Distribuţia de Biblii înregistrează un record absolut în 2014

2255 0

Anul 2014 a însemnat anul în care s-au distribuit cel mai mare  număr de Biblii (în format clasic) de către Societăţile Biblice, în toată lumea. Numărul de Biblii complete distribuite, este de aproape 34 de milioane, ceea ce presupune o creştere cu 6% faţă de 2013 şi un 14 % mai mult faţă de 2010, conform portalului , Protestante Digital.

Cifrele au fost extrase dintr-un Raport privind Distribuirea de Biblii al Societăţilor Biblice Unite, un raport ce se întocmeşte anual şi care colectează datele comunicate de Societăţile Biblice. În total, în anul 2014, au fost distribuite 428,2 milioane de Biblii şi materiale biblice, prin intermediul Societăţilor Biblice, ce includ Biblii în format integral, Noi Testamente, Evangheliile şi alte materiale biblice similare mai mici. Cifrele de mai sus semnifică o creştere cu 7 % faţă de 2013, respectiv cu 17 % mai mult faţă de 2010.

biblii

Zonele care au raportat numărul cel mai ridicat de Biblii sau materiale biblice distribuite, sunt cele două Americi, cu 314, 5 milioane, din care 14,4 milioane reprezintă Biblii întregi. Aceste zone au marcat creşteri semnificative în ultimi cinci ani, cifrele din 2014 depăşind cu 20% pe cele din 2010.

Brazilia în fruntea clasamentului

Ţara care a distribuit cel mai mare număr de Biblii, mai mult decât orice altă ţară din lume, este Brazilia. Cele 7,6 milioane de Biblii distribuite în această ţară semnifică mai mult de jumătate din totalul din cele două Americi şi mai mult de o cincime din numărul total al anului 2014. În total, Societatea Biblică din Brazilia, a distribuit un număr de 288,7 milioane de materiale scripturale, adică mai mult de două treimi din distribuţia globală anuală. Cu toate că de obicei cifrele de distribuţie din Brazilia erau ridicate, datorită unui program foarte complex de promovare socială şi a bunei colaborări cu toate bisericile, cauza creşterii atât de importante din 2014 o constituie, spun unii, Campionatul Mondial de Fotbal ce s-a desfăşurat anul trecut în Brazilia.

Brazilienii sunt înnebuniţi după fotbal şi Mondialul a fost o minunată oportunitate pentru a împărtăşi Cuvântul Lui Dumnezeu cu numeroşii fani ai fotbalului, ce au venit să vadă turneul”, a comentat Dr. Rudi Zimmer, directorul executiv al Societăţii Biblice.

Cifrele din Cuba îşi găsesc explicaţia într-o creştere accelerată a bisericii, fapt ce creează o mare cerere de Biblii. Anul trecut s-au distribuit în Cuba 1,5 milioane de materiale scripturale, mai mult decât dublu faţă de 2010. În ceea ce priveşte numărul de Biblii complete, anul trecut s-au distribuit în Cuba, de patru ori mai multe Biblii decât în 2013, graţie proiectului Un Milion de Biblii pentru Cuba, al Societăţilor Biblice Unite.

Africa, Europa şi Orientul Mijlociu

Cifrele totale de distribuţie generală în Africa fluctuează în fiecare an, dar au experimentat o creştere constantă în distribuţia de Biblii complete de la începutul actualei decade. Cele 7.3 milioane de Biblii distribuite pe acest continent reprezintă o creştere de 31 % faţă de 2010. Nigeria şi Africa de Sud continuă să fie lideri în Africa în distribuţia de material scriptural cu 4,5 şi respectiv 1,5 milioane de exemplare, dar în acelaşi timp au avut loc creşteri importante şi în ţările mai mici. Conflictuala Republica Centroafricană de exemplu, a triplat distribuţia anuală de materiale scripturale, trecând de la mai puţin de 9 000 în 2010, la aproape 29 000 în 2014, din care majoritatea erau Biblii complete.

562a13ffbce86_biblessta420

În Europa şi Orientul Mijlociu, cele 7,9 milioane de materiale biblice distribuite anul trecut reprezintă o creştere de aproape 12 % faţă de 2010. Numărul de Noi Testamente ce au fost distribuite a înregistrat o creştere rapidă, în mod particular fiind zona cu cea mai mare cerere de astfel de materiale, creşterea fiind cu 23 % mai mare decât în 2013 şi cu 126 % mai mare decât în 2010.

Creşterile au avut loc chiar şi în locuri ce în particular ne surprind. În Siria, o ţară măcinată de război, numărul de Noi Testamente distribuite a fost de cinci ori mai mare în 2014, decât în 2010, când a început războiul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Ucraina, unde în mijlocul problemelor legate de război, Societatea Biblică a distribuit aproape de 70 000 Noi Testamente, adică 48 % mai mult decât în 2010.

Asia, continentul cel mai populat din lume, a înregistrat o creştere de 6 % în distribuţia de material biblic, faţă de 2013. În primii ani ai acestei decade s-au înregistrat creşteri notabile în mai multe ţări ale acestui continent, inclusiv în cei doi giganţi: India şi China, care au distribuit cu 22 % şi respectiv 10 % mai mult material biblic decât în 2010. Filipine, naţiunea creştină cea mai numeroasă din regiune, a înregistrat o creştere în distribuţia de material biblic de 42 % faţă de 2010, iar în Myanamar, creşterea a fost de 45 %.

Pe lângă această distribuţie record de material biblic tipărit, în 2014 Societăţile Biblice au raportat de asemenea creşteri semnificative şi la distribuţia de materiale scripturale netipărite cum sunt: CD, casete audio, DVD, MP3, texte descărcate din Internet, etc.

Dintre acestea, au fost distribuite peste două milioane de exemplare în 2014, adică 8 % mai mult decât în 2013 şi de trei ori mai mult decât în 2010, dar între aceste materiale, nu sunt incluse textele Scripturii de la Societăţile Biblice care provin de la app cum este You Version sau Bible Search.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns