, că ei se află în partea greşită a istoriei, aşa cum se spune uneori astăzi. Chiar dacă circumstanţele pot să pară uneori obscure, putem să ne încredem în Dumnezeu că El lucrează în spatele acestor scene ale răului, pentru a scoate la lumină într-o formă mai evidentă gloria Lui”.

Dar mai am un motiv pentru care am scris acest articol – continuă Metaxas. Aceleaşi impulsuri destructive ale împăratului Adrian, ne ameninţă şi astăzi. Micul zeu grec ce a fost folosit pentru a-l înlocui pe Isus la Betleem era Adonis zeul frumuseţii şi al dorinţelor. Paralelismul dintre acesta şi cultura occidentală modernă este evident şi ironic în acelaşi timp. Din păcate la fel vedem şi azi cum multe persoane lucrează pentru a distruge creştinismul, fie că sunt materialişti seculari, islamişti radicali, sau alţii. Cei ce cred că pot să ne distrugă credinţa demonstrează doar cât de mult greşesc. Duşmanii lui Dumnezeu care ne ridiculizează în public, desfigurează biserica, sau chiar mai rău – aşa cum se întâmplă în multe locuri din lume – cred că ne vor îndepărta de tot ceea ce noi avem. Dar noi nu adorăm locuri, evenimente sau norocul. Noi adorăm o persoană, pe Fiul lui Dumnezeu – Cuvântul făcut trup. Credinţa noastră continuă nu doar pentru că este adevărată ci pentru că Domnul Universului trăieşte înlăuntrul nostru. şi nimeni nu ne va putea despărţi de dragostea Lui”.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns