Pulsul persecuţiei religioase (15) – Pakistan, Egipt

2388 0

Lideri creştini din oraşul pakistanez Lahore, au relatat că au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, datorită participării lor la construcţia de biserici din zonă.

Într-un interviu recent cu agenţia PIME, Javed David, un activist creştin pakistanez, a explicat că el şi încă cel puţin alţi trei colegi creştini au fost ameninţaţi de către un grup neidentificat de musulmani, datorită indignării acestora cauzate de construcţiile de biserici din provoncie.

David, care este preşedintele Hope for the Light Ministries, şi colaboratorii lui, au ajutat comunităţile creştine sărace din Pakistan să construiască localuri de cult, începând din 2013. Ultima altercaţia s-a produs în luna aprilie, când a fost avertizat explicit că dacă îşi continuă munca va avea de suferit.

„Eu mă întorceam de la biserica din Sheikhupura unde am fost la o reuniune cu colegii. Era ora 20:00 când am plecat, să ne întoarcem în Lahore. Eram pe punctul de a ajunge la şoseaua principală când doi bărbaţi ne-au blocat drumul cu o motocicletă. Unul din ei s-a apropiat de geamul maşinii şi ne-a spus: „Ştim ce faceţi aici. Lasă-te de construcţia de biserici şi converteşte la islam care este adevărata religie. În caz contrar, vei da un exemplu oribil”

În luna februarie David a primit aceleaşi ameninţări de la un bărbat cu motocicleta, când vizita o altă biserică ce se afla în construcţie. „În acea ocazie mă îndreptam din nou spre casă, când un bărbat s-a oprit în faţa mea şi a aruncat o hârtie pe geamul maşinii. Pe acest bilet scria: „ Aceatsa este o naţiune islamică. Nu putem permite construcţia de biserici. Ori vă convertiţi la islam ori plecaţi din ţară. Opriţi-vă din construcţie sau dacă nu veţi plăti consecinţele”.

Trei dintre colegii lui David – Ata-ur-Rehman, Saman Alegría Alexander y John Akram – de asemenea au fost ameninţaţi, pentru eforturile lor în construcţia de biserici din zonă.

„În acest moment suntem neliniştiţi şi speriaţi”, spune Ata-ur-Rehman. Prima biserică pe care David şi colegii lui au ajutat-o să se construiască a fost cea din satul Sheikhupura, la doar 30 de km de Lahore, în 2013. Grupul a ajutat de asemenea la construcţia bisericii din Jaranwala, care este situată la aprox. 100 de km de Lahore şi în acest moment sunt implicaţi în construcţia altei biserici tot în Jaranwala.

Ata-ur-Rehmana a explicat că pe când se construia biserica din Sheikhupura, creştinii putea să trăiască în pace cu toate că unii musulmani s-au opus construcţiei bisericii, ba chiar contau cu sprijinul unui lider musulman local.

Tensiunea dintre creştini şi musulmani a crescut considerabil, când în 15 Martie 2015, au avut loc două atentate în acelaşi timp la două biserici din Lahore, urmate de alte incidente, cel mai mediatizat fiind cel al unui copil pakistanez de 15 ani care a fost incendiat, pentru că a recunoscut că este creştin. Copilul a murit după câteva zile din cauza arsurilor de pe tot corpul. Recent, pe la jumătatea lui aprilie, tot în Lahore, doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul împotriva unei şcoli catolice, rănind pe un elev.

„Eu şi familia mea suntem speriaţi şi îngrijoraţi, pentru că suntem mereu ameninţaţi”, a afirmat David. „Unde să ne ducem să ne putem bucura de libertate religioasă? Aceasta este ţara noastră. şi locuim aici de mai multe generaţii … După tragedia din Youhanabad circumstanţele s-au schimbat şi acum frica a crescut. Dar chiar aşa, eu mi-am predat viaţa lui Hristos şi voi continua aşa, slujindu-mi poporul, orice s-ar întâmpla”. (The Christian Post)

Nesiguranţă, arestări şi atentate în Egipt

Poliţia din Egipt a arestat recent cinci copii creştini copţi, după ce o mulţime de musulmani înfuriaţi, i-au acuzat de blasfemie contra islamului. Copiii au apărut într-un video împreună cu profesorul lor creştin, în care se presupune că aceştia ironizau organizaţia teroristă Statul Islamic.

Într-o informaţie publicată de Fox News, în care se descrie cum creştinii au devenit ţinta musulmanilor în special în provincia Minya, în nordul Egiptului, se relatează cum acea mulţime înfierbântată se adunase în jurul caselor celor cinci elevi creştini, pentru că aceştia „au insultat islamul”. Cu toate că profesorul a fost reţinut de poliţie şi interogat timp de patru zile, mulţimea a aruncat cu pietre în casele creştinilor, cerând ca părinţii să-i predea pe copii poliţiei.

Mina Thabet, un activist copt, a spus că profesorul şi copiii încă sunt arestaţi, aşa cum sunt şi alţi creştini, victime ale atacurilor şi acuzaţiilor musulmanilor. „Avem cinci copii creştini acuzaţi de blasfemie şi de insultă contra islamului”, a explicat Thabet, „Încă mai avem şi alte cazuri deschise unde creştinii sunt acuzaţi de incitare la violenţă, de parcă ei ar fi vinovaţi, dar unde sunt în realitate victimele?”

Todd Daniels, directorul regional pentru Orientul Mjlociu al International Christian Concern, a declarat portalului The Christian Post, că datorită sistemului judiciar corupt din Egipt, copiii ar putea fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea excesiv de lungi. „Cazul celor cinci copii deţinuţi din Minya şi acuzaţi de blasfemie, reprezintă încă un caz în care Egiptul se îngenunchează în faţa ideologiei extremiste”, a scris Daniels într-un e-mail. „Un video, care nici măcar nu a fost publicat, în care este ironizată organizaţia ISIS, un grup care a decapitat în văzul întregii lumi 21 de creştini egipteni, a trimis la închisoare cinci copii, care sunt pasibili acum de luni sau ani de temniţă, cu toată retorica preşedintelui Egiptului, Abdel. Fattah el-Sisi. Această ţară are un nivel de persecuţie generalizat care continuă atât la nivelul societăţii cât şi la cel al puterii judecătoreşti”.

Daniels a adăugat că recent, un bărbat creştin din Egipt, a fost condamnat la un an de închisoare pentru blasfemie, pentru că a difuzat un video pe facebook a doi erudiţi islamici care dezbat puncte de vedere asupra acestei religii.

Provincia Minya, regiunea de unde proveneau cei 21 de creştini decapitaţi de către Isis în februarie, este locul în care au avut loc şi alte atacuri ale musulmanilor contra creştinilor. În aprilie, creştinii copţi care căutau să-şi construiască o biserică, în onoarea celor 21 de martiri, au fost atacaţi de o mulţime furioasă de musulmani care se opuneau construcţiei bisericii. O săptămână mai târziu, o altă mulţime a protestat pentru construcţia unei alte biserici aprobată de către guvernul regional, în localitatea El-Galaa.

În Cairo şi Alexandria, instabilitatea  este la fel, sau poate chiar mai intensă decât în alte zone ale ţării. În Duminica Floriilor, după calendarul Bisericii Copte, câţiva militanţi islamişti ce veneau într-un microbuz, au deschis focul împotriva Bisericii Îngerul Mihail din Alexandria, rănind pe un agent al poliţiei şi pe trei civili, înainte de a fugi, conform au relatat forţele de ordine. Atacul nocturn asupra bisericii, s-a produs după ce fondatorul unui grup terorist a murit în luna Ianuarie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia.

Acest ultim incident nu este altceva decât un episod dintr-un lung şir de evenimente, ceea ce a provocat o nesiguranţă constantă în rândul populaţiei creştine din Egipt. Un creştin evanghelic care locuieşte în Cairo, a declarat recent portalului Evangelical Focus: „Eu personal mă simt îngrijorat pentru că nu ştiu când şi unde va exploda următoarea bombă. Cu câteva zile în urmă au fost găsite 10 bombe din care una a explodat şi toate acestea au fost găsite în acea parte a oraşului unde eu locuiesc. Aproape în fiecare zi sunt găsite bombe în capitala noastră”. (The Christian PostProtestante Digital)

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns