Un nou început în Egipt? 21 biserici primesc autorizație de construcție

2306 0

După valul de atentate la care a fost supusă minoritatea creștină din Egipt, care s-a lăsat cu numeroase victime, dar și cu biserici distruse, iată în sfârșit o informație care aduce un dram de speranță pentru credincioșii din țara faraonilor. 21 biserici din regiunea Minya au primit autorizații din partea guvernului regional, care le dă dreptul să reconstruiască, să restaureze sau să-și amplieze locașurile de cult. Informația provine de pe site-ul World Watch Monitor,  tabloid ce are ca obiectiv monitorizarea persecuției creștinilor din întreaga lume. (https://www.worldwatchmonitor.org/2017/11/egypt-21-churches-receive-long-delayed-government-approval-to-build/)

Guvernatorul Essam al-Bedeiwi a emis aceste autorizații în ultimele șase luni, acestor biserici dintre care unele așteptau aprobările de mai bine de 20 de ani.

Unii dintre analiști semnalează că aceste aprobări au precedat unele vizite a unor delegații evanghelice internaționale în Cairo. Săptămâna trecută, lideri evanghelici din întreaga lume s-au întâlnit în Cairo cu președintele Abdel Fattah el-Sisi, ca parte din celebrările marcate de împlinirea a 500 de ani de la Reforma Protestantă. La începutul lunii noiembrie, o altă delegație de lideri evanghelici din SUA, a poposit de asemenea în Egipt, pentru a se întâlni cu lideri creștini locali. Vicepreședintele american Mike Pence, de asemenea are în program vizitarea Egiptului la sfârșitul lunii decembrie.

O sursă locală, a declarat la World Watch Monitor că președintele el-Sisi dorește să arate Americii că Egiptul este de partea creștinilor și că nu există persecuție în Regiunea Minya.

Adevărul este că în timp ce guvernul regional dă impresia unui dezgheț, favorabil creștinilor, comunitatea coptă din Minya se confruntă cu biserici închise cu forța, sau incendiate. Unele biserici au fost redeschise între timp, dar încă mai așteaptă autorizația de funcționare. Luna trecută, doar într-un sfârșit de săptămână, patru biserici copte au fost închise de autoritățile locale din Egiptul de Sus, căutând să reducă tensiunile dintre localnicii musulmani și creștini. În replică, episcopul de Minya, Anba Macarius a spus: „aceasta ar fi ca și cum închinarea ar fi o crimă, pentru care trebuiesc pedepsiți creștinii”.

Conform informațiilor de care dispune World Watch Monitor, este aproape imposibil să se obțină o licență de construcție a unei biserici în Egipt. Dar anul trecut, parlamentul egiptean a aprobat o lege relaționată cu construcția și renovarea de biserici și în octombrie, un comitet ministerial a început să lucreze pentru legalizarea bisericilor fără licență.

În ultimul timp, sute de creștini au fugit din regiunea din nordul Peninsulei Sinai, stabilindu-se în orașul Port Said, regiune în care săptămâna trecută a avut loc acel sângeros atac asupra unei moschei ce a lăsat peste 300 de victime. Exodul creștinilor a avut loc după ce islamiștii au publicat materiale video și pamflete prin care cereau acestora să abandoneze regiunea, sau vor plăti cu viața.

În luna octombrie, o biserică coptă din El-Arish a fost atacată de islamiști, dar aceștia au fost împiedicați în cele din urmă de forțele de securitate ce staționau în zonă.

Demn de reținut este atacul din 26 Mai, ziua Înălțării Domnului, când islamiștii au atacat un autobuz ce a vizitat o mănăstire în Regiunea Minya, teroriștii obligând pe toți călătorii să coboare din vehicul, întrebându-i pe fiecare în parte dacă renunță la creștinism sau nu. Statornicia celor 29 de creștini a fost „răsplătită” pe loc cu un glonte în tâmplă.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns