Philip Yancey – nu înțeleg de ce unii evanghelici vor să facă un erou din Donald Trump

1649 1

Cunoscutul autor creștin Philiph Yancey, ce a vizitat recent Madridul, fiind invitat la o conferință, a acordat un amplu interviu site-ului Protestante Digital, ce a fost reprodus în limba engleză și de site-ul Evangelical Focus.

Printre alte întrebări, legate în special de rolul bisericii și al creștinului de rând într-o societate din ce în ce mai secularizată, cunoscutul autor a fost întrebat și de felul în care evanghelicii din Statele Unite se raportează la alegerile prezidențiale de anul acesta. Iată răspunsul lui Yancey:

„Bine, o să vă prezint opinia mea personală. Sunt surprins când văd că atâția creștini evanghelici sau creștini conservatori privesc la un bărbat ce este un abuzator, care câștigă bani din cazinouri, ce a avut mai multe femei și mai multe aventuri …, pe care, într-un anumit fel, îl prezintă ca pe un erou, ca pe cineva pe care ar trebui să-l sprijinim.

Vă spun foarte clar, nu înțeleg. Într-adevăr aș putea înțelege că poți alege anumite politici pe care le sprijini, înțeleg asta. Dar să alegi cu atât entuziasm pe cineva ce este în contra a tot ceea ce crede creștinismul, ca pe un erou, pe reprezentantul pe care-l sprijină, este ceva ce nu pot să înțeleg.

Și, să o zic franc. Eu cred că biserica din Statele Unite, cu cât se bagă mai mult în politică, cu atât mai mult este influențată de politică. Europenii știu unde duce aceasta, când statul și biserica sunt văzuți ca o unitate, ce se întâmplă atunci când statul își arată adevărata față: un sistem defectuos, de cele mai multe ori corupt; atunci biserica este și ea judecată în felul acesta și este refuzată în același fel în care este respins statul.

Sunt țări în Europa, pe care le cunoașteți, unde biserica a fost pusă de o parte timp de decade și decade, pentru că acesta a rămas mânjită datorită faptului că și-a vândut sufletul în schimbul puterii, ca să o zicem pe cea dreaptă.

Și pe măsură ce Statele Unite este un stat tot mai secular, eu le spun oamenilor de acolo, le spun oamenilor mei: „Tot mai mult ne asemănăm cu acel teren fertil în care Biserica Primară a făcut treaba cea mai bună”. Ca și Imperiul Roman, unde societatea era păgână și ostilă, iar creștinii au ieșit în evidență acolo pentru că erau diferiți.

Când te găsești într-un loc cum este Stele Unite sau Europa în trecutul ei recent, unde majoritatea spun că sunt creștini, dar trăiesc ca și oricare alții, oamenii nu înțeleg ce este Evanghelia. Numai dacă sunt radicali diferiți de lumea ce îi înconjoară, oamenii pot să vadă diferența”.  

În video-ul de mai jos puteți urmări în întregime interviul lui Philip Yancey, în limba engleză și subtitrat în spaniolă.

 

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment