Se strânge cercul în jurul adevăraţilor creştini (9) – cazuri din Franţa şi Marea Britanie

2224 1

Vremurile în care noi trăim sunt marcate de schimbări rapide şi profunde, schimbări ce afectează atât Biserica în ansamblul ei cât şi pe creştinii individuali. Pe de o parte asistăm la pericolul dispariţiei creştinismului din anumite zone geografice, datorită expansiunii islamismului radical şi pe de altă parte, asistăm la o marginalizare tot mai crescândă a creştinilor de factură evanghelică, din ţările occidentale.

În timp ce unele biserici se adaptează, se conformează, îşi modifică crezurile reinterpretând Scriptura, aliniindu-se astfel la moralitatea redefinită de cei puternici şi influenţi, dar care se folosesc de votul majorităţii, alte biserici nu sunt dispuse să facă nici un fel de concesie, ci sunt hotărâte să se ţină de litera Scripturii până la capăt, indiferent care vor fi consecinţele. De fapt această cultură creştină a încetat de mult să mai fie creştină, ce a mai rămas din aceasta nefiind altceva decât reminiscenţele unei societăţi ce a fost construită cândva de unii oameni ce au luat Scriptura în serios.

Din nefericire, în ziua de azi cei ce iau Scriptura în serios, trebuie să plătească preţul, iar în aceste articole din seria „Se strânge cercul …”, am adus în faţa cititorilor diferite cazuri în care creştinii adevăraţi au trebuit să plătească preţul credincioşiei, al statorniciei şi maturităţii, în unele cazuri acest preţ fiind chiar semnificativ. În articolul de faţă ne vom ocupa de două cazuri recente, primul fiind din Franţa, iar celălalt din Marea Britanie.

Tribunalul Penal din Angulema (Bordeaux) a condamnat luni 2 Noiembrie la 1 500 € amendă, pe doi creştini evanghelici din Charente pentru „incitare la discriminare şi insultă a unui grup de persoane, din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii de gen”. Grupul LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) Adheos a informat poliţia despre conţinutul unui tractat, pe care cei doi bărbaţi l-au distribuit şi acum au câştigat cazul şi vor fi recompensaţi financiar.

Cei doi au distribuit publicului un tractat intitulat „Delivré de l’homosexualité” (Eliberat din homosexualitate), ce conţinea povestea unui tânăr de orientare homosexuală şi schimbarea radicală produsă în el după ce l-a cunoscut cu adevărat pe Hristos. În urma acestui verdict, cei doi vor trebui să plătească cheltuielile de judecată şi o amendă de 1 500 €. Sentinţa nu este definitivă, astfel că cei doi creştini vor duce cazul mai departe la Curtea de Apel din Bordeaux.

Consiliul Naţional al Evanghelicilor din Franţa (CNEF),  a reacţionat cu surpriză faţă de această decizie. „Dacă se confirmă verdictul, atunci acesta va demonstra că Franţa a dat un pas înapoi în materie de libertate religioasă şi de expresie”. Organizaţia, ce uneşte creştinii evanghelici cei mai proffessing din Franţa, a explicat într-un comunicat că acel tractat nu conţinea nimic mai mult decât experienţa unui tânăr fost homosexual, care s-a întâlnit cu Hristos. „Nimic din conţinutul acelui material poate fi descris ca fiind discriminatoriu sau ca pe o insultă”, au spus responsabilii CNEF, care au mai adăugat: „Dreptul de a critica şi de a caricaturiza o religie este mai important în această ţară decât dreptul unei persoane de a-şi exprima experienţa religioasă?”

„Libertate de expresie este un drept al tuturor, ce protejează toate opiniile. Un individ nu poate pretinde libertatea de expresie şi în acelaşi timp să refuze acest drept celorlalţi, fără să o transforme într-un instrument de propagandă, în favoarea unei cauze partinice”, se mai specifică în comunicatul emis de CNEF.

În 2015, Consiliul Naţional al Evanghelicilor din Franţa a pus în mişcare un proiect prin care doreşte să informeze şi să impulsioneze iniţiative pentru ajutorarea creştinilor ca aceştia să înţeleagă dreptul de a-şi exprima ideile şi credinţele într-un mod normal în spaţiul public. Campania de conştientizare a creştinilor din Franţa este intitulată  „Libre de le dire” (Liber de a vorbi). Într-un interviu cu Evangelical Focus, la începutul acestui an, evanghelicii francezi au avertizat deja că „libertatea  de expresie este redefinită în Franţa ca fiind un drept foarte restrâns”.

CNEF a informat de asemenea că va urmări acest caz de aproape, solidarizându-se deplin cu cei doi acuzaţi, cât şi cu oricare alte cazuri în care se poate chestiona libertatea de expresie.

Un alt caz petrecut recent, dar de cealaltă parte a Canalului Mânecii, în Marea Britanie, îl are în centru pe un pastor ce a declarat că a fost atât de presat din toate părţile, încât a fost nevoit să renunţe la slujba lui, după ce a citat în cadrul unui program religios public, un verset din Biblie ce vorbea împotriva homosexualităţii.

Barry Grayhorn lucra ca şi voluntar în Serviciul Englez al Capelanilor din Închisori. El îşi desfăşura activitatea de evanghelizare într-o închisoare rezervată criminalilor sexuali. În una din predicile lui, a vorbit despre pocăinţă şi iertarea de păcate, citând în acest sens 1 Corinteni 6:9 – 11, unde este condamnat adulterul şi homosexualitatea.

Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi, în Numele Domnului Isus Hristos şi prin Duhul Dumnezeului nostru. (1 Corinteni 6:9-11)

Câteva zile mai târziu, un anonim a făcut o plângere la conducerea închisorii. Din acest motiv lui Barry i s-a interzis să mai predice în acel loc şi a fost acuzat că a făcut „comentarii homofobice”. Pastorul a mai spus că presiunea exercitată asupra lui a fost atât de mare încât a fost obligat să renunţe la această activitate. Organizaţia neguvernamentală Christian Legal Centre s-a oferit să-l reprezinte pe Barry şi a dus cazul în faţa justiţiei.

În ultimii ani s-au petrecut mai multe cazuri de pastori ce au fost chiar arestaţi pentru că au vorbit în contra stilului de viaţă gay. În prezent în Anglia se dezbate o propunere a ministrului de interne Theresa May, propunere sprijinită de Partidul Conservator, care se numeşte oficial „Extremism Disruption Orders” (Mandat pentru blocarea extremismului). Aceste mandate vor servi de exemplu, pentru a interzice oricărei persoane pe care guvernul o consideră „extremistă” să apară la radio sau televiziune, să protesteze în public sau chiar să publice mesaje pe reţelele sociale. În funcţie de fiecare caz, o astfel de persoană ar putea fi trimisă inclusiv la închisoare. Deputatul Mark Spencer merge chiar şi mai departe, cerând în mod public ca aceste mandate să fie utilizate şi pentru a evita ca în şcolile publice, copiii să fie învăţaţi „puncte de vedere învechite asupra homosexualităţii”. Cu alte cuvinte, profesorii creştini ce vor argumenta că uniunile homosexuale sunt păcat, vor fi catalogaţi ca şi predicatori ai urii şi ar putea răspunde civil şi penal pentru acest lucru.

Surse: Evangelical FocusNoticiaCristiana.com

 

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment

  1. Cât timp va mai trece până când Biblia va fi interzisă și libertatea religioasă se va pierde? - Accente Răspunde

    […] Cei doi au distribuit publicului un tractat intitulat „Delivré de l’homosexualité” (Eliberat din homosexualitate), ce conţinea povestea unui tânăr de orientare homosexuală şi schimbarea radicală produsă în el după ce l-a cunoscut cu adevărat pe Hristos. În urma acestui verdict, cei doi vor trebui să plătească cheltuielile de judecată şi o amendă de 1 500 €. Sentinţa nu este definitivă, astfel că cei doi creştini vor duce cazul mai departe la Curtea de Apel din Bordeaux. (detalii AICI) […]