Două biserici distruse și un pastor asasinat în Republica Centrafricană

973 0

Militanții unui grup rebel musulman din Republica Centrafricană, au omorât un pastor și au distrus două biserici, într-un atac de răzbunare.

Pastorul Jean-Paul Sankagui de la Eglise Du Crist en Centrafrique, a fost asasinat de rebelii musulmani în cartierul PK5 din capitala statului, Bangui. Acest lucru s-a întâmplat după ce forțele armate centrafricane, sprijinite de forțele de pace ONU, au pus în mișcare o operațiune militară pentru a-l interoga pe Youssouf Malinga, liderul unui grup de miliții locale musulmane. Malinga, împreună cu unul din subordonații săi, a murit în timpul incidentului.

„În timpul operațiunii, Youssouf Malinga, oamenii lui au deschis focul contra forțelor de securitate și au omorât doi trecători, un bărbat și o femeie”, a declarat presei Vladimir Monteiro, purtător de cuvânt de la ONU. „Forțele de securitate au răspuns, omorându-l pe Malinga și pe unul din oamenii lui, iar trei soldați din forțele de securitate au fost răniți”, a mai adăugat Monteiro.

Drept urmare, partizanii lui Malinga au recurs la represalii înconjurând biserica apostolică a pastorului Sankagui. Conform unui martor, pastorul i-a rugat pe credincioși să părăsească biserica pentru a evita confruntarea cu violența.

„Pe când pastorul îi îndemna pe cei prezenți să plece, acesta a fost atacat și înjunghiat până ce a murit”, a declarat la AFP, un membru al familiei. Purtătorul de cuvânt de la ONU a condamnat actul de violență.

„Este lamentabil că populația civilă a fost victima unui foc nediscriminat a acestor criminali”, a spus Monteiro.

Aproximativ 26 de persoane au fost rănite în biserică, clădirea fiind apoi incendiată, de același tratament având parte apoi și Biserica Apostolică St Mathias, împreună cu o școală.

Câteva săptămâni înainte, în 14 Ianuarie, un cort ce a fost stabilit provizoriu ca și biserică pentru congregația Baptist Union of Churches’ Gbaya Dombia, a fost de asemenea incendiat. Cortul, ce servea ca local de cult, a fost ridicat datorită faptului că locația bisericii a fost și ea la rândul ei incendiată în 2014.

Republica Centrafricană este scufundată într-un război civil din anul 2013, când președintele creștin Francois Bozize, a fost răsturnat de la putere de rebelii musulmani ai miliției Seleka.

Surse: Mundo CristianoWorld Watch Monitor

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns