Prima sinagogă descoperită în Galilea rurală confirmă relatarea Evangheliei

2185 0

Resturile unei sinagogi ce datează din perioada celui de al doilea Templu din Ierusalim, au fost descoperite recent în urma excavațiilor arheologice din Tel Rechesh, în inima rezervației naturale Nahal Tavor din Galilea Inferioară.

Sinagoga recent descoperită este una din cele opt sinagogi descoperite în Israel ce datează din epoca celui de al doilea Templu, a declarat doctorul Motti Aviam, investigator principal la Institutul Kineret pentru arheologia din Galilea.

Dar această descoperire are o particularitate. „Este prima sinagogă descoperită în partea rurală a Galileii și se confirmă informația istorică ce o avem din Noul Testament, care spune că Isus a predicat în sinagogile din satele din Galilea”, a spus dr. Aviam. (Matei 9:35).

Noua sinagogă a trezit un interes internațional între istorici, cercetători a istoriei evreiești și creștine, și între arheologi. În perioada în care sinagoga a fost activă, resturile descoperite sugerează că aceasta a fost folosită în special pentru ca oamenii din regiune să se poată reuni, să citească și să studieze Tora, ceea ce coincide cu tipul de slujire promovat de Isus.

Simon Edwards de la Zacharias Trust, a declarat site-ului Christian Today că descoperirea este o „informație fascinantă” deoarece demonstrează „cum investigația poate întări acuratețea narațiunii biblice”.

„Descoperirile arheologice, așa cum este și descoperirea resturilor unei sinagogi din primul secol din Galilea, țintesc înspre faptul că Biblia nu este doar o istorie bună ci este și o istorie adevărată. Un bun motiv pentru a avea încredere în Cuvânt. Biblia care trece toate probele pe care istoricii le pot lansa, demonstrează că este un document istoric și legăturile cu evidențele arheologice este una din aceste probe”, a continuat Edwards.

„Dacă Biblia ar fi fost o poveste inventată, atunci ne-am fi așteptat ca să descoperim tot mai multe despre lumea veche prin intermediul arheologiei care să demonstreze că Biblia este greșită. Dar ceea ce descoperim este exact contrariul”.

Edwards a citat de asemenea pe un ex-profesor de arheologie de la Universitatea Yale, Millar Burrows, care a spus că „munca arheologică a întărit fără îndoială încrederea în fiabilitatea scrierilor Scripturii”. Burrows a mai spus că o serie de arheologi au ajuns la concluzia că Biblia merită respectul cuvenit, datorită tot mai multor descoperiri arheologice în Palestina.

„Aceste noi evidențe verificate, ar trebui să aducă cititorilor Bibliei mai multă încredere în istoria lui Isus și să-i ajute pe creștini să împărtășească Evanghelia altora”, conclude Edwards.

Surse: Protestante DigitalChristian Today

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns