Un vechi papirus carbonizat a fost descifrat folosind tehnologie 3D

1527 1

Un sul vechi carbonizat, ce a fost descoperit În 1970, a putut să fie analizat acum folosind tehnologie avansată. Analiza a putut să fie posibilă cu tehnologia 3D, bazată pe raze X, și a fost efectuată de Universitatea din Kentucky, împreună cu experți din Israel. Aceștia au contat cu tehnologie de la Google, bucurându-se de sprijinul Fundației Naționale de Știință din Statele Unite.

Munca atât de minuțioasă a dus la rezultate surprinzătoare. S-a putut demonstra că sulul descoperit în urmă cu patru decade în zona En Ghedi (lângă Marea Moartă) este copia  cea mai veche a cărții Levitic, de care se dispune în actualitate, și cea mai veche evidență a unui text biblic standardizat.

„Este un text 100 % identic cu cel pe care îl utilizăm în ziua de azi”, a explicat investigatorul de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Emmanuel Tov. „Timp de 2 000 de ani, textul biblic din Levitic nu s-a modificat”.

Acest lucru coroborează atât Biblia evreiască, precum și majoritatea traducerilor protestante din actualitate.

„Nu vă puteți imagina bucuria din laborator”, a spus Pnina Shor de la Autoritatea Israeliană de Antichități, ce a participat la studiu. Să „derulezi digital” acest papirus carbonizat, părea o glumă la început, dar a dus la deschiderea unor posibilități total nesperate.

„Nu doar că a fost posibil să se vadă că era vorba de un text scris, ci textul era chiar legibil”, a explicat William Brent Sales, un expert în informatică de la Universitatea din Kentucky.

Investigatorii au distribuit următorul video în care explică procesul.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment