Rivaldo, un bun creştin evanghelic, îşi anunţă retragerea din fotbal

1999 0

Cu lacrimi în ochi, aImagenzi mi-ar place ca în primul rând să-i mulţumesc lui Dumnezeu, familiei mele şi la voi toţi pentru sprijinul pe care l-am primit în toţi aceşti 24 de ani ca şi jucător. Astăzi anunţ pe toţi iubitorii de fotbal din întreaga lume că povestea mea ca şi jucător a ajuns la final”, a scris miticul jucător brazilian.

Atacantul brazilian Vitor Borba Ferreira Gomes, cunoscut sub numele de Rivaldo, şi-a anunţat recent retragerea definitivă din fotbalul profesionist, la 41 de ani, prin intermediul unui mesaj pe Internet. „Povestea mea ca şi jucător a ajuns la final”, a scris Rivaldo în contul său de pe reţeaua socială Instagram.

Rivaldo este una dintre vechile glorii ale fotbalului brazilian, fiind unul dintre cei mai critici cu organizarea Mondialului din 2014, alături de Romario, care acum este deputat federal. În luna ianuarie, Rivaldo a criticat foarte dur „neruşinarea” organizării deficiente şi extrem de costisitoare a Mondialului din Brazilia.

Rivaldo l-a cunoscut pe Dumnezeu înainte de a împlini 32 de ani, în Brazilia. Soţia lui era deja creştină evanghelică şi prin intermediul ei şi a Bibliei, a avut o experienţă profundă cu Dumnezeu şi acum este convins de crezul său: Dumnezeu există cu adevărat, nu vreau să ajung în iad, vreau numai să-L urmez. Acum sunt ca şi cum aş avea 8 ani de viaţă. Din anul 2004, sunt o persoană nouă. Îi mulţumesc că mi-a dat oportunitatea de a avea un trai bun aici pe pământ şi o altă viaţă mai bună dincolo. Îi mulţumesc lui Dumnezeu de două ori”.

Una din laturile puţin cunoscute ale celebrului sportiv este că a activat ca şi jucător o scurtă perioadă într-o ţară din Africa, Angola, unde în anul 2012, a acordat un amplu interviu ziarului spaniol El Periodico, preluat apoi de portalul NoticiaCristiana.com.

Cel mai bun trofeu este că l-am cunoscut pe Isus şi urmez Evanghelia, a spus Rivaldo în acel interviu. Inclusiv reporterul recunoaşte că era un alt Rivaldo, nimic în comun cu acel geniu fără carismă care între anii 1997 – 2002, i-a uluit pe barcelonezi cu goluri imposibile – 87 de toate, 157 de meciuri în ligă şi o foarfecă în faţa Valenciei, în ultimul minut şi din afara careului mare, aşa cum nu s-a mai văzut niciodată pe acel stadion.

„Acum văd totul diferit. Africa m-a schimbat mult, şi parcă ar fi un alt Rivaldo. Gândirea mea nu mai este o gândire materialistă, mă gândesc la cele spirituale”

Acum 10 ani, Rivaldo se bucura de un Campionat Mondial cu Brazilia. Acuma îi sclipesc ochii construind o biserică evanghelică în Angola.

„Multe persoane m-au întrebat: Ce faci tu acolo în Angola? De ce te-ai dus acolo având 40 de ani? Pe lângă a juca fotbal, l
ucru pe care îl ador, m-am dus acolo pentru că era o oportunitate, nu numai fotbalistică, ci una cu caracter religios. Sunt evanghelic, cred mult în Dumnezeu şi am o persoană lângă mine, ce se numeşte Victor care mă ajută spiritual. Mă simt foarte fericit nu doar pentru că joc fotbal ci pentru că mi se împlineşte visul de a construi în această ţară o biserică evanghelică. Am cumpărat terenul acum câteva luni şi suntem pe punctul de a o inaugura. Este aproape gata. Este maniera noastră de a ajuta pe mulţi oameni cu nevoi, deoarece în Angola ca şi în multe zone din Brazilia, este multă sărăcie”,
a precizat Rivaldo.Imagen

„Acum totul este diferit. Am deschis un instituţie socială, atât în Brazilia cât şi în Angola pentru a încerca să ajutăm pe cei care au mai mare nevoie. Dumnezeu mi-a dat atâtea lucruri în lumea aceasta în timpul vieţii, aşa că acum trebuie să-mi pun inima, energia şi puterea ca să pot înapoia totul în vreun fel. Este uşor să trăieşti în Barcelona, Londra, Sao Paolo … Sunt oraşe minunate. Este uşor să îndrăgeşti, să îmbrăţ
işezi persoane parfumate, frumoase, bogate, dar nu mai este aşa când ai în faţă pe acei care nu se pot spăla sau nu au ce mânca. Aceste persoane nu au vina de a fi venit în lume în aceste circumstanţe. În cele din urmă este ceva, probabil de destin”.

Noi nu o să ducem cu noi nimic după moarte. La 24 de ore după ce ai murit, toţi, săraci sau bogaţi, oricum am fi, terminăm la fel. Pentru aceasta trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, pentru a avea această viaţă eternă, deoarece corpul nu valorează nimic. Inima şi duhul este cel care rămâne”.

Rivaldo şi-a început cariera în oImagenraşul natal Recife şi apoi în Palmeiras. „Mi-am construit cariera pe o minune, venind de la clubul paolist, fără nici o resursă şi fără reprezentant. Numai cu sprijinul familiei, dar descurajat de medici şi antrenori, am văzut un vis devenind realitate, deoarece am fost recunoscut ca cel mai bun jucător din lume”, aminteşte Rivaldo în Instagram.

In 1996 vine în Europa la Deportivo şi în 1997 ajunge la Barcelona unde rămâne 5 sezoane. A jucat apoi la Milan, Cruzeiro, Olympiakos, AEK Atena, etc. Are în palmares două campionate spaniole, o cupă a regelui, o Ligă a Campionilor, trei campionate ale Greciei, două cupe (Grecia), două campionate în Uzbekistan şi o cupă. Cu selecţionata Braziliei a obţinut o Cupă a Confederaţiei, o Cupă a Americii şi Campionatul Mondial din 2002.  

Surse: Protestante Digital, Noticia Cristiana.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns