De luat aminte – 10 cugetări rostite de Charles H. Spurgeon

2298 0

Charles Haddon Spurgeon, „Prințul Predicatorilor” din Anglia victoriană, s-a născut la data de 19 iunie 1834. A fost probabil cel mai influent slujitor creștin din generația lui, nu doar pentru că predica cu regularitate în biserici (congregații) – toate predicile lui adunate la un loc ajung la aprox. 25 de milione de cuvinte – ci și pentru că a fondat un orfelinat și o școală teologică, ce continuă să funcţioneze și în ziua de azi. Chiar dacă el nu s-a pregătit niciodată pentru a fi slujitor, citea în medie șase cărți groase pe săptămână, și își aducea aminte peste ani ce a citit. Predica în jur de 40 de minute din doar o pagină cu notițe, cu o viteză de 140 de cuvinte pe minut.

Există nenumărate întâmplări interesante legate de slujirea lui. De exemplu, o femeie s-a convertit citind o singură pagină a unei predici ce a fost folosită ca și învelitoare a unei bucăți de unt pe care ea a cumpărat-o. Cu altă ocazie, testând acustica unei săli, unde urma să predice mai târziu, Spurgeon a spus cu vocea lui puternică și răsunătoare: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii”; un muncitor de sus de pe grindă l-a auzit și a fost mântuit. S-a opus cu atâta pasiune împotriva sclaviei încât editorii americani îi ștergeau aceste referinţe din cărțile lui.

Punctul forte al lui Spurgeon ca și orator a constat în abilitatea lui de a folosi un limbaj comun și simplu, într-o manieră deosebit de intensă și impresionantă. Predicile lui sunt citite și azi.

  1. Creștinul trebuie să lucreze ca și cum totul ar depinde de el, și să se roage ca și cum totul ar depinde de Dumnezeu.
  2. Un caracter deosebit este cea mai bună piatră de mormânt. Cei care te-au iubit și cei pe care i-ai ajutat își vor aminti de tine atunci când florile de nu mă uita s-au ofilit. Scrijelește-ți numele în inima lor și nu în marmura mormântului.
  3. Tu spui: „Dacă aş avea puţin mai mult, ar trebui să fiu foarte satisfăcut”. Greşeşti. Dacă nu eşti mulţumit cu ceea ce ai, nu o să fii satisfăcut nici dacă o să se dubleze.
  4. O Biblie stricată de obicei aparține unei persoane ce nu este așa.
  5. Un Isus care nu a plâns nu ar putea niciodată să-mi șteargă mie lacrimile.
  6. Oamenii îl vor lăsa pe Dumnezeu să fie oriunde, numai pe tron nu. Îl lasă să fie de la atelierele lor până la lumea modei, și să creeze stele. Îl vor lăsa să le ofere din milostenia și dărnicia Lui, îl vor lăsa să susțină pământul și să sprijinească stâlpii din el, sau să aprindă lămpile cerului, sau să conducă valurile oceanului întotdeauna mișcător; dar când Dumnezeu urcă pe tronul Lui, ființele Lui scrâșnesc din dinți
  7. Citește cu atenție o carte bună de mai multe ori, apoi scrie notițe și studii despre ea. Un elev va vedea că agerimea lui mentală va fi mai afectată de o singură carte învățată în profunzime decât de douăzeci de cărți doar răsfoite. Puțin învățământ și multă mândrie rezultă dintr-o citire repezită.
  8. Nu suntem responsabili în fața lui Dumnezeu pentru sufletele salvate, dar suntem responsabili pentru Evanghelia predicată și pentru felul în care aceasta se predică.
  9. Am auzit des despre libertatea de voință (liber arbitru), dar nu am văzut-o niciodată. Întotdeauna m-am întâlnit cu voința și încă multă, dar aceasta ori a fost luată prizonier de către păcat ori ținută în legăturile binecuvântate a harului.
  10. Cu cât îţi dorești să ai mai multe lucruri, cu atât găsești mai mulți spini ce îți vor rupe liniștea sufletească în bucăți.

Sursa: Christian Today

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns