„De multe ori am plâns când îmi aminteam: Alah mă vrea ca să-i omor pe creştini, mă vrea pentru ca să omor evrei. Am planificat o mulţime de lucruri, lucruri rele pentru lumea creştină, lucruri crude pentru evrei … Este harul lui Dumnezeu că sunt aici”.
Aşa începe mărturia lui Daniel Shayesteh, care înainte a fost un terorist islamic şi revoluţionar iranian şi care acum este evanghelist creştin. „Eu eram un băiat faimos”, îşi aminteşte Shayesteh. „La vârsta de 9 ani, am avut ocazia de a mă iniţia în ritualurile islamice şi de a recita Coranul”.
Tatăl lui Shayesteh avea două neveste de la care a avut 12 copii. Shayesteh a fost ales dintre aceştia pentru a se dedica studiilor islamice încă din primii ani. Faima lui Shayesteh l-a condus spre o poziţie importantă între extremiştii islamici. Împreună cu alţi doi a fondat organizaţia Hezbollah, care în primele ei zile se constituise pentru a fi armata revoluţionară din Iran. Această armată l-a dat jos de la putere pe Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr, şahul Iranului, în Revoluţia Islamică din 1979 şi Shayesteh a devenit un lider politic important, care a ajutat la introducerea în ţară a imperiului legii islamice Sharia.
Nu a trecut mult timp până ce atât el cât şi alţi revoluţionari să fie nemulţumiţi de ayatolahul Khomeiny, bărbatul pe care l-au numit să fie „liderul suprem al Iranului”.
Dumnezeu l-a salvat de la moarte, fără să-L cunoască
După ce colegul lui Shayesteh, Abol Hassan Beni Sadr, a fost ales preşedinte, tensiunile au crescut în intensitate şi în 1989 Khomeiny şi-a utilizat influenţa în Hezbollah, pentru a da o lovitură de stat militară, cu intenţia de a-l omorî pe preşedinte. Preşedintele Sadr, împreună cu câţiva din colaboratorii lui apropiaţi au reuşit să scape, fugind din ţară, dar Shayesteh nu era printre ei. A fost capturat şi trimis la închisoare, loc pe care îl descrie ca pe „un loc dureros, un loc unde te rogi ca să mori mai repede”. În timp ce se afla într-o celulă, aşteptând să fie executat, Dumnezeu a intervenit într-o manieră providenţială.
„Prin harul Domnului Isus am reuşit să scap”, spune. „Chiar dacă încă nu îl cunoşteam, El avea un plan pentru mine”. A fost o evadare incredibilă şi dificilă pentru Shayesteh care a reuşit să ajungă în Turcia, unde a continuat să caute un canal de influenţă. S-a înscris la o universitate şi a obţinut un doctorat în gestiune internaţională cu o teză despre felul în care religiile, culturile şi filosofia influenţează atitudinea umană. Cu toate că el a formulat această teză, concluziile la care a fost obligat să ajungă l-au depăşit şi l-au neliniştit. „Am rămas surprins şi şocat în acest studiu unde am comparat toate religiile şi filosofiile, pentru că am văzut că valorile creştinismului sunt superioare în toate aspectele”, explică.
Cu toate acestea, el s-a opus să accepte evidenţele, pentru că primise o educaţie prea radicală în islam. L-au învăţat că religia creştină este cea mai rea din lume. „Mi-au spus în urmă cu 32 de ani că creştinismul este cea mai rea religie din lume”, spune Daniel. „De când eram copil întotdeauna m-au învăţat că Islamul este cel mai bun, dar fără nici o logică profundă, care să justifice afirmaţia. Islamul trebuie să domine lumea şi trebuie făcut totul pentru ca oamenii să accepte islamul. Dacă nu vreau să facă asta trebuie să-i ameninţăm şi să-i atacăm prin intermediul terorismului. Aceasta a fost forma în care am gândit. Aceasta este ceea ce toţi musulmanii radicali din lume gândesc şi pentru aceasta practică terorismul”.
Nu a fost ultima dată când Dumnezeu a intervenit în viaţa lui. Shayesteh a investit bani împreună cu un asociat în afaceri şi apoi acel bărbat a fugit din ţară cu toţi banii. „Omul era musulman, dar a avut prieteni care erau creştini. Aşa că m-am dus la biserică, numai cu speranţa că voi găsi o modalitate de a-mi recupera banii”.
Găsind-ul pe Dumnezeul creştinilor
Membrii bisericii i-au spus bun venit şi s-au oferit să-l ajute să-l localizeze pe hoţ, motiv pentru care Shayesteh a continuat să frecventeze biserica cu intenţia de a nu-i scăpa ocazia de a-şi putea recupera banii pierduţi. Dar în loc de bani, el a găsit ceva la ce nu se aştepta: pe Dumnezeul creştinilor. „Am fost surprins încă o dată de ceea ce auzeam la creştini. Pe de o parte, definiţia lui Dumnezeu era atât de diferită. El este personal şi i-a creat pe oameni pentru a avea o relaţie cu El. Dumnezeul islamic este distant şi o relaţie cu el nu poate exista în nici un mod”.
„De asemenea, Dumnezeul creştinilor este sursa întregului bine”, spune evanghelistul. „Nu există nici o urmă de rău în El. În toate celelalte religii, dumnezeii nu sunt buni pentru că s-au refugiat în rău şi în diavol, într-o oarecare formă. În islam, dumnezeu este creatorul binelui şi răului, şi un astfel de dumnezeu corupe lumea”.
Pentru că întâlnirea lui cu Dumnezeul creştin a continuat, Shayesteh nu mai putea evita Adevărul şi nici nu mai dorea să-l evite. El l-a acceptat pe Hristos şi a descoperit că putea să fie eliberat de trecutul său, de un dumnezeu care i-a inoculat răul şi de o religie care i-a obstrucţionat accesul la Creatorul său. El insistă azi că toţi acei care sunt pierduţi, aşa cum şi el era, musulmani sau nu, pot să găsească aceeaşi libertate numai în Dumnezeul creştinilor.
„Adevăratul Dumnezeu are o natură pură (curată) şi o natură pură întotdeauna creează puritate. Aşa că putem să fim uniţi cu Dumnezeu. În această relaţie, păcatul, anarhia, răul, sunt anulate şi suntem liberi”.
Acum Shayesteh le vorbeşte studenţilor, grupurilor creştine şi politicienilor despre ameninţarea islamului şi valorile democraţiei şi libertăţii. „Extremiştii musulmani vreau să schimbe cultura societăţilor occidentale. Libertatea şi democraţia provin din valorile creştine şi islamul nu poate promova sau accepta democraţia şi libertatea”.
Chiar dacă Shayesteh nu poate călători în majoritatea statelor musulmane datorită ameninţărilor contra lui venite din partea fundamentaliştilor islamici, el transmite învăţătura sa pentru a fi accesibilă musulmanilor din Orientul Mijlociu, în limbile lor native, el vorbind limbile farsi (Iran), turcă şi azerbaijană, pe lângă limba engleză. Prin intermediul misiunii sale Exodus from Darkness (Exodul din întuneric) mii de musulmani au fost câştigaţi pentru Hristos. În special în situaţia actuală din Orientul Mijlociu, mulţi musulmani sunt deziluzionaţi de islam şi sunt pregătiţi pentru Evanghelie.
„Mulţi oameni din ţările islamice, în special tinerii, sunt epuizaţi şi copleşiţi”, spune. „Sunt obosiţi. Ei doresc să se refugieze într-o credinţă a păcii. Dar dacă tu nu ai pace cu Dumnezeu, nu vei fi capabil să trăieşti în pace cu ceilalţi, indiferent cât de mult o doreşti. Deci, prin creştinism există o poartă deschisă pentru ca noi să atingem inimile a mii de musulmani în toată lumea”.
În 1991 Daniel Shayesteh a ajuns în Australia unde s-a stabilit definitiv şi trei ani mai târziu s-a înscris la Morling Bible College unde s-a licenţiat în teologie pastorală. În prezent este directorul misiunii inter-denominaţionale Exodus from Darkness şi evanghelist naţional pentru Alianţa Creştină şi Misionară din Australia. Este căsătorit cu Maria şi împreună au trei fete.
A vorbit la mii de persoane în toată lumea, împărtăşind un mesaj multidimensional, în care vorbeşte despre viziunea lumii în islam, întâlnirea lui cu Hristos şi călătoria lui teologică, care l-a propulsat în poziţia lui de evanghelist creştin. În alte ocazii el predică şi învaţă despre natura lui Dumnezeu în principalele religii ale lumii şi evidenţiază singularitatea lui Hristos. A scris două cărţi prima fiind intitulată Christ above all gods (Hristos deasupra tuturor dumnezeilor) şi a doua: The Difference is the Son (Fiul este diferenţa).
Surse: NoticiaCristiana.com; Patriot Symposiums