Paradoxul capitalismului – China este cel mai mare producător de Biblii

2530 0

Deși este greu de crezut, având în vedere ideologia promovată de colosul asiatic din anii 50 încoace, dar în prezent cea mai mare fabrică din lume ce tipărește Cartea Cărților se află în China. Este condusă de o ONG (organizație ne-guvernamentală) creștină, se află în orașul Nanjing, ocupă suprafața a opt terenuri de fotbal, are 600 de angajați și produce 70 de Biblii pe minut.

Biserica Monchou Road din Nanjing, la fel ca multe altele, a fost confiscată în 1967, când a început Revoluția Culturală din China și nu a putut să fie folosită ca și templu creștin, până în anul 1980, își amintește doamna Ma.
„Au transformat biserica într-o tipografie în care se tipărea Cartea Roșie a lui Mao (Zedong). A fost un gest plin de simbolism. În acele vremuri tulburi (1967 – 1977) Gărzile Roșii se ocupau cu confiscarea și arderea Bibliilor”.

În acea perioadă simpla citire a textelor sfinte a creștinilor a devenit o activitate subversivă. „Familia mea avea o Biblie pe care o ținea ascunsă”, continuă Ma. „Ne întâlneam în casă și alți creștini copiau pasaje din Scriptură pentru a le citi mai târziu. Pe atunci frații păstrau capitole din Biblie scrise cu mâna, apoi se întâlneau pentru a le citi și pe ale altora și astfel puteau citi întreaga Biblie”, își amintește femeia de 69 de ani.
Enorma fabrică de care vorbim, Amity Printing, ce poate să factureze până la 18 milioane de Biblii pe an, este un proiect comun a Fundației Amity, o organizație ne-guvernamentală locală și Societățile Biblice Unite, un grup protestant britanic ce difuzează materiale biblice.

Halele de producție sunt o succesiune interminabilă de mașini industriale, tone de hârtie (consumă 100 000 tone pe an) și 600 de angajați ce sunt capabili să imprime între 60 și 70 de Biblii pe minut.

„Jumătate din producția noastră este destinată creștinilo chinezi și cealaltă jumătate exportului. Publicăm Biblii în aproape 90 de limbi și le trimitem în 70 de țări. Nu sunt doar Biblii protestante ci și Biblii catolice”, spune Vivian Wei Zheng, una din responsabilele Fundației Amity.

Exemplarele companiei se vând în China cu 32 de Yuani (4 euros și ceva), un preț mult sub nivelul costurilor de producție, iar acest lucru se explică datorită subvențiilor pe care le primesc de la diverse asociații creștine.

Pentru a sărbători atingerea cifrei de 100 de milioane de Biblii tipărite, ce s-a întâmplat în 2012, Amity a scos o ediție mai îngrijită a Bibliei, cu coperți de bambus, ediție tipărită în 1 000 de exemplare. Este încă una din multele contradicții din China comunistă – ce fiind oficial o țară atee, este în același timp țara ce tipărește cel mai mare număr de Biblii din întreaga lume. Amity are ca obiectiv atingerea cifrei de 150 de milioane în cursul acestei veri, conform președintelui companiei, Qiu Zhonghui.

Pe lângă cursurile de instruire profesională, Amity încearcă să promoveze și ucenicia creștină. „Nu suntem o biserică. Nu facem prozelitism, dar este adevărat că avem un număr important de angajați creștini. Dar avem și membri ai Partidului Comunist (PCC)”, comentează Vivian.

„Organizăm din când în când seminarii pentru angajați, la care invităm pastori și lideri creștini. Încercăm să-i conștientizăm de caracterul special al acestei firme. Nu producem orice, ci Biblii, carte ce poate schimba lumea. Dorim să înțeleagă că efortul lor are o semnificație enormă” mai adaugă directoarea, ea însăși creștină.
Originea firmei Amity Printing Company este relaționată foarte de aproape cu întâlnirea dintre Deng Xiaoping și Jimmy Carter în 1979, ce a marcat finalul ostrocizării internaționale, generată de politica maoistă.

Președintele Carter, un bun creștin evanghelic i-a cerut liderului chinez să redeschidă bisericile închise de Revoluția Culturală, să permită din nou tipărirea de Biblii și să permită de asemenea întoarcerea miilor de misionari ce au fost expulzați în 1950. Deng le-a acceptat primele două și a refuzat-o pe ultima.

Decizia lui Deng Xiaoping a marcat reînvierea unei religii ce mai bine de o decadă a funcționat în clandestinitate și care acum depășește 60 de milioane de credincioși.

În prezent a luat o amploare o politică de marginalizare a creștinismului în China, promovată de conducerea centrală a PCC, în special de când Xi Jinping a ajuns la putere. El însuși a alertat recent de o presupusă „infiltrare străină prin intermediul religiei” și a cerut membrilor Partidului Comunist să rămână necondiționat atei.

Acest nou cadru politic a adăugat un plus de incertitudine muncii lui Amity Printing. Firma recunoaște că se menține fermă principiului că toate Bibliile destinate pieței interne sunt vândute prin intermediul asociațiilor cum este Consiliul Creștin din China, ce grupează bisericile protestante controlate de Pekin, lucru ce le-a atras critici din partea unor activiști precum Bob Fu de la organizația China Aid, ce le incriminează că aprovizionează doar 60 000 de biserici „oficiale”, ignorând cantitatea tot mai importantă de grupări creștine ce au optat pentru a-și menține independența față de PCC.

Sursa: http://protestantedigital.com/internacional/39887/China_del_Libro_Rojo_a_mayor_productora_mundial_de_Biblias

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns