În cadrul audienţei de miercurea trecută, Papa Francisc a reluat ideea unităţii dintre creştinii de diferite confesiuni, profitând de faptul că în această săptămână se celebrează Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, eveniment ce este organizat în fiecare an de unele comunităţi protestante, catolice şi ortodoxe.
Conform lui Francisc, aceste trei confesiuni „împărtăşesc acelaşi botez”. „Această experienţă a harului creează o legătură indisolubilă între cei botezaţi, într-o aşa manieră că ne considerăm fraţi cu adevărat şi membrii ai unui singur popor al lui Dumnezeu, capabil de a predica minunile pe care El le-a făcut în noi, începând cu mărturia frăţească a unităţii”, a accentuat episcopul Romei.
Papa a continuat spunând că Dumnezeu îşi revarsă îndurarea Lui „prin intermediul sacramentului botezului” şi că acest har este mult mai puternic decât diviziunile. „Noi toţi, în timpul acestei Săptămâni de Rugăciune, suntem chemaţi să ne redescoperim botezul şi să facem acest lucru împreună toţi creştinii: catolici, protestanţi şi ortodocşi, lăsând în urmă tot ce ne divide”.
„Cerem ca toţi ucenicii lui Hristos să găsească modalitatea de a colabora împreună pentru a duce îndurarea Tatălui până la marginile pământului”, a mai adăugat Francisc.
Un botez comun?
Argumentul unui botez comun, a fost utilizat atât de papa Francisc în mai multe ocazii, precum şi de predecesorii lui. „Aceasta este o afirmaţie romano-catolică tipică”, a explicat teologul evanghelic Leonardo de Chirico, ce locuieşte în Roma. „În timp ce evanghelicii spun că unitatea se bazează pe harul lui Dumnezeu primit prin credinţa în Isus Hristos, papa explică detaliat un punct de vedere diferit. Conform opiniei acestuia „sacramentul botezului”, un sacrament al bisericii, este baza pentru unitatea creştinilor”.
În schimb, convingerea evanghelică pentru unitate este că „toţi cei ce cred în Isus Hristos sunt deja uniţi” (Credem în Unitatea Duhului a tuturor credincioşilor adevăraţi”, spune Declaraţia de Credinţă a Alianţei Evanghelice Mondiale).
„Conform lui Francisc, unitatea este fundamentată în botez şi nu în relaţia personală cu Hristos. Evanghelicii înţeleg într-adevăr că viaţa creştină înseamnă ceva mai mult decât relaţia personală cu Hristos, dar cu toate acestea, relaţia personală cu Hristos este fundamentul pe care trebuie să se construiască întreaga ucenicie creştină”, a explicat Chirico.
„Indiferent de viziunea pe care o avem asupra botezului, este clar că aspectul central este credinţa personală. Pentru Francisc, harul ne este dat nu prin credinţă, ci prin intermediul sistemului sacramental administrat de biserică. Acest lucru nu este un aspect minor în teologie”, argumentează Chirico. „Pentru evanghelici este clar că o persoană botezată în biserică poate sau nu poate să fie considerată credincioasă, în funcţie de comportamentul ulterior al acesteia, în timp ce Biserica Catolică crede că botezul este un argument suficient pentru unitate. Acest argument este împărtăşit de cei ce cred în ecumenism, dar aceasta nu este poziţia evanghelică istorică”, conclude teologul evanghelic italian.
Ecumenismul – o prioritate pentru Papa Francisc
Este binecunoscută predilecția Suveranului Pontif pentru ecumenism. În acest sens am asistat la tot felul de întâlniri dintre Francisc și diverși lideri religioși în care s-a discutat despre mult râvnita unitate dintre creștini pe de o parte, dar și de o unitate a tuturor religiilor, pe de altă parte. Astfel, l-am putut vedea pe Francisc împreună cu Justin Welby – capul Bisericii Anglicane, cu Bartolomeu – patriarhul de Constantinopol, cu episcopul lutheran al Suediei, cu lideri ai Bisericii Valdenze, dar şi cu lideri ai bisericilor evanghelice precum Rick Warren, Joel Osten, Tony Palmer, sau Geoff Tunnicliffe (secretarul general al Alianţei Evanghelice Mondiale).
De asemenea, unele gesturi ale papei, cum ar fi cele prin care cerea iertare penticostalilor şi valdenzilor din Italia, vizita acestuia la o biserică penticostală din sudul Italiei, prezenţa lui la adunarea carismaticilor catolici de pe stadionul olimpic din Roma, mesajul transmis printr-un i Phone unei conferinţe de carismatici din Statele Unite, etc, nu au făcut altceva decât să deschidă porţi spre o aşa zisă unitate a creştinilor, porţi pe care unii lideri sunt deschişi să păşească.
Ultimul gest al papei Francisc în materie de ecumenism a fost dat acum la început de an, când a surprins întreaga lume prin afirmaţia: „Mulţi gândesc într-o formă diferită, se simt diferiţi, îl caută sau îl găsesc pe Dumnezeu în diferite forme. În această multitudine, în această varietate de religii, există doar o singură certitudine pe care o avem pentru toţi: Toţi suntem fiii lui Dumnezeu”.
Ce este interesant aici este că această afirmaţie a papei, ce a fost difuzată într-un video pe canalul de Youtube al Vaticanului, urmează după intervenţiile unui călugăr budist, al unui rabin evreu, al unui preot catolic şi al unui lider musulman, fiecare dintre aceştia declarând pe rând: cred în Budha, cred în Dumnezeu (Jehova), cred în Isus Hristos, cred în Alah.
„Nu trebuie să renunţăm să ne rugăm şi să colaborăm cu cei ce gândesc diferit”, punctează papa Francisc în polemicul video ce face parte din „dialogul inter-religios” promovat de Vatican, pe care mulţi analişti l-au calificat ca un pas important pe drumul spre o singură religie în lume.
(Mai multe articole despre ecumenismul papei Francisc puteți consulta AICI)
Surse: Protestante Digital; NoticiaCristiana.com; Zenit.org