Imaginaţi-vă că sunteţi la examenul final. Toţi veţi sta într-o zi înaintea lui Dumnezeu şi El o să vă evalueze atunci fidelitatea (credincioşia). Cred că atunci El va căuta în şapte aspecte diferite ale vieţii voastre pentru a vedea dacă aţi fost fidel sau nu în viaţa pe care aţi trăit-o. Tocmai de aceea dumneavoastră trebuie să fiţi interesat de felul cum vă aflaţi în aceste şapte segmente ale vieţii personale de credinţă, precum şi în slujirea voastră.
- Care vă sunt valorile? O persoană credincioasă ştie ce este important în viaţă şi ce nu este important în viaţă. O persoană fidelă ştie cum să-şi investească viaţa. O persoană credincioasă va face ca viaţa să-i fie de folos. O persoană credincioasă ştie ce înseamnă să ai semnificaţie şi ştie ce înseamnă să fii banal (trivial). În Proverbe 28:20 spune: „Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogăţească repede nu rămâne nepedepsit”. Acest verset pune în contrast fidelitatea cu dorinţa de a te îmbogăţi foarte repede. El nu vorbeşte despre cum să faci bani. El vorbeşte despre faptul că noi trebuie să înţelegem că există şi alte lucruri în viaţă şi nu doar acumularea de bunuri. Biblia spune că noi trebuie să trăim ca şi acei peşti care înoată contra curentului, în această lume foarte materialistă. Fidelitatea se arată prin refuzul nostru de a accepta ceea ce sistemul actual spune şi anume că „dolarul este N. 1 în viaţă”. Fidelitatea este uneori demonstrată prin alegerea unui model de viaţă simplu, ce îţi permite mai mult timp pentru slujirea din Biserică.
- Eşti interesat de oamenii de lângă tine? A doua metodă prin care Dumnezeu ne va judeca fidelitatea este relaţia noastră cu ceilalţi oameni. Suntem preocupaţi de a ne relaţiona cu ceilalţi sau suntem doar pentru noi? Fidelitatea înoată contra curentului în cultura contemporană care zice: „Ce există aici pentru mine? Care îmi sunt nevoile, ambiţiile, dorinţele, obiectivele, valorile, problemele, beneficiile, beneficiile?” Dar Dumnezeu spune că fidelitatea ne este probată prin felul în care ne relaţionăm cu ceilalţi, dându-ne viaţa pentru ei, în loc să ne concentrăm pe noi înşine.
- Vă trăiţi viaţa cu integritate în această lume necredincioasă? Cu alte cuvinte, fidelitatea este demonstrată prin tipul de mărturie arătat faţă de cei necredincioşi. Biblia învaţă că un păstor trebuie să fie ireproşabil în cadrul comunităţii şi să aibă o bună reputaţie, nu faţă de credincioşi ci faţă de cei necredincioşi. Când Dumnezeu îţi evaluează credincioşia, El nu va căuta în abilităţile tale de comunicare, ci va examina felul în care ai umblat în faţa celor ce nu erau în credinţă.
- Vă menţineţi promisiunile? Dumnezeu va privi la toate promisiunile pe care le-aţi făcut. Proverbe 20:25 spune: „Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă, şi abia după ce a făcut juruinţa să se gândească”. Este mai uşor să intri în datorii decât să ieşi din datorii – când ai promis că plăteşti. Este mai uşor să intri într-o relaţie decât să ieşi din ea. Este mai uşor să-ţi umpli paginile din agendă decât să-ţi respecţi orarul. Biblia spune că fidelitatea este o chestiune de „dacă ai spus un lucru trebuie să te ţii de cuvânt”. Vă menţineţi promisiunile? Cauza principală a resentimentelor sunt promisiunile neîmplinite.
- Vă folosiţi darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat? Biblia pune un mare accent asupra modului în care sunt folosite darurile şi talentele pe care Dumnezeu le-a dat. Dumnezeu a făcut o investiţie în viaţa ta şi El aşteaptă ca aceasta să se întoarcă asupra Sa. Întâia Epistolă a lui Petru 4:10 spune: „Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit”. (1 Petru 4:10). Uitaţi-vă că acolo spune că dacă nu vă folosiţi darurile spirituale, atunci oamenii sunt păgubiţi. Fidelitatea se bazează pe ce facem cu ceea ce avem.
- Ascultăm de poruncile lui Dumnezeu? În 1 Samuel 2:35 Dumnezeu spune: „Eu Îmi voi pune un preot credincios, care va lucra după inima Mea şi după sufletul Meu; îi voi zidi o casă stătătoare, şi va umbla întotdeauna înaintea Unsului Meu”. (1 Samuel 2:35). Încercuiţi fraza „va lucra după inima Mea (va face ceea ce Eu îi voi spune să facă)”. Dumnezeu defineşte fidelitatea ca şi „ascultarea de poruncile lui Hristos”. Putem să fim lideri experţi şi buni oratori, dar neascultarea ne descalifică de a fi credincioşi aşa cum Dumnezeu defineşte aceasta. Acest lucru este bazic, dar este esenţial.
- Spui şi altora ceea ce ai învăţat? Biblia vorbeşte mult despre procesul de transmitere de la om la om. Dumneavoastră trebuie să daţi ceea ce aţi învăţat la oameni credincioşi şi aceşti oameni credincioşi îl vor da altora şi aşa într-o formă succesivă. Nici unul dintre noi ar fi azi aici dacă nu ar fi existat bărbaţi şi femei credincioşi în ultimii 2000 de ani. Suntem aici azi pentru că unii bărbaţi credincioşi şi-au folosit timpul pentru a scrie Scripturile, alţii pentru a păstra Scripturile şi alţii pentru a traduce Scripturile. Suntem aici datorită mărturiei credincioşilor. Dacă Dumnezeu îţi arată un adevăr spiritual şi tu ai învăţat acest adevăr, este de datoria ta să-l transmiţi şi altora.
Cum poţi să fii credincios? Galateni 5:22 – 23 spune: „Roada Duhului este … credincioşia”. Este una din cele nouă roade ale Duhului. Când Duhul Sfânt locuieşte în viaţa mea eu voi arăta credincioşie. Cum ştii că eşti plin de Duhul Sfânt? Este nevoie să dovedeşti vreo experienţă emoţională? Nu neapărat. Puteţi avea o experienţă emoţională şi să nu fiţi plin de Duhul. Care este proba? Roadele sunt proba. Cum demonstrez că sunt plin de Duhul? Demonstrez atunci când sunt credincios responsabilităţilor pe care Dumnezeu mi le-a dat.
Articol preluat şi tradus din Charisma Magazine