Keylor Navas – portarul care îngenunchează pe gazon, înaintea fiecărui meci

1568 1

Este considerat unul dintre cei mai buni portari din Liga spaniolă, pretins de Atletico Madrid şi alte mari cluburi, transferul său fiind condiţionat de acordurile financiare ce la va stabili preşedintele actualei lui echipe, Levante. 

Costa Rica's Keylor Navas prays before the second half S-a născut în San Isidro de El General – Costa Rica, în urmă cu 26 de ani. Este căsătorit, tatăl unei fetiţe şi cu o viaţă privată pe care el însuşi o califică ca „stabilă”, în care credinţa în Isus joacă un rol foarte important, deoarece este un creştin evanghelic cu o credinţă profundă. În Valencia colaborează cu o asociaţie baptistă care ajută persoanele în dificultate. Asociaţia Nova Vida, care are şi o echipă de fotbal, Evangelico FC, pe lângă activităţile de ajutorare.

Datele statistice îl confirmă pe Keylor Navas ca pe unul dintre cei mai buni portari din Primera Division şi succesele obţinute anul acesta îi vor conferi toate şansele să participe la Cupa Mondială din Brazilia, ca şi portar al ţării sale (Costa Rica). Jucătorul, primeşte unul dintre cele mai scăzute salarii ale echipei sale (300 000 € brut) şi clauza contractuală de anulare, urcă până la suma de 10 milioane, chiar dacă în cazul unui ipotetic transfer, 20 % din sumă îi aparţin fotbalistului.

De asemenea, Keylor nu va mai fi un jucător extracomunitar, deoarece va primi dublă cetăţenie în câteva luni. Dar Keylor Navas nu este un portar oarecare. Este un portar al lui Hristos. Înaintea fiecărui meci, portarul echipei Levante, îngenunchează pe linia porţii, îşi deschide mâinile şi se roagă lui Dumnezeu, cu privirea înspre infinit. „Aşa fac şi aşa voi face în continuare, chiar dacă sunt persoane care mă insultă pe anumite stadioane, mă întreabă ce fac, îmi adresează cuvinte obscene, deoarece zic ei, Dumnezeu nu există”, explică jucătorul, într-o manieră educată dar foarte fermă.

În faţa scepticilor şi a criticilor cele mai acide, Navas se sprijină pe cuvintele Scripturii, cartea lui de căpătâi: „Galateni 1:10 este pasajul meu preferat – „Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos”, recită din memorie, conştient fiind de faptul că acest lucru pe care îl face cu consecvenţă înaintea fiecărui meci, împreună cu fiabilitatea lui sportivă, l-au făcut să fie unul dintre portarii cei mai respectaţi din categoria lui.

Aşa reiese dintr-un interviu recent pe care l-a acordat ziarului Levante MV, unde scoate în evidenţă doi dintre stâlpii pe care îşi clădeşte viaţa: convingerile lui religioase şi familia. „Pentru mine Dumnezeu este primul şi apoi familia mea. Este modul meu de viaţă, forma în care eu văd lucrurile. Îmi permit ca să trăiesc fericit”.

Ce beneficii vă aduce spiritualitatea?

Dumnezeu pentru mine este totul. Mi-a dat sănătate şi un loc de muncă bun, lucruri de care trebuie să profit. Nu mă voi aşeza într-un fotoliu în casa mea şi să aştept ca totul să-mi vină de-a gata. Ştiu că trebuie să depun efort şi să muncesc. De multe ori nu ne dăm seama de simplul fapt că avem sănătate, că este un lucru impresionant. În mod normal, sănătatea o avem şi nu-i dăm valoarea pe care o merită. Mă simt foarte fericit că pot să fiu sănătos şi bine.

Atunci când înaintea începerii meciului de fotbal, îngenunchiaţi pe terenul de joc, la ce vă gândiţi, în acele momente de singurătate?

Vorbesc cu Dumnezeu şi-i cer să mă ajute. Îi spun că tot ceea ce voi face în acel meci, va fi pentru gloria Lui. Îi cer să-mi pună câte un înger de fiecare parte, la colţuri şi în spatele meu, pentru ca totul să iasă bine (probabil o aluzie la Psalmul 34:7, n. tr.). Îmi aduce încredere şi pace. Dacă am ajuns până aici, este pentru că El a vrut asta şi s-a folosit de mine la maximum.

Aveţi un pasaj favorit din Biblie. Cel din Galateni 1:10, care spune: „Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa ….”

(Întrerupe) … „oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos”

Ce semnifică pentru dumneavoastră? Cum îl aplicaţi în viaţă?

De multe ori oamenii îşi pot bate joc de cineva pentru că acesta crede în Dumnezeu. Pe multe stadioane, atunci când îngenunchez să mă rog, oamenii mă insultă. Dacă m-ar interesa ceea ce oamenii gândesc despre mine, nu mi-aş mai aminti de acest pasaj. Dar eu am credinţa mea fermă în modul meu de viaţă şi cred că nu fac prin aceasta nici un rău nimănui. Respect modul de viaţă al tuturor persoanelor. Ceea ce spune Dumnezeu pentru mine este cel mai important şi acest pasaj mi-a schimbat viaţa, înainte de a-L cunoaşte şi de a avea o relaţia a mea cu El. Unii s-ar putea să fie preocupaţi de ceea ce gândesc oamenii, dacă fac o schimbare în viaţă sau îşi schimbă maniera de a vedea lucrurile. În schimb pentru mine, acest pasaj m-a dus spre credinţă.

Aici colaboraţi cu anumite proiecte evanghelice.

Da. Colaborez cu Vida Nova, o fundaţie foarte frumoasă, cu sediul în Torrent. Când am ocazia, merg acolo împreună cu familia mea. În Alboraia mergem la biserica pastorului Tony Selma, duminica. Este o persoană care ne-a ajutat mult cu familia. Este un om foarte serviabil, care pune mâna atunci când ai nevoie de ceva. Pentru cineva din altă ţară, să găseşti persoane cu care împărtăşeşti aceeaşi credinţă în Dumnezeu, cu aceeaşi intensitate ca şi tine, este ceva foarte plăcut.

Credeţi că în acest context de criză economică şi de valori, societatea are nevoie de mai multă spiritualitate?

În Spania sau în oricare altă ţară, există nevoi. Dacă ne-am ajuta toţi, ar fi mai puţină sărăcie. Eu ştiu ce înseamnă cu puţini sau foarte puţini bani să dai de mâncare familiei. Şi afară în stradă sunt multe astfel de cazuri, mai multe decât cineva îşi poate imagina. Ajutorul nu trebuie să fie neapărat o problemă de bani. Poate să fie folosindu-ţi timpul sau cu alte lucruri cu care se poate ajuta. Avem în casă lucruri pe care nu le mai folosim, precum un cărucior pentru copii, pe care le putem da cuiva şi să-i facem să zâmbească. Poate este ceva nesemnificativ pentru noi, dar nu pentru ei. Sunt acţiuni care ne ajută să valorăm viaţa.

66075_N_11-03-14-23-18-35

Pentru dumneavoastră care aveţi aceste convingeri şi le exersaţi, ce gândiţi despre imaginea pe care o transmit mulţi jucători, ce pare îndepărtată de realitate?

Eu nu pot să judec ceea ce reflectă marile stele. Noi vedem doar ceea ce se transmite prin televiziune, spectacolul, lucrurile pe care le mişcă presa. Dar nu cunoaştem cu adevărat aceste persoane, nici ce fac în viaţa lor cotidiană, ca şi părinţi, ca fraţi sau ca fii. S-ar putea să fie persoane foarte solidare care ştiu să ajute şi că o fac din inimă şi nu doar să iasă în evidenţă.

Cum se asimilează faptul că aţi ajuns să fiţi portarul la modă?

Întotdeauna îmi place să am un echilibru, o balanţă. În cele negative nu trebuie să te prăbuşeşti ci să mergi înainte. În momentele bune nu trebuie să te umpli de glorie. Trebuie să te bucuri, deoarece se munceşte din greu pentru a face lucrurile bine. Dar este bine să păstrezi o stabilitate. Nu trebuie să te schimbi niciodată nici ca persoană, nici ca şi coleg, nici ca şi fotbalist. Trebuie să continui a fi întotdeauna tu însuţi.

Portarul din Costa Rica a sosit în Spania în anul 2010 pentru  a juca în Albacete, iar la finalul sezonului a fost cedat la Levante. În al doilea sezon petrecut la Levante, a ieşit în evidenţă în buna participare a echipei în competiţia europeană, ca şi în Cupa Regelui, iar în partea a doua a campionatului a devenit titular.

În paralel cu o tot mai bună imagine la Levante şi în Liga spaniolă, succesele sportive s-au evidenţiat şi cu echipa ţării sale, fiind considerat „eroul” calificării la Mondialele din Brazilia de anul acesta. Cu un contract care cuprinde sezonul actual şi următorul, cu o clauză de 10 milioane de euro şi cu perspectiva de a fi titular la Mondiale cu Costa Rica, clubul din Valencia deja a decis ca să trateze prelungirea contractului lui Navas.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment

  1. Keylor Navas – portarul care îngenunchează pe gazon, înaintea fiecărui meci | ARMONIA MAGAZINE - USA Răspunde

    […] Sursa: http://benidradici.wordpress.com/2014/03/21/keylor-navas-portarul-care-ingenuncheaza-pe-gazon-inaint… […]