Primul deputat negru din Parlamentul Poloniei, îşi evanghelizează colegii

2185 4

Originar din Nigeria, profesor universitar şi pastor penticostal, este acum un membru al Parlamentului polonez şi un credincios autentic în Isus Hristos. Chemarea lui la misiune i-a fost indusă de către Richard Wurmbrand.  

John Godson use
John Abraham Godson

Un nigerian pe nume John Abraham Godson, pastor penticostal, este primul deputat negru al camerei inferioare a Parlamentului Poloniei (Seim), eveniment care a fost aclamat ca un mare succes într-o ţară unde locuiesc doar 4 000 de persoane de rasă neagră. Recent acest deputat şi-a împărtăşit mărturia creştină cu colegii lui deputaţi, într-un restaurant al Parlamentului, în cadrul unei cine special organizate, în seara de 23 Aprilie 2014.

Godson care este şi profesor universitar, este acum un membru al Parlamentului polonez, fiind promovat de Partidul Liberal al Platformei Civice, din care s-a retras apoi datorită diferenţelor de opinie politică. În prezent este vicepreşedinte al Partidului „Polonia Împreună”, pe care l-a iniţiat împreună cu alţi deputaţi de aceeaşi orientare. A ajuns în Polonia în anul 1993 şi în 2001 a devenit cetăţean al acestei ţări. În 2008 a intrat în Consiliul Municipal al oraşului Lodz (al treilea oraş ca mărime din Polonia), după ce în 2007 nu a reuşit să ocupe un loc de deputat în parlamentul naţional, în cadrul alegerilor parlamentare din acel an. Apoi în 2010, a fost reales în Consiliul Primăriei din Lodz, cu 4736 de voturi, fiind al doilea pe lista câştigătorilor, dintr-un total de 800 de candidaţi. Hanna Zdanowska, deputat în Seim, a fost ales ca şi Primar în Lodz la aceleaşi alegeri şi drept urmare, Godson l-a înlocuit pe acesta în Seim-ul polonez, fiind apoi reales ca membru în Parlament în 9 Noiembrie 2011 cu 29 832 de voturi.

Niciodată nu şi-a ascuns identitatea sa privind credinţa lui creştină. Din punct de vedere al pregătirii academice, este licenţiat al Facultăţii de Agronomie de la universitatea de Stat din Abia – Nigeria, posedă alte trei mastere în relaţii internaţionale, resurse umane şi comunicare profesională şi un MBA în comunicare managerială. De asemenea a obţinut două doctorate în administrarea de resurse umane şi ştiinţe politice. Acest creştin neobişnuit este şi preşedintele Institutului African din Polonia.

Godson şi-a început discursul spunând: „dacă cineva mi-ar fi spus acum 21 de ani, când eu am sosit în Polonia că eu voi ajunge într-o zi un membru al Parlamentului acestei ţări, nu l-aş fi crezut. Eu m-am născut în familia unui predicator metodist. Părinţii mei erau profesori aşa că m-au învăţat disciplina şi munca, pentru ceea ce eu aveam nevoie în viaţă. Dar cu toate eforturile părinţilor mei, eu eram foarte rebel. De două ori am fugit de acasă, timp de două săptămâni şi când aveam 11 ani am început să beau şi să fumez, pentru că vroiam să dau impresia „că m-am făcut mare”. Am continuat pe drumul meu „independent” până ce am terminat ciclul doi de şcoală”.

„Am primit prima mea Biblie de la un tânăr pastor metodist – Samuel Uche – care acum este arhiepiscop al Bisericii Metodiste din Nigeria. Am început să o citesc şi am descoperit, spre marea mea surpriză că Dumnezeu mă iubea. Chiar că a fost o mare surpriză. El era un tată iubitor şi atent. Îmi amintesc când am citit Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16). Pentru mine era prea bun acest verset, pentru a fi adevărat. Părinţii mei m-au învăţat că trebuie să muncesc din greu şi să fiu bun pentru a putea primi aprobarea lui Dumnezeu, dar Biblia mi-a spus că aceasta se primea în dar. Cu cât citeam mai mult din Biblie, cu atât eram mai convins că eu eram un păcătos. Aşa că în luna Mai 1987, m-am plecat pe genunchi în camera mea şi cu lacrimi în ochi, mi-am mărturisit păcatul lui Dumnezeu şi l-am rugat pe Isus Hristos să fie Domnul şi Salvatorul meu. Eu aveam 17 ani atunci şi a fost o simplă rugăciune de copil, dar acesta a fost începutul aventurii cea mai mari din viaţa mea”.

Godson a continuat în faţa grupului reunit de deputaţi polonezi, spunând că după convertirea lui, a fost admis la universitate şi a simţit atunci chemarea lui Dumnezeu de a predica Evanghelia ori pe unde va merge. „Îmi plăcea să predic prin campusul universitar, în sălile de clasă, în timpul călătoriei cu autobuzul şi în vizitele la închisoarea locală sau la spital. În 1988, în timp ce asistam la o conferinţă de misiune numită „Festivalul GO”, unul dintre vorbitori ne-a provocat cu unele întrebări cum ar fii: „De ce trăieşti?”, „Ce va rămânea în urma ta?”, „Care este sensul vieţii?” şi apoi zise: „dacă tu trăieşti pentru că nu vrei să mori, atunci de fapt, nu merită să trăieşti”. Le-a amintit de ceea ce Jim Eliot, unul din cei cinci misionari asasinaţi de tribul Auca în Ecuador, a spus odată: „Nu este neînţelept acel care dă ceea ce nu poate păstra, pentru a câştiga aceea ce nu poate pierde”. Aşa că eu împreună cu alţi tineri, ne-am decis că noi dorim ca vieţile noastre să aibă „o semnificaţie adevărată”.

Godson a continuat spunând că fiecare dintre aceştia s-au rugat astfel: „Tot ceea ce sunt ş i tot ceea ce voi fii, tot ceea ce am şi voi avea, întotdeauna îţi vor aparţine. Fă din mine ceea ce vrei”. „Imediat după acea conferinţă”, a continuat deputatul, „am luat legătură cu o familie de români Richard şi Sabina Wurbrand, după ce am primit o revistă intitulată „Vocea Martirilor Creştini”. În una din ediţii, am citit povestea unui tânăr numit Ivan care a fost asasinat de către KGB-ul sovietic din cauza credinţei lui. Fotografia lui şi al cadavrului acestuia, care era arătată acolo, m-au făcut să plâng când am citit şi i-am spus atunci lui Dumnezeu că eu îl voi înlocui pe Ivan. Am iniţiat o grupă de rugăciune şi am început să mijlocim pentru Europa de Est. Aceasta era în 1988 şi în 1989/1990, când Cortina de Fier cădea, noi eram convinşi că acest lucru trebuia să se întâmple”.

„După ce am terminat universitatea, m-am prezentat la aproape 50 de agenţii misionare, dar niciuna nu era dispusă ca să mă accepte, deoarece eu eram din Nigeria şi nu eram capabil să întrunesc suma de 2 500 – 3 000 $, pentru a ajuta misiunile. În final am fost acceptat de IFES – Comunitatea Internaţională a Studenţilor Evanghelici, care era asociată cu Inter-Varsity Press. Mi-au dat trei ţări să aleg – Rusia, Polonia sau Ungaria. M-am gândit la Rusia datorită lui Ivan, dar în timp ce mă rugam şi căutam călăuzirea lui Dumnezeu, am primit o scrisoare din Polonia, de la cineva pe care nu l-am văzut niciodată – Jamie Grant, un misionar scoţian ce lucra în Polonia. M-a invita să aleg Polonia, aşa că în 2 August 1993, am ajuns ca misionar aici, trimis de IFES. Tot ceea ce aveam era biletul de avion, 100 $ în buzunar şi fără familie, fără ajutor, doar credinţa şi chemarea mea în Polonia. Am lucrat cu IFES timp de cinci ani, la început ca membru al echipei şi apoi ca şi coordonator regional. De asemenea am fost chemat să susţin conferinţe la universitatea locală.

John Godson with his family
Familia Godson

În 1998, împreună cu soţia mea Aneta, am simţit că Dumnezeu ne cheamă la o altă lucrare. Am renunţat la munca mea la universitate şi de la IFES, şi ne-am mutat într-un oraş numit Choszczno, unde nu exista nici o biserică şi aşa am început singuri, o întâlnire de rugăciune naţională pentru Polonia. Reuniunile noastre au ajuns să aibă între 300 şi 500 de creştini ce se rugau pentru o trezire în Polonia. De asemenea am organizat şi o şcoală de limbi şi diferite proiecte sociale pentru comunitatea noastră”.

În 2003, domnul Godson a simţit că Dumnezeu îi cere să se mute la Lodz, în centrul ţării: „Am pus în mişcare un centru de rugăciune 24/7 (24 de ore timp de 7 zile pe săptămână), pentru Polonia. Principalul nostru obiectiv era guvernul. Rugându-mă simţeam că Dumnezeu mă întreba dacă sunt dispus ca eu să fie răspunsul la rugăciunile noastre. Aceasta era de negândit. Eu întotdeauna am evitat politica. Dar presiunea a continuat şi Dumnezeu îmi arăta că politica însemna să-ţi asumi responsabilitatea şi sarcinile, aşa că m-a decis să-i dau o oportunitate. În 2005 m-am prezentat la alegerile pentru Consiliul de district şi am obţinut cel mai mare număr de voturi din 107 candidaţi. Acesta a fost un stimul important. În 2008 am devenit consilier al oraşului şi în 2010, am depus jurământul ca şi primul deputat negru din istoria Poloniei. Să fii în politică nu este uşor, dar harul lui Dumnezeu mi-a fost întotdeauna disponibil. Anul trecut a trebuit să renunţ la partidul de guvernământ pentru a protesta cu „probe” împotriva obligativităţii acestuia de a vota, împotriva conştiinţei mele, legile privind drepturile homosexualilor şi a avortului. Am început un alt partid politic (cu cinci deputaţi şi patru membri ai parlamentului european). Prima noastră probă se apropie peste o lună la alegerile europene (25 Mai 2014). Pentru a fi considerat un partid serios, va trebui să depăşim pragul de 5 % din opţiunile alegătorilor”.

Godon at his desk
John Godson în biroul lui de deputat

Deputatul le-a spus celor prezenţi că el vede rolul său în politică ca şi „mărturie pentru alţi politicieni” şi continuă spunând: „Noi am celebrat aici prima cină parlamentară evanghelistică, ceea ce niciodată nu a mai avut loc, pentru aproape 100 de participanţi, dintre care 40 sunt deputaţi, împreună cu lideri ai bisericii şi studenţi de-ai noştri. De asemenea am iniţiat Mişcarea Socială Creştină – care este o platformă civică pentru creştinii care simt chemarea în politică. Până acum contăm cu 33 de studenţi, iar cursurile vor avea durata unui an academic”.

Membrul parlamentului polonez, născut în Nigeria, a terminat alocuţiunea spunând: „Vă rog, rugaţi-vă pentru ca înţelepciunea, îndrumarea şi favoarea lui Dumnezeu să continue peste noi şi să putem să lucrăm în continuare aici în Polonia”.

Pe lângă John Godson, au mai luat cuvântul Garry W. Breitkreutz, membrul unui partid conservator din Canada şi deputat în Camera Comunelor din această ţară, care de asemenea şi-a împărtăşit mărturia creştină şi chemarea lui în politică şi rev. Adejare Adeboye, un pastor din Nigeria, episcop general al Bisericii Creştine Răscumpărate din Nigeria, care a prezentat un mesaj profetic strategic pentru Polonia.

„El a vorbit despre felul cum schimbarea şi salvarea a venit peste Israel din surse neaşteptate”, a spus Godson. „A mai spus (referindu-se la Samaria) că ei trăiau în lipsuri şi cetatea era asediată. Când profetul a prezis salvarea, unul dintre elitele de pe pământ nu l-a crezut. Dar de fapt, salvarea a venit prin intermediul leproşilor. Dumnezeu aduce schimbarea prin cei mai puţin apreciaţi. Schimbarea este pe punctul de a începe în Polonia”.

Ceea ce John Godson este întru totul de acord şi pentru aceasta va continua munca lui neobosită pentru ţara lui adoptivă.

Tradus şi adaptat din Assist News Service

Preluarea şi publicarea acestui articol pe alte bloguri este permisă doar în varianta rebloggear sau a unui fragment (nu mai mult de o treime) cu trimitere la blogul original.

 

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

4 comments

 1. Lucian Răspunde

  Este MASON SI ECUMENIC !

  1. Beni Drădici Răspunde

   Pe ce vă bazaţi când faceţi astfel de afirmaţii? Nu cred că această organizaţie cu toate uşile şi ferestrele închise şi în jurul căreia circulă atâtea „legende” a ieşit într-o conferinţă de presă şi să facă public acest nume. De aici încolo, toate sunt presupuneri, speculaţii şi prejudecăţi.

 2. Lucian Răspunde

  Pe doua lucruri:

  MASON:

  Faptul ca doi masoni declarati precum Rick Joyner si Paul Coleho (desi nu numai ei dar si multi altii) folosesc anumite „pozitii” ca semne de identificare intre masoni, precum si John Godson. Iata cateva fotografii:

  Rick Joyner: https://againstfreemasonry.files.wordpress.com/2013/07/joyner-foto-pose.jpg

  Paul Coelho: http://againstfreemasonry.files.wordpress.com/2014/01/paulo-coelho-pose-massoniche.jpg

  Robert Muller: http://robertmuller.org/rm/R1/Biography_files/shapeimage_1.png (acest personaj este un mare sustinator al NWO).

  John Godson: alte fotografii – http://www.halolodz.pl/files/images/articles/7VB61twYl1arGk0_650x407-0.jpg

  http://i.wp.pl/a/f/jpeg/31866/wp_john_godson_reka_lukasz_szelemej600.jpeg

  http://www.newsweek.pl/g/i.aspx/670/0/newsweek/635132205562030000.jpg

  Coincidente ?? NU. Aceste pozitii nu sunt cazuale ci sunt folosite in anumite situatii precum fotografii oficiale.

  De ce ECUMENIST ??

  Cred ca poate fi de ajuns asta —> http://m.natemat.pl/492aedbd2b7c96d151d824e281b5424f,641,0,0,0.jpg

  1. Beni Drădici Răspunde

   Toate aceste detalii nu fac altceva decât să-mi întărească convingerea că nu sunt decât presupuneri şi speculaţii. Şi până la urmă, chiar dacă am admite faptul că acest personaj ar avea anumite intenţii oculte, ce este important este faptul că el şi-a prezentat credinţa în Isus în faţa unor mari personalităţi, într-o ţară cu o puternică tradiţie catolică. Apostolul Pavel a gândit la fel atunci când a constatat că unii predică Evanghelia din duh de ceartă şi alţii din invidie: „Ce ne pasă? Oricum, fie de ochii lumii, fie din toată inima, Hristos este propovăduit. Eu mă bucur de lucrul acesta şi mă voi bucura” (Filipeni 1:18).
   .