„Risen” (Înviat) – un nou film despre învierea lui Isus Hristos

1585 0

Au fost lansate mai multe filme cu tematică biblică de-a lungul anilor, unele dintre acestea fiind foarte riguroase față de narațiunea biblică, urmărind în același timp și aspectul evanghelic, în timp ce altele urmărind mai mult aspectul artistic și probabil cel comercial, au lăsat de dorit în ceea ce privește acuratețea textului biblic. Dintre cele din urmă, amintim aici ultimele două prezentate anul trecut:Noah (Noe) și Exodus – Gods and Kings (Exodul – Dumnezei și Regi), ce au stârnit un val de critici datorită unor inexactități evidente față de textul biblic.

Zilele trecute era prezentat în premieră în Statele Unite un nou film bazat pe unul din cele mai cunoscute și mai comentate evenimente istorice, relatat de către evangheliști și confirmat de multe alte dovezi directe, indirecte sau circumstanțiale: învierea lui Isus Hristos.

Clavius este un centurion din armata romană care a supervizat crucificarea lui Isus și dă ordin ca unul din soldați să-L străpungă pe Isus cu sulița pentru a certifica moartea. Apoi Pontiu Pilat îl însărcinează să păzească mormântul și când încep să se răspândească zvonurile că a dispărut corpul din mormânt, soldații trebuie să-l găsească pentru a evita învierea. Începe așa o investigație pentru a vedea cine și cum a luat trupul (este ceea ce centurionul crede că s-a întâmplat). Clavius, un bărbat sceptic și călit în multe războaie și obișnuit cu ororile acestora, are un însoțitor în această investigație, pe Lucius.

Risen, în comparație cu alte filme ce au tratat același subiect, focalizează problema dintr-o perspectivă diferită, menținând în același timp fidelitatea față de textul Scripturii. Istoria învierii este tratată din perspectiva unui necredincios, a cărui obiectiv este să dovedească netemeinicia zvonurilor privitoare la învierea lui Isus și implicit că El ar fi Fiul lui Dumnezeu. Actorul care îl interpretează pe Clavius, Joseph Fiennes, a spus că acest mod de a trata problema este ceea ce l-a atras să accepte rolul: „Risen este o istorie de detectivi incredibilă. Acesta a fost unghiul care m-a atras”.

De fapt unii sunt de părere că Risen preia acțiunea de acolo de unde a lăsat-o „Patimile lui Hristos” a lui Mel Gibson, filmul care a înregistrat un deosebit succes în deceniul trecut.

Tocmai de aceea se pare că acest film va fi atractiv atât pentru credincioși cât și pentru necredincioși:

Datorită perspectivei de a trata problema prin ochii unui necredincios, filmul este foarte comod pentru cei ce nu sunt familiarizați cu Biblia și cu Biserica”, spune Rich Peluso, producătorul acestui film. „Ceea ce am reușit să verificăm este că cei necredincioși și aceia ce nu merg regulat la biserică nu se simt ca și cum cineva le-ar predica. Nu se simt ca și cum ar fi loviți în cap cu Isus și cu Biblia. Cu toate acestea ei se simt intrigați de acest bărbat și de ucenicii lui. Ei sunt intrigați de tot ceea ce s-a întâmplat, de nașterea creștinismului și infrastructura din Iudeea, atât Sanhedrinul, liderii iudei și liderii romani ce au ca obiectiv să-l sfărâme pe acest bărbat și pe cei ce-l urmează. Acest lucru le conferă automat credibilitate”.

Am văzut două lucruri care nu se pot reconcilia”, a spus Clavius. „Un bărbat mort fără nici o îndoială și pe acest bărbat din nou viu

Mormântul gol este faptul cel mai surprinzător din istorie, lucru pe care scepticii încearcă de două mii de ani să-l explice”, scrie Eric Metaxas în The Cristian Post.  „Dar evidențele sunt prea puternice. Iar Risen, ce se aseamănă cu un bun roman polițist, deduce că evidențele ne duc doar într-o singură direcție. Și ce este cel mai important este că filmul va provoca audiența care prin ochii și inima lui Clavius, să se confrunte cu întrebarea pe care o înfruntă scepticii în ziua de azi: dacă Isus este mort, atunci unde îi este corpul?”

Și dacă mergeți să vedeți filmul, luați cu voi și pe un prieten necredincios.

Surse: Religion en LibertadThe Christian Post

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns