Un respectat scriitor musulman aderă la Mișcarea Sionistă

2434 1

Este notoriu conflictul dintre evrei și musulmani legat de Țara Sfântă, fiecare din cele două colective revendicând pentru sine această palmă de pământ, conflict ce durează de câteva decade bune și căruia încă nu i se prevede o rezolvare completă și durabilă. Dar totuși, dintre miile de voci ale musulmanilor, de la cei mai moderați și până la cei care pur și simplu doresc să șteargă Israelul de pe hartă, există unii care au o cu totul altă poziție. Dintre aceștia este și un respectat scriitor musulman care în 30 Martie 2016 a aderat la Mișcarea Sionistă.

Scriitorul pakistanez Noor Dhari a decis recent să se integreze în Federația Sionistă din Marea Britania, explicând apoi de ce un musulman din Pakistan a făcut acest pas și de ce alți frați musulmani trebuie să-i calce pe urme. Gestul său a fost publicat într-un amplu articol în Jerusalem Online, unde puteți citi articolul în întregime.

În primul rând Dhari a răspuns detractorilor lui, explicând ce este de fapt Mișcarea Sionistă, care au fost motivele formării acesteia și ce urmărește ea de fapt:

Am primit numeroase răspunsuri din diverse cercuri sociale și școli de gândire, în special de la comunitatea din sudul Asiei. Propria mea comunitate pakistaneză a fost surprinsă și deranjată când mi-am proclamat adeziunea mea la sionism. Am primit diferite texte și mesaje prin intermediul mediilor sociale de la comunitățile musulmane din toată lumea. Majoritatea acestora îmi lăudau acest pas curajos pe care l-am făcut în timp ce altele mă întrebau despre elementele anti-religioase din sionism, în special cele îndreptate spre islam”, spune Dhari.

Mișcarea sionistă a fost o mișcare de eliberare națională a poporului evreu și principalul ei obiectiv era reîntoarcerea evreilor în Israel. Istoria lumii ne arată persecuția enormă, religioasă culturală și socială a poporului evreu înainte de crearea Mișcării Sioniste în 1896 de către Teodor Hertzl”.

M-am unit cu Federația Sionistă din Marea Britanie deoarece cred că comunitatea evreiască are nevoie de mai mult sprijin pentru cauza acesteia, are nevoie de cineva care să facă campanie pentru pace între musulmani și evrei, de cineva care poate să-și educe oamenii vorbindu-le de realitatea din Israel și a poporului evreu. Pentru aceasta m-am decis să fac parte din Federația Sionistă și este o mare onoare pentru mine”.

Care este adevărata realitate din Israel și cum pot conviețui musulmanii și evreii în spațiul israelian? Scriitorul pakistanez are ceva de spus în această privință:

Există multe conspirații contra sionismului și contra sioniștilor în această lume. De aceea multe persoane atribuie sionismului toate relele ce se întâmplă în această lume și una din afirmații este că sionismul este contra islamului și contra musulmanilor. Aceste acuzații sunt total nefondate iar cei ce acuză sionismul nu cunosc această mișcare și nici istoria ei. Federația Sionistă niciodată nu a oferit refugiu pentru inamicii religioși sau să ofere sprijin vreunei mișcări în contra religiei”.

20 % din populația israeliană este compusă din neevrei și majoritatea acestora sunt arabi musulmani. Musulmanii trăiesc în pace și armonie sub legile israeliene și există aproximativ 400 de moschei în Israel ce sunt protejate de către Statul Israel” punctează Dhari.

Există libertate de expresie și libertate de religie pentru musulmani în Israel. Acești musulmani locuiesc în singurul stat democratic din Orientul Mijlociu, fără frică și fără persecuție. Musulmani au mai multe drepturi aici decât în oricare alt stat islamic din Orientul Mijlociu”.

Drepturile lui Israel asupra Țării Sfinte nu sunt un simplu moft istoric și există numeroși erudiți musulmani ce recunosc acest lucru. Pe ce se bazează aceștia? Tocmai pe cartea lor cea mai sfântă, Coranul, iar Noor Dhari vine cu câteva argumente convingătoare:

Conform imamului Muhammad Al-Hussaini din Marea Britanie, comentatorii tradiționali ai Coranului au interpretat într-o manieră uniformă această carte, spunând explicit că Țara Israel a fost dată de Dumnezeu poporului evreu ca un legământ perpetuu. Hussaini își bazează argumentul în acel paragraf din Coran unde Moise declară: „O poporule, intrați în țara cea sfântă pe care a hotărât-o Dumnezeu și nu vă întoarceți înapoi, căci vă veți tulbura și vă veți rătăci” – Coran 5:24.

Aceasta este o probă concretă că acest pământ niciodată nu a fost un pământ istoric numai pentru musulmani și comunitatea evreiască are un drept divin la acest pământ consacrat  conform Sfântului Coran. Sunt în total acord cu declarația șeicului Abdul Hadi Palazzi, un ucenic al Marelui Muftiu din Cairo care a afirmat: „Coranul însuși atribuie Țara Israel evreilor, motiv pentru care orice opoziție la statul evreiesc este o ofensă la adresa lui Dumnezeu”.

Conform punctului de vedere islamic” – continuă Dhari,  „acest pământ aparține poporului Israel și musulmanii trebuie să urmeze învățăturile Coranului acceptând adevărul și îmbrățișând comunitatea evreiască, în special pe evreii din Israel. Scepticii trebuie să facă o investigație completă asupra acordului Faisal – Weizmann, prin care emirul Faisal, ce mai târziu a devenit regele Siriei și al Irakului, și care apoi  a sprijinit statul evreiesc. Regele  Faisal a ajuns la un acord în 13 Ianuarie 1919 cu Chaim Weizmann, Președintele Organizației Mondiale Sioniste, în care acesta a declarat: „Noi arabii, privim cu simpatia cea mai profundă mișcarea sionistă. Delegația noastră aici în Paris este în totalitate în acord cu propunerile prezentate ieri de către Organizația Sionistă la Conferința de Pace și le considerăm moderate și adecvate. Vom face tot ce este posibil, în măsura în care ne privește  pe noi, pentru a-i ajuta ca aceștia să găsească un bun venit în noua lor casă”.

În încheierea articolului său din Jerusalem Online, Dhari vine cu câteva concluzii, care dacă ar fi puse în practică, ar duce inevitabil la o rezolvare definitivă a conflictului:

Trebuie să ridicăm vocile noastre în solidaritate cu poporul israelian care este națiunea cea mai pacifică și inteligentă din lume. Posedă mari abilități în toate sectoarele educației în special în cele ale științei și ale tehnologiei cele mai avansate. Noi pakistanezii suferim de pe urma terorismului și a extremismului de mai multe decade și unica opțiune pentru a învinge această ideologie monstruoasă este să înnodăm bune relații cu acei pe care îi considerăm inamicii noștri. Israel niciodată nu a fost inamicul nostru și întotdeauna a căutat bune relații cu Pakistanul. Oricare din pakistanezii ce au vizitat Israelul și-a schimbat punctul său de vedere față de acest popor”, încheie respectatul și curajosul scriitor.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment