Unul din patru locuitori din Marea Britanie, ce se identifică ca și creștini, nu mai cred în învierea fizică a lui Isus Hristos, conform unui nou sondaj ce a fost publicat recent.
Sondajul a fost comandat de Radio BBC, pentru a fi difuzat în Duminica Floriilor, dar a fost realizat de firma ComRes în cursul lunii februarie. Cei 2 010 adulți britanici ce au participat la sondaj, via telefonică, au trebuit să răspundă la întrebări legate de credințele lor legate de Biblie și de sărbătoarea Paștelui. Eșantionul a fost împărțit în trei categorii: public în general, creștini în general și creștini activi, ultimii fiind definiți ca acei ce participă la serviciile unei biserici cel puțin o dată pe lună.
La întrebarea referitoare la ceea ce sărbătoresc creștinii în Duminica de Paște, adică Învierea lui Isus Hristos, jumătate din categoria „public în general”, au răspuns „nu cred că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat”, la fel cum au răspuns un sfert din cei ce se autodenumesc creștini.
Doar 17 % din întreg publicul sondat crede că învierea a avut loc exact așa cum este descrisă în Biblie, în timp ce creștinii în general cred acest lucru în proporție de 31 %, iar creștinii activi, în proporție de 57 %. În același timp, 9 % din publicul nereligios au declarat că ei cred în înviere, și doar 1 % dintre aceștia, mai cred în versiunea biblică a învierii.
Exact jumătate din cei sondați nu cred în nici un fel de înviere.
Cei sondați au fost întrebați de asemenea dacă cred sau nu în vreun fel de viață după moarte. 46 % au răspuns pozitiv, în timp ce alți 46 % au răspuns negativ la această întrebare ce cuprindea variante precum reîncarnarea, Cerul și iadul, sau altele cum ar fi universuri paralele sau un plan astral al existenței. 20 % din persoanele nereligioase au răspuns că ele cred în vreun fel de viață după moarte.
În ceea ce privește creștinii în general, 31 % dintre aceștia au declarat că nu cred deloc în viața după moarte.
Episcopul anglican de Manchester, David Walker a spus că sondajul este binevenit și important, acesta demonstrând că „mulți britanici, chiar dacă nu merg regulat la biserică, au credințe creștine fundamentale”.
Linda Woodhead, profesor la Universitatea din Lancaster, la Departamentul de Politică, Filozofie și Religie, este de părere că acest sondaj „confirmă că Marea Britanie este acum divizată într-o jumătate ce se consideră creștini și cealaltă jumătate ce declară că nu au nici un fel de religie”.
Ex-capelanul reginei Elisabeta a II-a, rev. Dr. Gavin Ashenden, a declarat la rândul lui că acei ce se declară ca și creștini, dar nu cred în învierea fizică a lui Isus, nu pot să fie cu adevărat creștini. „Acele persoane ce nu cred în înviere și nici nu merg la nici un fel de biserică, nu pot să fie creștini”.
Un fapt surprinzător ce reliefează acest sondaj este că tinerii creștini britanici între 18 și 34 de ani erau mai predispuși să meargă regulat la biserică decât adulții între 45 și 64 de ani.
Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici în Statele Unite, unde conform unui alt sondaj, deși 93 % dintre adulții americani cred că Isus a fost o persoană istorică, ce a trăit cu adevărat pe pământ, mai puțin de jumătate (43 %) cred că Isus a fost Dumnezeu ce a trăit printre oameni, iar 31 % cred că El a fost chemat într-o formă unică pentru a împlini planul lui Dumnezeu pe acest pământ. Iar când analizăm aceste rezultate, trebuie să ținem cont și de faptul că 63 % din adulții americani au declarat că ei au făcut un legământ cu Isus, lucru ce este important pentru viețile lor.
Sursa: The Christian Post