Patru creștini din Iran sunt condamnați la 10 ani închisoare fiecare

961 0

Conform unui comunicat al Christian Solidarity Worldwide (CSW), un judecător din Iran i-a condamnat pe patru creștini la câte 10 ani de închisoare, pentru participarea acestora la activități misionare și pentru „activități contra securității naționale”.

Credincioșii au făcut apel la această sentință, însă sursele locale sunt pesimiste în legătură cu acest demers, cu toată lipsa de probe contra lor, deoarece autoritățile se pare că sunt decise să folosească acest caz pentru a demonstra fermitate.

Cei patru bărbați au fost arestați în 24 Iunie 2016, după ce au călătorit la Teheran, într-o vizită de informare cu prietenii lor creștini. Ei au fost încarcerați la închisoarea din Evin, unde inițial au petrecut două luni în celule solitare, unde erau supuși regulat la interogatorii. Ulterior au fost trecuți la sala 350 și în cele din urmă, în 29 Octombrie 2016, au fost puși în libertate pe cauțiune. Trei dintre aceștia, fiind cetățeni din Azerbaidjan, după ce au plătit sume importante drept cauțiune, au primit permisiunea în noiembrie, de a se reîntoarce în țara lor.

Se pare că pe aceștia trei sentința îi va afecta prea puțin deocamdată, dar nu aceeași este situația cu iranianul Naser Navard Gol-Tapeh, un convertit de la islam, ce va trebui să suporte pedeapsa, dacă nu câștigă apelul.

Mervyn Thomas, director executiv al CSW a spus: „suntem foarte îngrijorați de situația lui Gol-Tapeh, care probabil va trebui să suporte greutatea unei sentințe ce a fost vizibil declarată pe un fundament ideologic și nu pe unul juridic”.

În paralel cu această sentință, alți trei bărbați iranieni au fost declarați vinovați de blasfemie și activități contra securității statului, fiind condamnați la pedepse de peste 10 ani închisoare. Pastorul Víctor Bet Tamraz și Hadi Asgari au fost condamnați la câte 10 ani de închisoare, iar Amin Afshar Naderi la 15 ani. De asemenea, tribunalul a ridicat costul cauțiunii la 200 milioane de Tomans (60 000 dolari), pentru fiecare.

Crimele lui Tamaraz includ evanghelizări, imprimarea de Biblii și activități ilegale în bisericile de casă. Fiul și soția acestuia sunt și ei citați să declare la tribunal pentru activitate creștină.

Naderi a fost acuzat de un delict foarte des citat în Iran: activitate contra securității naționale. Ca ex-musulman, a fost acuzat și de blasfemie. Asgari, un alt convertit de la islam, a fost acuzat de activități similare, în plus fiind acuzat de organizarea și crearea de biserici în case.

În comentariile publicate, creștinii iranieni s-au rugat pentru cei condamnați și au cerut responsabililor pentru persecuția creștinilor în Iran să acționeze cu dreptate, și ca aceștia să-l cunoască și ei pe Isus.

Sursa: Christian Today

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns