O nouă definiţie pentru „creştinii evanghelici”

1594 0

Numeroase studii au încercat să capteze opiniile şi practicile evanghelicilor în Statele Unite şi în alte ţări cu tradiţie creştină. De la practica zeciuelii şi până la înclinaţiile politice, evanghelicii se identifică ca atare, în general, în cadrul unor investigaţii şi sondaje. Datorită faptului că investigatorii folosesc diferite metode pentru a-i identifica pe aceştia, rezultatele diferă în fiecare sondaj. Chiar în Statele Unite, numărul estimativ de credincioşi evanghelici, oscilează între 23 % şi 35 % din populaţi adultă americană.

Asociaţia Naţională a Evanghelicilor din Statele Unite (NAE), a iniţiat în urmă cu doi ani o investigaţie a credinţelor evanghelicilor, cu scopul de a stabili o definiţie a termenului „evanghelic”, pentru folosirea acesteia în viitor de către investigatori, într-o manieră precisă şi consistentă. După doi ani de activitate, în colaborare cu LifeWay Research, definiţia a fost elaborată, revizuită şi i s-a probat validitatea.

Evanghelicii au fost înţeleşi greşit şi rău catalogaţi de foarte multe ori, şi în mare măsură acest lucru se datorează unei identificări inconsistente în cadrul investigaţiilor”, a spus Leith Anderson, preşedintele NAE. „Acum însă, avem o metodă de măsură a credinţei evanghelice, ce conferă încredere”.

Definiţia elaborată de NAE / LifeWay Research include patru declaraţii, la care cei ce sunt investigaţi trebuie să fie foarte de acord, pentru a putea fi catalogaţi ca şi evanghelici:

  • Biblia este autoritatea cea mai înaltă pentru credinţa mea.

  • Este foarte important pentru mine personal să-i încurajez pe necreştini să se încreadă în Isus Hristos ca Mântuitor personal.

  • Moartea lui Isus Hristos este singura jertfă ce poate să elimine pedeapsa pentru păcatul meu.

  • Numai acei ce se încred în Isus Hristos ca Mântuitor personal, primesc darul fără plată al lui Dumnezeu, mântuirea veşnică.

Proba de validitate

Până în prezent, investigatorii au utilizat în general două metode pentru a-i identifica pe evanghelici: auto-identificarea şi afilierea denominaţională. În unele sondaje, evanghelicii sunt identificaţi mai mult prin politica demografică, decât prin caracteristicile religioase. Chiar dacă populaţia afro-americană este în cea mai mare parte evanghelică în teologie şi orientare, de cele mai multe ori se separă în acele sondaje care încearcă să identifice preferinţele politice ale evanghelicilor.

Evanghelicii sunt persoane cu credinţă şi trebuie definiţi datorită credinţei lor şi nu prin ideologia politică sau rasă”, a spus Anderson.

LifeWay Research şi NAE, au încercat să identifice persoanele cu credinţă evanghelică, independent de afilierea lor confesională sau conduită personală. Această acţiune, oferă o a treia metodă validă pentru investigatori, care normal i-au definit pe evanghelici prin apartenenţă denominaţională sau auto-identificare.

Nu vrem să spunem că aceştia sunt unicii evanghelici, ci vrem să spunem că aceste convingeri vor defini pe cineva care are credinţă evanghelică”, a spus Scott McConnell, vicepreşedintele LifeWay Research.

Cu ajutorul unui grup divers de sociologi, teologi şi lideri evanghelici, LifeWay Research a proiectat şi probat 17 întrebări care în final au fost reduse la un pachet de patru. „Aceste declaraţii reflectă foarte bine definiţia în patru puncte clasice ale istoricului evanghelic David Bebbington, dar cu un accent pe credinţă în locul comportamentului”, a spus Ed Stetzer, directorul executiv de LifeWay Research.

Afilierea şi comportamentul pot să fie şi ele repere, pe lângă credinţa evanghelicilor, dar aceasta este o unealtă prin care investigatorii măsoară credinţele pe care evanghelicii – conform celor determinate de NAE – cred că definesc cel mai bine această mişcare. Şi la fel precum un nativ american poate să definească cel mai bine ce este un nativ american, noi gândim că evanghelicii pot să definească cel mai bine ce este un evanghelic”, a mai spus Stetzer.

LifeWay Research a confirmat că declaraţiile sunt valide din punct de vedere statistic, fiabile şi formează o scală viabilă, probându-le în sondaje prin telefon şi internet.

Persoanele care sunt foarte puternic de acord cu una din cele patru declaraţii, au tendinţa de a fi foarte de acord cu celelalte, ceea ce indică că aceste declaraţii măsoară un „pachet teologic” al credinţei evanghelice. De asemenea, cei ce sunt foarte de acord cu cele patru declaraţii, prezintă o mai mare probabilitate de a asista la serviciile bisericii cu o mai mare frecvenţă şi se auto-identifică ca şi evanghelici, ceea ce indică faptul că sondajul evaluează grupul pe care îl doreşte.

Acest simplu pachet de patru întrebări discerne cu fiabilitate pe cei ce împărtăşesc credinţa evanghelică, faţă de cei ce nu o împărtăşesc”, este părerea lui Stetzer.

Aproximativ 3 din 10 americani se ajustează la definiţia statistică a lui NAE / LifeWay Research, privitoare la credinţa evanghelică. Acest număr se poate mişca puţin în sus sau în jos, în funcţie de formatul chestionarului şi cotei de eroare, dar se aliniază cu alte studii ce au folosit alte metode. De exemplu, 35 % din americani se descriu pe ei înşişi ca şi „creştini născuţi din nou sau creştini evanghelici”, conform unui Studiu al Peisajului Religios al SUA, efectuat în 2014 de Pew Research şi 25 % din americani se identifică ca aparţinând unei biserici evanghelice.

Sursa: National Association of Evangelicals

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns