Când veți auzi despre războaie și vești de războaie, să nu vă înspăimântați, căci lucrurile acestea trebuie să se întâmple. Dar încă nu va fi sfârșitul. (Marcu 13:7)
Indicele Global al Păcii, ce a fost publicat miercuri, arată că în ultimele 12 luni a crescut violența la scară mondială, în special datorită expansiunii terorismului.
De 10 ani Institute For Economics And Peace publică un raport anual în care prezintă starea păcii în toată lumea, realizând un „clasament al păcii”, în funcție de diferite variabile, încearcând să deseneze o hartă mondială a păcii și a non violenței.
Raportul din 2016, ce a fost făcut public miercurea aceasta în Londra, revelează că planeta noastră este „mai puțin pacifică” decât în anul anterior, la scară mondială. Acest lucru se datorează în special pentru că indicii de violență în unele țări mai instabile au crescut în comparație cu raportul de anul trecut.
„Terorismul și instabilitatea politică”, precizează studiul, sunt principalii promotori în reducerea păcii în ultimele 12 luni. În același timp, acele țări considerate „liniștite”, în general își îmbunătățesc condițiile, dar nu suficient pentru a echilibra balanța.
Butoiul cu pulbere – Orientul Mijlociu
Regiunea din lume cu cele mai multe probleme de violență este Orientul Mijlociu. Acolo conflictele regionale s-au intensificat. Raportul evidențiază că dacă nu ar exista problemele de aici, nivelul mondial al păcii ar fi crescut, dar spirala violenței din țări precum Siria, Irak și Yemen, își demonstrează efectul.
Alte două țări ce suferă o importantă deteriorare a indicelui global sunt Ucraina și Turcia. În Ucraina problema politică și militară continuă să țină regiunea în tensiune, iar în Turcia atacurile teroriste fac ca această țară să fie tot mai puțin sigură.
Terorismul se extinde
Dacă există un promotor al violenței în lume, atunci acesta este terorismul, conform raportului. Majoritatea activităților teroriste se concentrează în cinci țări: Siria, Irak, Nigeria, Afganistan și Pakistan, dar acesta continuă să se extindă, făcând ca doar 23% din țările incluse în indice, să nu experimenteze nici un incident terorist în ultimul an.
Europa, ce a fost odată regiunea cea mai pacifică din lume, s-a văzut serios depunctată datorită incidentelor de terorism din Paris și Bruxelles.
Refugiații
Raportul scoate de asemenea în evidență că unele țări se află în cel mai bun moment istoric, așa cum sunt Islanda, Austria și Danemarca, ce se află în fruntea clasamentului păcii.
Un alt aspect este cel al refugiaților. Conform raportului, această problemă a crescut „dramatic” în ultima decadă făcând ca 1% din populația lumii să se afle în această condiție. În actualitate există 9 țări care au peste 10% din populație deplasată de la locuința lor, două țări (Somalia și Sudanul de Sud) cu peste 20% , iar populația Siriei se află deplasată, în proporție de peste 60%.
Chiar dacă impactul violenței asupra economiei s-a redus, este totuși „îngrijorător” să se vadă că pierderile economice datorate violenței ajung la suma de 130 600 milioane de dolari la nivel mondial, ceea ce reprezintă 12,3% din PIB-ul mondial.
Acesta este a zecea ediție a acestui studiu, ce examinează conflictele în curs la nivel național și internațional, securitatea în societate și gradul de militarizare din 163 de țări și teritorii, luând în calcul 23 de indicatori.
Raportul complet se poate citi pe Vision of humanity.org