Mii de studenți chinezi îl acceptă pe Hristos în Statele Unite

1004 0

Sute de mii de studenţi chinezi merg să studieze ca atei în colegiile şi universităţile din Statele Unite, dar mulţi dintre aceştia ajung să-l accepte pe Hristos în vieţile lor pentru că se expun mărturie credinţei creştine, conform mai multor informaţii recente.

Peste 304 000 de studenţi proveniţi din China au studiat în colegiile şi universităţile din Statele Unite numai în 2015, conform Institutului de Educaţie Internaţională. Iar aceste instituţii de foarte multe ori devin primele locuri în care aceştia ajung să intre în contact cu diferite principii religioase. China este cel mai mare stat secular din lume, iar majoritatea tinerilor se identifică ca şi atei, chiar dacă unii au vizitat vreun templu budist pentru a cere noroc în rugăciune, înaintea unui examen. Predicarea publică este interzisă în China şi Partidul Comunist supervizează toate problemele religioase, uneori cu mână forte.

Se estimează că mii de studenţi chinezi au îmbrăţişat creştinismul conform revistei Foreign Policy, deşi nu există o statistică bine definită în acest sens. Unele biserici şi organizaţii creştine, au perceput prezenţa studenţilor chinezi în Statele Unite ca pe o oportunitate, de aceea au ieşit într-o manieră colectivă pentru a-i ajuta pe proaspeţii veniţi din China. În unele universităţi aceste organizaţii creştine ajută asociaţiile de studenţi chinezi începând de la transportul de la aeroport, până la oferirea de cazare pentru ei în casele creştinilor. Unii îi ajută pe studenţi inclusiv să-şi facă cumpărăturile la marile centre comerciale.

Gregory Jao, director naţional al InterVarsity Christian Fellowship, o misiune evanghelică din SUA, estimează că organizaţia lui se ocupă de un număr semnificativ de studenţi chinezi (între 1 600 şi 1 800) dintr-un total de 5 000 de studenţi internaţionali. Valerie Althouse, ce a slujit de capelan la Universitatea din New York timp de 9 ani a spus că studenţii chinezi au fost majoritatea din cei implicaţi în programul spiritual al şcolii.

Shelly Cai avea 18 ani când a părăsit China pentru a studia la Universitatea din Wisconsin – Madison. La un moment dat a fost întrebată de colegii ei despre credinţa în Dumnezeu. Atunci şi-a dat seama că niciodată nu s-a gândit la acest lucru. Din simplă curiozitate a început să frecventeze un grup de studiu biblic şi aşa şi-a început ea drumul spiritual, la patru ani după ce a ajuns în Statele Unite. Cai a fost botezată şi apoi s-a căsătorit cu un american într-o biserică din Madison.

Bai Yucheng a plecat şi el din China în 2010 pentru a studia la Universitatea din Arizona. Când un prieten l-a dus la o întâlnire a celor de la InterVarsity a rămas surprins când a descoperit că creştinii din comunitate sunt oameni inteligenţi, hotărâţi şi dispuşi la conversaţii profunde cu el, chiar şi atunci când întrebările,lui referitoare la existenţa lui Dumnezeu erau puţin sarcastice. Acum Bai studiază un masterat la Universitatea Columbia pe tema creştinismului modern din China, dirijând în acelaşi timp un grup de studiu pentru studenţii necreştini, majoritatea chinezi, ce sunt curioşi să afle detalii despre Biblie.

„Când oamenii merg într-un loc nou, identitatea lor de emigranţi îi face să se simtă incomozi. De ce eu? De ce mi se întâmplă aceste lucruri? Când oamenii încep să-şi pună astfel de întrebări, creştinismul oferă răspunsuri pe care mulţi dintre ei le consideră acceptabile”, a spus Yang Fung, profesor de sociologie la Universitatea Purdue şi autor al cărţii Chinese Christian in America: Conversion, Assimilation, and Adhesive Identities.

Tinerii studenţi chinezi din Statele Unite au scris şi au meditat asupra creştinismului chiar de mai mult timp. În 1996 Feng Cheng Bing, un biolog transformat în pastor, ce a ajuns în America în 1982 pentru a studia doctoratul, a publicat o carte scrisă în chineză în care îşi descrie propria lui experienţă şi propriile lui teorii în încercarea de a verifica autenticitatea creştinismului.

Studenţii chinezi au devenit mai receptivi faţă de Evanghelie în special după brutala represiune din Piaţa Tienanmen din 1989. Pe măsură ce se deziluzionau cu comunismul, aşa cum spune Yang: „Pentru generaţia mea, era o adevărată luptă între marxism şi comunism, contra creştinismului”.

În 2014 Yang a prezis că în câţiva ani China va ajunge naţiunea cu cel mai mare număr de credincioşi protestanţi, ce ar putea ajunge la 160 de milioane în 2025. În 2010, acest număr era de 58 de milioane, conform Centrului de Investigaţii Pew, asupra Religiei şi Vieţii Publice.

Surse: The Christian Post;

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns