Imaginile tulburărilor din Statele Unite, având la origine oraşul Fergusson, au făcut înconjurul lumii. Totul a început de la o decizie a unui tribunal local din Saint Louis – Missouri, de a înceta urmărirea penală a poliţistului Darren Wilson de 28 ani, care în 9 August a împuşcat mortal pe adolescentul afroamerican Michael Brown de 18 ani.
Această decizie a provocat o indignare profundă în sânul comunităţii afroamericane din Statele Unite, decizia fiind interpretată ca un act care favorizează populaţia albă în detrimentul celei de culoare, în ţara care este considerată ca fiind cea mai veche democraţie din lume. Manifestaţiile au devenit violente şi s-au extins mult mai departe de limitele micului oraş Ferguson, populaţia afroamericană ieşind în stradă în toate marile oraşe americane.
Benjamin Watson este un sportiv foarte cunoscut în Statele Unite, el fiind unul dintre jucătorii echipei de fotbal american New Orleans Saints. Pe lângă faptul că este un bun sportiv, el este şi un bun credincios evanghelic, căsătorit şi tată a patru copii. Deoarece el aparţine acestui sector al populaţiei americane, care s-a văzut net defavorizată de justiţie în acest caz, fapt ce a dus la manifestaţiile violente despre care am amintit, zilele trecute a făcut câteva comentarii pe pagina lui de Facebook. Afirmaţiile cunoscutului sportiv de culoare din Statele Unite, au devenit extrem de populare în spaţiul virtual. La ora la care scriu aceste rânduri acestea au primit peste 832 000 de LIKE, 461 000 de SHARE şi peste 82 000 de comentarii.
Ce a spus Benjamin Watson pe pagina lui de Facebook? (vă prezint câteva fragmente)
„Sunt indignat deoarece istoria de nedreptăţi care ne-au fost transmise de generaţiile anterioare, par să continue şi azi sub ochii noştri.
Mă simt frustrat deoarece cultura muzicii pop şi a filmelor glorifică aceste tipuri de altercaţii dintre poliţie şi populaţie, promovând o atitudine de a te crede invincibil care continuă să îi ducă pe tineri la moarte în viaţa reală, departe de siguranţa din platourile de filmare sau din studiourile de muzică. (…)
Sunt trist, pentru că încă o familie a pierdut un tânăr, diviziunea rasială a crescut, o comunitate este în ruină; acuzaţiile, insensibilitatea şi ura sunt în creştere şi s-ar putea ca niciodată să nu ştim ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi. (…)
Mă simt ofensat din cauza comentariilor insultătoare care le-am văzut, care nu doar că sunt insensibile, ci nici măcar nu ţin cont de experienţele dureroase pe care alţii le-au suferit. (…)
Sunt confuz, deoarece nu ştiu de ce este atât de greu să dai ascultare unui poliţist. Nu vei putea să câştigi! Şi nu ştiu de ce unii poliţişti fac abuz de puterea lor. Puterea înseamnă responsabilitate şi nu o armă pentru a te impune asupra celorlalţi.
Mă simt lipsit de speranţă, pentru că am trăit destule pentru a ştii că astfel de lucruri vor continua. Nu mă surprind şi ştiu că într-un anumit moment copiii mei care acum sunt mici, vor moşteni acest stigmat de a fi o minoritate cu tot ce implică acest lucru.
Speranţa mea este că deşi încă avem probleme rasiale în Statele Unite, ne bucurăm de o situaţie foarte diferită de cea a părinţilor şi a bunicilor noştri. Văd acest lucru în propriile mele relaţii cu colegii de echipă, cu prietenii şi cu mentorii. Şi acesta este un lucru frumos.
Sunt încurajat pentru că în ultimă instanţă această problemă nu este una rasială, este o problemă a păcatului. Păcatul este motivul pentru care ne împotrivim autorităţii. Păcatul este problema pentru care abuzăm de autoritate. Păcatul este motivul pentru care suntem rasişti, avem prejudecăţi şi minţim pentru ca să-i acoperim pe ai noştri. Păcatul este motivul pentru care ne revoltăm, spargem, furăm, dăm foc. Dar sunt încurajat când ştiu că Dumnezeu a oferit o soluţie pentru păcat prin Fiul Său Isus Hristos şi prin El, o inimă şi o minte înnoită. Cineva care este capabil să privească dincolo de suprafaţă şi să vadă ceea ce este valoros în fiecare fiinţă umană. Soluţia pentru tragedia lui Michael Brown, a lui Trayvon Martin, sau Tamir Rice şi Eric Garner, nu este educaţia sau ideile. Este Evanghelia. Deci în final mă simt încurajat pentru că ştiu că Evanghelia dă speranţă umanităţii”.
Editor
Reblogged this on ARMONIA MAGAZINE – USA.