Papa Francisc este primit cu aplauze într-o biserică penticostală din Italia

2318 0

Încă un pas pe drumul dialogului eccumenic început de papa Francisc şi anumite sectoare ale penticostalilor şi carismaticilor, printr-o vizită considerată „istorică” a papei la o biserică penticostală din sudul Italiei (aproape de Napoli).  

papa la Caserta

„Duhul este cel care face diversitatea dar tot El este cel care face unitatea Bisericii”. Aceasta a fost ideea pe care sfântul părinte Francisc a dorit să transmită în întâlnirea din această dimineaţă (28.07.2014) în Biserica Penticostală a Reconcilierii din Caserta – Italia, aflăm din site-ul catolic Zenit.org. Până acolo a călătorit Francisc pentru a se întâlni cu un vechi prieten pe care l-a cunoscut în Buenos Aires, pastorul Giovanni Traettino.

La această întâlnire au participat aproximativ 200 de persoane (350 după alte surse), în cea mai mare parte penticostali din Italia, Statele Unite şi alte ţări.

Pentru a începe întâlnirea, pastorul Traettino a adresat un cuvânt de salut Sfântului Părinte: „Mult îndrăgite papa Francisc, dragul meu frate, bucuria noastră este mare pentru vizita dumneavoastră, un dar mare şi nesperat, de negândit nu cu mult timp în urmă. Puteţi citi aceasta în ochii copiilor şi a celor în vârstă, a tinerilor şi a familiilor. Vă iubim ! (aplauze). Şi trebuie să ştiţi un lucru: înspre persoana dumneavoastră, şi între noi între evanghelici, există multă afecţiune (aplauze) şi mulţi dintre noi ne rugăm pentru dumneavoastră în fiecare zi (aplauze). De fapt, este foarte uşor să vă iubim. Mulţi dintre noi credem inclusiv că alegerea dumneavoastră ca şi Episcop al Romei a fost lucrarea Duhului Sfânt (aplauze). (… ) Aţi dorit să ne atingeţi, să ne îmbrăţişaţi, să ne vedeţi personal, demonstrând un mare curaj. Nu v-aţi mulţumit doar cu un document, aţi venit personal. Acesta este terenul pe care construim tot dialogul dintre noi”.

Pastorul Traettino a menţionat efortul ce a însemnat pentru Francisc să vină a doua oară în Caserta (papa a fost în aceeaşi localitate în urmă cu două zile, n.tr.) şi a afirmat: „cu bărbaţi ca şi dumneavoastră există speranţă pentru noi creştinii !” În continuare a vorbit despre unitatea Bisericii fondată de Isus Hristos. A semnalat că  „centrul vieţii noastre este de a fii în prezenţa lui Isus şi credinţa înseamnă o întâlnire personală cu El”.

Din partea lui, Papa Francisc le-a vorbit despre diversitate care nu înseamnă diviziune şi a reamintit că această diversitate face unitate în Biserică. „Duhul Sfânt face diversitatea în Biserică şi această diversitate este atât de bogată, atât de frumoasă; dar apoi acelaşi Duh Sfânt face unitatea. Şi aşa Biserica este una singură în diversitate. Şi ca să folosesc un cuvânt frumos al unui evanghelic pe care eu îl iubesc mult: o diversitate reconciliată de către Duhul Sfânt”.

A continuat cu această idee adăugând că unitatea nu este uniformitate, deoarece „Duhul Sfânt face două lucruri: face diversitatea darurilor şi apoi face armonie între aceste daruri: ecumenismul înseamnă tocmai a căuta ca această diversitate să fie mai armonizată de către Duhul Sfânt şi să se transforme în unitate”.

Tot în acea întâlnire, papa Francisc a dorit să ceară iertare, ca şi pastor al catolicilor, pentru legile din trecut contra protestanţilor, din timpul fascismului, pentru că au fost sprijinite şi de catolici. „Eu sunt pastorul catolicilor şi vă cer iertare pentru acei fraţi şi surori catolici care nu au înţeles şi au fost tentaţi de diavolul”.

Papa s-a referit la persecuţiile îndurate de penticostali care aveau ca origine circulara Buffarini-Guide, din 1935 (din timpul guvernării Mussolini), prin care cultul penticostal din Italia era scos în afara legii. Mulţi penticostali, denunţaţi de către preoţi catolici, au fost arestaţi şi unii chiar au murit în închisoare sau în lagărele de concentrare.

În cele din urmă, papa a glumit despre cei ce ar putea să fie surprinşi de vizita lui: „Unii vor fii surprinşi: dar papa s-a dus acolo unde sunt evanghelicii! Dar papa s-a dus să-şi găsească fraţii!” Şi în încheiere suveranul pontif le-a cerut ca să se roage pentru el: „am nevoie … cel puţin pentru ca să  nu fiu aşa de rău” (Zenit.org).

papa si Giovanni Traettino
Francisc şi Giovanni Traettino

Conform Protestante Digital, vizita papei s-a produs ca răspuns la invitaţia pastorului evanghelic Giovanni Traettino, prieten personal cu Bergoglio cu care a menţinut contacte permanente în ultimii ani cu ocazia întâlnirilor de rugăciune din Buenos Aires între penticostali şi catolicii carismatici. Întâlnirile dintre Traettino şi papa Francisc sunt obişnuite la sediul papal, dar de această dată, a fost Francisc cel care s-a deplasat pentru a se întâlni cu pastorul şi în acelaşi timp să aibă convorbiri cu pastori şi membri ai altor biserici evanghelice din Italia, Argentina sau Statele Unite. Multe medii de comunicare califică vizita ca fiind „istorică” deoarece este pentru prima dată când un papă iese de la Vatican pentru a se reuni în mod expres cu un grup de pastori evanghelici.

Papa a îndemnat să se abandoneze folosirea cuvântului „sectă” pentru această familie evanghelică (a penticostalilor) şi a invitat toate confesiunile creştine să urmeze un drum comun în numele lui Isus.

Între participanţi s-a numărat şi pastorul argentinian Jorge Himitian, promotor al întâlnirilor dintre catolici şi evanghelici în Buenos Aires, în ultimii ani. „Dumnezeu este cel ce produce o unitate, nu instituţională, fără a discuta teologie, ci prin intermediul experienţei comune, ce înseamnă a fii creştin adevărat, trăind învăţăturile lui Hristos, primind pe Duhul Sfânt, având o experienţă cu Hristos cel înviat”, a spus pastorul într-un interviu acordat lui InfoBae. De asemenea pastorul a specificat că întâlnirea cu papa are un caracter „personal” deoarece „nici Giovanno Traettino, reprezintă instituţiile evanghelice şi nici papa o face în numele instituţiei numită Biserica Catolică”.

În concluzie, aflăm din Protestante Digital, sunt tot mai dese ocaziile în care pastori şi reprezentanţi cu greutate din ambientul evanghelic internaţional, se întâlnesc cu papa Francisc. Majoritatea acestor întâlniri sunt declarate ca „personale”, adică din iniţiativa proprie a papei sau a pastorilor. (Puteţi citi articolele precedente pe această temă AICI).

Datorită acestor întâlniri ecumenice, în special cu anumite grupări penticostal-carismatice, în urmă cu o lună (19.06.2014) la Aversa – Italia, principalele entităţi evanghelice din ţară, care reprezintă aproximativ 80% dintre evanghelicii italieni (Alianţa evanghelică italiană, Federaţia Bisericilor Penticostale, Adunările lui Dumnezeu din Italia, Biserica Apostolică din Italia şi Congregaţiile Creştine Penticostale), pentru prima dată în istorie au semnat un document comun, prin care îşi exprimă refuzul faţă de mişcarea ecumenică. Întâlnirea care a avut loc la Facultatea Penticostală de Ştiinţa Religiilor din Aversa, a avut ca temă: „catolicismul contemporan – o perspectivă evanghelică”.

„Considerăm că este necesar să clarificăm că noi vedem Biserica Catolică ca fiind incompatibilă cu învăţătura Scripturii, deoarece aceasta se consideră pe ea însăşi ca fiind cea care mediază mântuirea şi prezintă şi alte figuri ca fiind mijlocitoare ale harului divin. Afirmăm că harul lui Dumnezeu este dat omului numai prin credinţa în Isus Hristos, fără fapte bune (Efeseni 2:8) şi fără intervenţia altor mijlocitori (1Timotei 2:5). De asemenea considerăm ca incompatibile cu învăţătura Scripturii faptul că Biserica Catolică a luat decizia de a adăuga dogme (cum este rolul Mariei), la credinţa dată sfinţilor o dată pentru totdeauna (Iuda 3, Apocalipsa 22:18). (…)

Având în vedere că încă există diferenţe teologice şi etice absolut ireconciliabile şi divergente, nu credem că se poate iniţia şi nici progresa în orice iniţiativă sau deschidere ecumenică cu Biserica Romano Catolică, invitând astfel pe toţi evanghelicii atât la nivel naţional cât şi internaţional să practice un discernământ biblic sănătos (1 Ioan 4:1), fără a ceda dorinţelor unei unităţi contrare Scripturii”, conclude documentul respectiv (Alleanza Evengelica Italiana).

Pastorul Giovanno Traettino şi bisericile integrate în Associazione Religiosa Della Chiesa Evangelica Della Riconciliazione, nu sunt parte din nici una din organizaţiile enumerate mai sus.

Numeroase agenţii de ştiri şi ziare din toată lumea au publicat această ştire sub diferite titluri, punând accent pe dialogul ecumenic şi pe cererea de iertare a papei, adresată penticostalilor.

„Vizită istorică a papei la o comunitate protestantă”, este titlul din ziarul argentinian  Clarin

„Papa cere iertare penticostalilor pentru persecuţiile din timpul fascismului” – Agencia EFE.

„Prin această vizită, papa dă un semnal clar”, se precizează în cotidianul spaniol ABC. „Francisc ia la modul cel mai serios dialogul cu creştinii evanghelici penticostali, care de multe ori au fost consideraţi secundari în dialogul ecumenic”.

„Francisc triumfă între evanghelici” – Religion en Libertad (video).

Preluarea şi publicarea acestui articol pe alte bloguri este permisă doar în varianta rebloggear sau a unui fragment (nu mai mult de o treime) cu trimitere la blogul original.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns