Un pastor canadian a fost dat dispărut de autorităţile canadiene după ce acesta a călătorit în Coreea de Nord pentru a superviza o serie de proiecte umanitare în regiunea Rason, situată în nord-estul ţării. Reverendul presbiterian Hyeon Soo Lim, de origine sud-coreeană, de 60 de ani, a călătorit de multe ori în Coreea de Nord pentru a superviza o casă de adăpost pentru săraci, o infirmerie şi un orfelinat, a explicat purtătorul de cuvânt al Bisericii Lumină din Coreea, o congregaţie presbiteriană din suburbiile oraşului Toronto. După ce nu a mai primit nici o informaţie de la Lim, purtătoarea de cuvânt Lisa Park, împreună cu biserica, s-au alertat deoarece ultima informaţie de la el provenea din 31 Ianuarie. Lim a plecat din Toronto în 27 Ianuarie cu destinaţia Coreea de Sud, iar de acolo să zboare spre China, iar de aici să intre în Coreea de Nord. Teoretic, în 4 Februarie, ar fi trebuit să iasă din Coreea de Nord, dar după mai bine de 21 de zile (cât ar fi trebuit să stea într-o posibil carantină pentru vreo presupusă boală infecţioasă), nu au primit nici un fel de informaţie despre el. Lisa Park a precizat că nu a fost vorba de o călătorie politică, ci Lim „s-a dus acolo doar ca să-i ajute pe oameni”.
Guvernul coreean este bine cunoscut ca unul care reprimă activităţile de ordin religios, pe care le consideră o ameninţare pentru dinastia familiară care guvernează ţara. Guvernul din Canada a confirmat că şi-a mobilizat personalul consular pentru a luat contact cu familia lui Lim şi să le ofere asistenţă.
Joia trecută însă, guvernul din Coreea de Nord a confirmat Canadei că a arestat pe un pastor presbiterian dintr-o biserică din Toronto, informaţie care a fost făcută publică de familia pastorului. „Familia lui Lim a primit o notă de la autorităţile canadiene indicând că Republica Democrată Coreeană a confirmat arestarea lui Hyeon Soo Lim”, a informat Lisa Park.
De partea lui, Ministerul de Externe al Canadei a declarat că urmăreşte de aproape situaţia cetăţeanului canadian, dar pentru că ţara nord-americană nu dispune de birou consular în Coreea de Nord, capacitatea de acţiune a guvernului de la Ottawa este extrem de limitată.
Coreea de Nord, care de 12 ani se menţine în fruntea listei ţărilor cu cea mai intensă persecuţie religioasă din lume, a eliberat în luna noiembrie a anului trecut pe cetăţenii americani Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller, ultimii doi americani care au fost reţinuţi şi apoi încarceraţi, în urmă cu doi ani şi respectiv şapte luni, eliberarea care s-a făcut prin medierea Biroului Naţional de Inteligenţă a Statelor Unite (DNI), şi a directorului acestuia James Clapper. Phenian-ul a permis eliberarea unui alt cetăţean american, Jeffrey Fowle, cu doar câteva săptămâni înaintea celor doi.
Kenneth Bae a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în Coreea de Nord, şi la data eliberării a împlinit doi ani de când fusese arestat. Misionar protestant, de 46 de ani şi de origine sud-coreeană, a fost arestat în 3 Noiembrie 2012, în timp ce se afla în plină activitate misionară evanghelică, dar cu toate acestea, regimul nord-coreean l-a condamnat pentru „încercare de răsturnare a regimului”. Mathew Todd Miller a fost condamnat la şase ani de muncă silnică de către Tribunalul Suprem al ţării pentru „acţiuni ostile” contra statului nord-coreean, condamnare din care a executat şapte luni.
Având în vedere acest regim atât de ostil creştinismului, situaţia pastorului Lim este extrem de dificilă.