Procesul pastorilor arestaţi în Sudan s-a amânat pentru ziua de 16 Iunie

1291 0

Pastorii Yat Michael şi Peter Yet Reith, despre care am scris într-un articol precedent (AICI), care au fost arestaţi în luna decembrie, respectiv ianuarie, de către autorităţile sudaneze, fiind acuzaţi de diverse delicte, au fost judecaţi în data de 31 Mai, dar procesul s-a amânat pentru a doua oară, de data aceasta următoarea înfăţişare fiind programată pentru ziua de 16 Iunie, timp în care forţele de securitate să poată aduna mai multe probe.

Cei doi pastori au fost acuzaţi de divulgare şi primire de informaţii şi documente oficiale (spionaj), tulburarea liniştii publice, insulte faţă de islam, precum şi cele de subminare a sistemului constituţional şi luptă împotriva Statului, care ar putea duce la pedepse mai severe, inclusiv pedeapsa cu moartea.

Săptămâna trecută aceştia au putut fi vizitaţi la închisoare de trei pastori sudanezi, împreună cu un pastor american dar acesta din urmă a fost reţinut de gardieni în sala de aşteptare pentru că a făcut poze cu telefonul mobil

Săptămâna trecută, reverendul William Devlin, pastor în Infinity Bible Church din South Bronx, a vizitat Sudanul pentru a opta oară, în nouă ani. După ce s-a reunit cu pastorii din Consiliul Bisericilor din Sudan, Devlin a fost invitat ca împreună cu alţi trei pastori sudanezi, între ei secretarul general al SCC, Kori Kuzu, să meargă la închisoarea din Omdurman, cu speranţa că îi vor putea vizita pe pastorii aflaţi în închisoare.

Într-un interviu cu The Christian Post, pastorul Devlin a spus că a vorbit cu avocatul celor doi pastori care a afirmat că toate acuzaţiile în contra celor doi sunt false. În schimb acuzaţiile sunt suficient de grave pentru a duce la o condamnare pe viaţă sau chiar la pedeapsa cu moartea.

Cu scopul de a arăta pastorilor închişi că beneficiază de sprijinul creştinilor americani, pastorul Devlin a spus că era nerăbdător de a se întâlni cu cei doi. Odată ajunşi la închisoarea din Omdurman, au fost obligaţi să aştepte într-o mică sală foarte mică, mai bine de o jumătate de oră, împreună cu alte 50 de persoane. În timp ce aşteptau, Devlin şi-a scos telefonul şi începu să facă poze şi să filmeze condiţiile din interiorul închisorii, fapt ce a atras atenţia unui agent de securitate care l-a luat pe pastorul de 61 de ani şi l-a dus la interogatoriu.

„Un agent de securitate s-a apropiat de mine, după ce am aşteptat 30 de minute şi mi-a spus: veniţi cu mine, pentru că dumneavoastră faceţi aici poze”. Devlin s-a motivat în faţa gardienilor spunându-le că nu ştia că este interzis să facă poze şi şi-a cerut scuze. De asemenea le-a oferit telefonul pentru a elimina orice imagine sau video care le-ar fi făcut. Dar aceştia au continuat să-l interogheze şi să-l întrebe ce căuta în Sudan.

În timp ce pastorul era interogat, celorlalţi trei li s-a permis să-i viziteze pe pastorii închişi dar nu i-au permis acelaşi lucru şi pastorului american, care a fost reţinut de gardieni aproximativ 90 de minute. Au şters toate pozele şi îi spuneau constant că a comis o crimă, pentru că se afla într-o închisoare şi o instalaţie militară.

La întoarcerea celor trei pastori sudanezi, unul dintre ei a explicat gardienilor că Devlin a fost invitat în Sudan de Ministrul de Relaţii Externe, Ali Karti. „În acel moment mi-au zis: aici vă este telefonul, aici vă este paşaportul, sunteţi liber să plecaţi”, a spus Devlin. „De nouă ani vin în Sudan şi de fiecare dată Karti este amfitrionul meu şi eu sunt invitatul său”.

Pastorul Devlin a încurajat şi pe alţi pastori din Statele Unite să facă la fel, încercând să-i viziteze pe cei doi la închisoare, în felul acesta exercitând presiuni asupra guvernului sudanez, ca să-i elibereze pe cei doi. De asemenea, Devlin a declarat că se teme că pastorii Michael şi Peter, ar putea fi mutaţi la o altă închisoare, ca represalii la vizitele care le-au primit, lucru ce s-a şi întâmplat, conform unei informaţii difuzate de CBN News. Sâmbătă 6 Iunie aceştia au fost mutaţi la închisoarea de maximă securitate din Kober (Kartum Nord), unde probabil nu se vor mai permite nici un fel de vizite.

Pe dea altă parte Biserica Presbiteriană din SUA, în colaborare cu Open Doors International, au adunat mai multe semnături, via on-line, pe care le-au prezentat preşedintelui Obama cu rugămintea ca acesta să se implice personal în eliberarea pastorilor închişi în Sudan.

În timp ce eforturile diplomatice îşi continuă cursul, datoria noastră este să continuăm să ne rugăm pentru ca Domnul să intervină pentru eliberarea celor doi pastori, care sunt arestaţi de aproape o jumătate de an.

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns