America Latină se află într-un proces de „penticostalizare” a creştinismului, conform unui expert

3197 0

În timp ce Europa este considerată ca aflându-se deja într-o eră post-creştină, iar în America de Nord secularismul a câştigat importante redute, America Latină se află într-un proces de „penticostalizare” a creştinismului, ce se reflectă în creşterile înregistrate de această confesiune. Penticostalismul este foarte popular în Brazilia şi în America Centrală, aşa cum  explică Andrew Chesnut, autor de mai multe cărţi şi unul din cei mai buni experţi în impactul social al acestei tendinţe.

Cel mai important motor al penticostalismului este vindecarea divină.  Pentru cei săraci este vorba în principal de probleme de sănătate fizică, dar pentru clasele înalte, unde penticostalismul deja are o prezenţă importantă, faţă de anii trecuţi, este vorba de vindecarea de traumele trecutului”, a explicat Chesnut, autorul mai multor cărţi privitoare la creşterea penticostalismului.

Penticostalismul, sau mişcarea penticostală, corespunde unui ansamblu de biserici şi organizaţii creştine protestante ce îmbrăţişează doctrina botezului cu Duhul Sfânt. Evanghelicii şi în special ramura penticostală a acestei confesiuni, au crescut rapid începând cu decada anilor 80 în America Latină, dar în special în Brazilia, unde datele unui recensământ din 2010, semnalează că peste 42 de milioane de persoane, adică aproximativ 22 % din populaţie, este de credinţă evanghelică. Date oficiale parţiale arată că cel puţin 14 milioane din aceştia sunt penticostali.

„Pentru penticostali, minunile încep cu lucrurile cotidiene. Pentru mulţi oameni din cartierele sărace, o minune poate fi să-şi găsească un loc de muncă, când nu are nimic de mâncare. Acesta este motorul creşterilor bisericilor penticostale”, semnalează Chesnut, care este profesor de probleme religioase la Universitatea din Virginia şi care studiază fenomenul penticostal din America Latină de peste două decade.

Opinia lui Chesnut este că „deşi penticostalismul îşi are originea în Statele Unite, Brazilia este ţara cu cei mai mulţi penticostali din lume şi este un exportator mondial de religie”. Această confesiune a ajuns în Brazilia prin intermediul unor misionari suedezi, cu studii în Statele Unite, ce au emigrat în Amazon pentru a-i evangheliza pe băştinaşi, la începutul secolului XX, dar de atunci au apărut mai multe biserici locale braziliene, cum este Biserica Universală a Împărăţiei lui Dumnezeu, care are milioane de credincioşi în toată lumea.

Evanghelicii, între care se găsesc credincioşi şi din alte ramuri nepenticostale, au obţinut o importantă influenţă în Brazilia, în special prin prezenţa tot mai notabilă în mediile de comunicaţie şi în lumea politică, cu o reprezentare semnificativă în Congresul şi Senatul Braziliei. Cel puţin 75 de deputaţi din Congres, dintr-un total de 513, fac parte din vreo biserică evanghelică din Brazilia, dar exponentul cel mai clar al puterii politice obţinute de aceştia, este preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Eduardo Cunha, numărul trei în ierarhia ţării, ce este membru într-o biserică penticostală aparţinând Assemblies of  God, de mai bine de 10 ani.

Interzicerea avortului, opoziţia faţă de căsătoriile între homosexuali, scăderea vârstei pentru răspundere penală la 16ani, sunt câteva din problemele politice de pe agenda evanghelicilor, consideraţi ca fiind aripa cea mai conservatoare din legislativul carioca. Chiar dacă colosul sud american continuă să fie naţiunea catolică cea mai numeroasă din lume, cu 123 milioane de credincioşi, progresul evanghelicilor a fost extraordinar în ultimii ani şi a suscitat o profundă îngrijorare în Biserica Catolică.

Ce spune Latinobarometrul

Din anul 1995, Biserica Catolică a pierdut credincioşi în aproape toate ţările din America Latină, trecând de la 80 % , la 67 % din totalul populaţiei, conform unui raport publicat de Latinobarometru, la începutul anului 2014, ce evidenţiază creşterea evanghelicilor în paralel cu pierderile catolicilor, pierderi de aproximativ 13 puncte, deşi încă continuă să fie religia cu cei mai mulţi credincioşi din lume.

Scăderea cea mai accentuată s-a produs în Nicaragua şi Honduras, unde catolicii pierd aproximativ 30 % din credincioşi. De asemenea se înregistrează scăderi semnificative , între 20 % şi 15 % în Costa Rica, Uruguay, Chile, Panama şi Brazilia. Un caz interesant este cel din Guatemala unde în 1996 avea deja un procent de 25 % de evanghelici şi care cresc 15 puncte, ajungând în 2013, la 40 % din populaţie.

Şi ce spune Foros de la Virgen Maria, un site catolic

„De ce au crescut atât de mult penticostalii în America Latină”, se întreba acest site catolic din Uruguay, în urmă cu un an? O mişcare ce are mai puţin de un secol de viaţă, este cea care creşte cel mai mult în regiune. Mişcarea penticostală este motorul creşterilor evanghelicilor din regiune, ce şi-au dublat procentajul în ultimii ani, şi acest lucru în detrimentul catolicilor.

Site-ul catolic la care facem referinţă, recunoaşte ceea ce arătam mai sus că penticostalismul în America Latină a ajuns prin intermediul a doi misionari suedezi, venind cu o completare ce merită să fie evidenţiată şi anume că acei doi misionari au ajuns în Brazilia în urma unei profeţii prin care Domnul le cerea prin 1910 să meargă în Para (Brazilia), un loc de care ei nici măcar nu au auzit vreodată. Primii convertiţi au fost leproşii din zona Amazonului, ce au venit la penticostali auzind că Dumnezeul lor poate să vindece lepra. Au urmat apoi săracii, indigenii şi foştii sclavi din zonă.

Unul din secretele penticostalilor a fost că misionarii şi pastorii veniţi din afară s-au ocupat să formeze pastori dintre localnici, astfel încât după 20 de ani în Brazilia, organizaţia penticostală Assemblies of God era dirijată în totalitate de pastori brazilieni. Şi drept consecinţă a acestor creşteri impresionante, acum penticostalii din regiune sunt cei ce trimit misionari în alte părţi ale lumii, inclusiv în Statele Unite.

Alte motive pentru care penticostalii au crescut atât de mult, conform site-ului catolic, sunt rapida adaptare a acestei mişcări la cultura poporului, lipsa diferenţelor sociale dintre pastori şi restul congregaţiei, precum şi preocuparea bisericilor penticostale pentru cei marginalizaţi şi de cei ce sunt căzuţi pradă unor adicţii cum sunt alcoolul şi drogurile.

Unele persoane, în special bărbaţii se simt atraşi de penticostalism, deoarece se luptă cu abuzul de substanţe sau alte probleme. Penticostalismul promovează stiluri de viaţă sănătoase şi serveşte ca cel mai mare centru de dezintoxicare din toată America Latină. Cei ce vin şi se unesc cu această biserică, de cele mai multe ori renunţă la băutură, la droguri, la jocurile de noroc şi la femei”.

Surse: NoticiaCristiana.comForos de la Virgen MariaLatinobarometru

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns