Cofetarii din Irlanda de Nord sunt amendați pentru că au refuzat să facă un tort pro-homosexual

1572 0

Proprietarii creștini ai unui laborator cofetărie din Irlanda de Nord au pierdut apelul la procesul prin care erau condamnați pentru „discriminare”, deoarece au refuzat să prepare un tort pentru un cuplu de homosexuali, tort ce urma să aibă un mesaj pro-gay.

Familia McArthur a fost dată în judecată, fiind acuzată de discriminare pentru orientare politică și sexuală, după ce s-au opus să facă tortul pe care trebuia înscrisă lema: Sprijinim căsătoria homosexuală (Suport Gay Marriage).

Judecătorii tribunalului le-au spus acestora lunea trecută că legea nu permite cofetarilor să ofere servicii doar acelor persoane ce sunt de acord cu credințele lor religioase. Judecătorii au recunoscut că familia nu a refuzat serviciul pentru că domnul Lee – ce a făcut comanda – era gay, dar cu toate acestea au pronunțat sentința motivând că refuzarea serviciului datorită sloganului, este „o discriminare directă”.

Sentința stabilește că laboratorul Ashers poate oferi un „serviciu complet sau nimic, dar nu doar unei categorii de clienți” și a adăugat: ceea ce nu se poate face este să oferi un serviciu ce reflectă doar propriul mesaj politic sau religios față de orientarea sexuală”.

„Suntem foarte decepționați de sentința de astăzi. Dacă legea egalității înseamnă că oamenii pot să fie pedepsiți pentru că au refuzat respectuos să sprijine cauza unora, atunci legea egalității trebuie să fie schimbată”, a declarat proprietarul firmei Ashers, Daniel McArthur, după ce a aflat sentința. El a mai adăugat: „această sentință subminează libertatea democratică.; subminează libertatea de expresie”.

Nouă din zece creștini evanghelici se pronunță în favoarea firmei Ashers. Alianța Evanghelică din Marea Britanie a pus această întrebare într-un sondaj adresat creștinilor evanghelici în septembrie 2016: „O firmă trebuie să aibă dreptul de a se opune la a imprima, publica (sau să scrie pe un tort) un mesaj cu care nu este de acord?”

89 % din cei sondați au fost de acord și 56 %, foarte de acord. În același timp, 6 % au optat să nu fie nici în acord și nici în dezacord, iar 5 % au răspuns că nu sunt de acord. Medii digitale creștine din Marea Britanie, precum Christian Today sau Premier, au publicat reportaje și opinii, arătând sprijinul față de proprietarii cofetăriei și periculoasa derivă spre limitarea drepturilor. Alianța Evanghelică din Marea Britanie a difuzat un comunicat referitor la acest caz.

Într-un interviu cu revista Solas, Daniel McArthur a explicat că în timpul procesului au „învățat să se încreadă în Hristos și în Biserica Lui, mai mult ca niciodată. De asemenea ne-a oferit posibilitatea de a vorbi cu prieteni și colegi de dragostea noastră personală cu Isus Hristos”. Când a fost întrebat despre posibilitatea să piardă apelul, a spus: „La nivelul de bază, consecințele sunt puține, ce ar semnifica să fim obligați să plătim o amendă de 600 de lire pentru „daune morale”. Dar la nivel de libertate religioasă cred că urmările sunt puțin mai grave”.

Cazul a trezit un vie dezbatere în Marea Britanie, referitoare la libertatea de religie, de conștiință și de expresie. Zilele următoare, presa seculară și voci de diferite orientări, prezentau opinii în contra acestei sentințe. De exemplu, activistul LGBT și drepturile omului, Peter Tatchell, considera verdictul „o înfrângere a libertății de expresie”. „Chiar dacă sunt în total dezacord cu Ashers în ceea ce privește opoziția față de egalitatea căsătoriilor, într-o societate liberă nici ei și nimeni altcineva, nu trebuie să fie obligați să sprijine o idee politică, față de care se opun. Ei nu l-au discriminat pe domnul Lee pentru că este gay, ci s-au opus mesajului de pe tort”. De aceea domnul Tatchell conclude, spunând că decizia tribunalului este „un periculos precedent de autoritarism ce se pretează la abuzuri grave”.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns