Pulsul persecuţiei religioase (11) – mulţumim domnilor politicieni pentru „libertatea de exprimare”

1516 0

Peste 70 de biserici sunt incendiate şi distruse în Niger şi 10 creştini şi-au pierdut viaţa, în urma protestelor musulmanilor, ca reacţie la noile caricaturi publicate de Charlie Hebdo.

niamey-d--644x362

Nu au trecut decât câteva zile de la atentatul terorist din Franţa, care a costat viaţa a 17 persoane, victime ale fundamentalismului islamic. Lumea întreagă indignată a sărit să acorde sprijin moral Franţei şi revistei atacate. Dar faptul că în aceeaşi zi, în Nigeria, 2 000 de persoane, majoritatea creştine, au murit şi ele victime ale fundamentalismului islamic, a trecut aproape neobservat. Este regretabilă pierderea de vieţi omeneşti şi mai ales într-un mod nedrept şi brutal, aşa cum este cazul din Franţa, dar victimele din Nigeria, nu merită cel puţin aceeaşi atenţie? „Cine plânge victimele făcute de Boko Haram în Nigeria?” – era titlul unui interesant articol pe această temă în Protestante Digital.

După cazul din Franţa, ascultam comentariile de la radio ale unor ziarişti, bineînţeles majoritatea fiind pro-Charlie Hebdo. Dar mi-a atras atenţia unul care spunea cam aşa: „Dacă eu ca să demonstrez cât de grozav sunt, îi spun necunoscutului de lângă mine câteva lucruri mai puţin elegante legate de mama lui, am toate şansele ca în minutele următoare să mă trezesc cu un pumn în faţă. Şi acest lucru, pentru că am îndrăznit să rănesc sentimentele intime ale altei persoane”. Avea perfectă dreptate. Cred că această libertate de exprimare atât de trâmbiţată în democraţiile occidentale, ar trebui să aibă anumite limite. În anul 2007, în Spania, o editură regională a publicat două cărţi a unui artist local care conţineau în cea mai mare parte poze porno, ale căror subiecţi erau personaje din Noul Testament. Ba mai mult aceste două cărţi erau finanţate din banii publici. Deci unii îşi permit să lovească în sentimentele religioase a milioane de oameni, iar politicienii îi încurajează.

Care sunt consecinţele publicării unor alte caricaturi despre profetul Mahomed în revista Charlie Hebdo?

Comunitate creştină din Niger este în  stare de şoc, în urma violenţelor din acest sfârşit de săptămână care a dus la moartea a 10 persoane şi la distrugerea a zeci de lăcaşuri de cult şi de case ale creştinilor.

niger_338648

Protestul, care a început în al doilea oraş al ţării Zinder, în 16 ianuarie, s-a extins rapid în zonele înconjurătoare, înainte de a ajunge sâmbătă în capitala ţării, Niamey. 10 persoane au murit şi 45 de biserici au fost incendiate în cele două zile de violenţe, spun reprezentanţii poliţiei. Dar informaţiile culese de World Watch Monitor, vorbesc de peste 70 de biserici distruse, împreună cu numeroase şcoli şi organizaţii creştine, între aceste fiind şi un orfelinat creştin „Bunul Samaritean”, coordonat de Assemblies of God. Cei 40 de copii din orfelinat se află în acest moment în îngrijirea poliţiei.

Se crede că peste 30 de case ale creştinilor au fost jefuite şi arse. Cei afectaţi spun că violenţa islamiştilor i-a lăsat „doar cu hainele de pe ei”. Pastorul Zakaria Jadi, a cărei biserică a fost una dintre cele distruse, a declarat la BBC că se afla la o întâlnire cu bătrânii din biserică, când a aflat că sunt atacaţi. „Am reuşit să fug şi le-am spus colegilor ca să-şi ducă familiile la adăpost, în afară. Mi-am dus şi eu familia în afara zonei conflictuale. Când m-am întors, mi-am dat seama că am pierdut totul. Nu a mai rămas nimic nici în casa mea şi nici în biserică”.

Totul a început în 16 ianuarie în zona de sud est a oraşului Zinder, unde ultimele cifre vorbesc de opt biserici şi 12 locuinţe ale creştinilor distruse şi incendiate. Două şcoli creştine de asemenea au fosta atacate şi jefuite. Violenţa a făcut ca 300 de creştini (dintr-un total de 700) să îşi caute refugiu în cazărmile armatei. Unii dintre ei au început să se întoarcă acasă, au spus unele surse locale celor de la World Watch Monitor.

„Este cea mai mare pierdere pe care Biserica din Niger a suferit-o în toată istoria ei recentă. Aceste atacuri au efecte pe termen lung în mica comunitate de creştini. Un mare număr de familii creştine au pierdut tot ce au muncit o viaţă întreagă. Atacurile au cauzat şi o teribilă frică printre credincioşi. Fraţii şi surorile noastre din Niger au mare nevoie de rugăciunile noastre pentru a putea face faţă acestei provocări” a comenta unul dintre lucrătorii Open Doors International.

Tensiunea s-a extins rapid şi în alte oraşe din regiunea Zinder. În Goure, singura biserică din oraş era în flăcări, toate locuinţele creştinilor au fost incendiate şi toţi creştinii au căutat adăpost în instalaţiile militare din apropiere. În Tanout islamiştii au ars două biserici iar în Magari au distrus o altă biserică.

În Maradi, un alt oraş important din Niger, două biserici au fost incendiate, o altă biserică a fost incendiată în Fulani Bermo, iar în Birnin Gaore, la aproximativ 100 de km de capitala Niamey, au fost incendiate trei biserici şi o şcoală de misiune.

ataque-terrorista-en-paris-1995914w300

Duminică violenţa a ajuns în capitala ţării, unde o mulţime de peste 1000 de persoane s-au unit în faţa unei moschei, înainte de a începe atacurile prin oraş. „În două ore, cea mai mare parte a lucrului era deja făcut”, a informat un lucrător de la Open Doors. „Ştiau exact unde se află ţintele atacului şi după ce terminau se duceau să verifice dacă şi-au făcut bine treaba”.

Un lider al bisericilor locale a făcut un apel la toţi creştini din Niger ca să răspundă cu dragostea lui Hristos, într-un interviu la BBC.

„Îi cer fiecărui credincios din Niger să ierte şi să uite, să-i iubească pe musulmani din toată inima, pentru a-şi păstra credinţa şi să-l iubească pe Hristos aşa cum nu l-au iubit niciodată”, a spus pastorul Sani Nomao. „Chiar dacă este dureros şi ceea ce trăim este cu adevărat dificil, noi suntem copiii lui Dumnezeu. Trebuie să-i iubim pe prigonitorii noştri … Nimeni să nu caute răzbunare”.

Sursa: Charisma News

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns