Sudanul continuă să demoleze bisericile creştinilor

1508 0

Ultima biserica ce a fost redusă la un morman de dărâmături, este Biserica Evanghelică Luterană din Omdurman, lucru ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Conform unui articol din Charisma News, funcţionari ai guvernului s-au prezentat la biserică, însoţiţi de excavatoare pentru demolarea edificiului. Credincioşii au reuşit în cele din urmă să evite dezastrul şi s-au întâlnit apoi cu o comisie a oraşului, ce le-a promis că nu i se va întâmpla nimic clădirii bisericii.

Câteva zile mai târziu, edificiul a fost redus la ruine, când funcţionarii guvernului s-au întors şi au distrus totul. Guvernul sudanez a afirmat că biserica a fost construită în decada anilor 1970 şi a fost distrusă acum, pentru că a fost construită într-o zonă rezervată pentru activităţi industriale.

Incongruenţa acestei explicaţii rezidă în faptul că o nouă moschee a fost construită tocmai în spatele bisericii, acest edificiu continuând să rămână intact, moscheea neintrând în interesul guvernanţilor.

Demolarea acestei biserici nu reprezintă un caz izolat, în peisajul religios sudanez. Funcţionarii guvernului au făcut din acest lucru o obişnuinţă. Există evidenţe grăitoare şi bine documentate a bisericilor distruse în Sudan a căror rădăcini rezidă în divizarea ţării şi separarea Sudanului de Nord de Sudanul de Sud, dar şi în sosirea la putere a preşedintelui Omar al-Bashir, care a promovat o versiune mai strictă a legii islamice, în întreaga ţară.

Morning Star News detaliază distrugerea sistematică a mai multor biserici creştine, de la secesiunea Sudanului de Sud:

Sudanul începând din anul 2012, a expulzat creştinii străini şi a demolat clădirile bisericilor sub pretextul că aparţineau Sudanului de Sud. De asemenea au distrus librării creştine şi i-au arestat pe credincioşi”.

Autorităţile sudaneze au demolat în 17 Februarie 2014, clădirea unei biserici din regiunea Omdurman şi acest lucru fără nici un aviz anterior. Buldozere însoţite de poliţia locală şi personal de la Serviciul de Inteligenţă şi Securitate Naţională (NISS), au distrus edificiul Bisericii lui Hristos din Sudan din localitatea Ombada, regiunea Omdurman, au indicat sursele.

În 24 August 2014, agenţii NISS au pus lacăt pe uşa Bisericii Penticostale din Kartum (SPC), o biserică de 500 de membri, în respectiva clădire avându-şi sediul şi Centrul Creştin din Kartum.

Într-un incident similar, în iulie 2014, conform unei informaţii furnizate de CNN, 70 de funcţionari ai guvernului au descins în cartierele Alizba, în apropierea capitalei Kartum şi au distrus o biserică sub privirile înlăcrimate ale rezidenţilor din apropiere.

Acestea sunt doar o mână de cazuri, informează Charisma News. Există încă multe altele.

Toate aceste incidente atât de triste ne surprind, după ce Ministrul Sudanez de Probleme Religioase a informat în aprilie 2013 că statul va elibera noi licenţe pentru construcţia de biserici. Comisia pentru Libertate Religioasă Internaţională a Statelor Unite a publicat recent raportul său pe 2015, în care capitolul despre Sudan începe în felul următor: „Guvernul din Sudan, condus de preşedintele Omar Hassan al-Bashir, continuă să participe la violări sistematice, continue şi flagrante a libertăţii religioase şi de credinţă. Aceste violări sunt rezultatul politicii preşedintelui Bashir de islamizare şi arabizare”.

Raportul continuă cu distrugerea şi confiscarea  bisericilor creştine, concluzionând că „cel puţin 11 biserici au fost atacate, fie de funcţionarii guvernului, fie de alte persoane”, în ultimii ani. De asemenea, raportul se prezintă stânjenit de luptele legale prin care guvernul din Sudan a încercat să confişte bunuri ale bisericilor, atât de la Biserica Evanghelică Bashri cât şi de la o biserică anglicană. Acest lucru a dus la arestarea a 37 de credincioşi ce protestau faţă de aceste acţiuni.

Pe lângă distrugerea bisericilor, creştinii din Sudan s-au confruntat cu o creştere a hărţuirii şi a arestărilor din partea guvernului sudanez. De la arestarea lui Meriam Ibrahim, ce a fost ulterior condamnată la moarte din cauza credinţei creştine şi de la arestarea pastorilor Yat Michael şi Peter Yen, vara trecută, creştinii continuă să fie ţinta predilectă în Sudan, ce trebuie să facă faţă arestărilor şi acuzaţiilor false, ce i-ar putea conduce la condamnarea la moarte.

„Tocmai pentru acest lucru, angajamentul nostru global este atât de important”, se arată în încheiere în articolul din Charisma News. „Atunci când atenţia internaţională s-a centrat asupra cazurilor Ibrahim, Michael şi Peter, justiţia a prevalat. Acum când bisericile sunt făcute ruine, trebuie să continuăm cu sprijinul nostru în favoarea Bisericii Prigonite în orice parte a lumii, a căror drepturi internaţionale şi umane, sunt violate de funcţionarii guvernelor”.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns