Majoritatea pastorilor evită să vorbească despre avort, homosexualitate și libertate religioasă, conform unui sondaj Pew

2217 1

Săptămâna trecută, Pew Research Center a dat publicității rezultatul unui sondaj efectuat în Statele Unite, prin care 4 600 de persoane, ce au participat la serviciile religioase ale unei biserici în ultimele luni, au fost chestionate asupra frecvenței cu care clerul a abordat diverse probleme sociale și politice.

64 % dintre cei chestionați au răspuns că i-au auzit pe pastori / preoți, vorbind de cel puțin una din cele șase teme ce au fost incluse în sondaj. Cu toate acestea, sondajul arată că atunci când este vorba de teme politice ce țintesc înspre latura morală, majoritatea credincioșilor au remarcat că de aceste teme nu au auzit nimic vorbindu-se.

Doar 40 % au afirmat că au auzit clerul vorbind despre libertatea religioasă. În același mod, 39 % au declarat că au auzit vorbindu-se de homosexualitate și doar 29 % au indicat că au auzit vorbindu-se de tema avortului.

Aceste rezultate se mențin inclusiv între denominațiile ce sunt catalogate ca fiind conservatoare din punct de vedere teologic. Astfel între evanghelicii albi, mai puțin de jumătate (45 %), au indicat că au auzit vorbindu-se de libertatea religioasă, la fel cum doar 34 % au auzit că se vorbește contra comportamentului homosexual și un procent similar (33 %), au declarat că în bisericile lor se predică împotriva avortului.

Romano-catolicii sunt mai predispuși să audă clerul vorbind despre ocrotirea emigranților (32 %), precum și despre apărarea libertății religioase. De asemenea, doar 28 % dintre romano-catolici au declarat că au auzit clerul vorbind contra avortului. Pe de altă parte, protestanții albi din denominațiile tradiționale și protestanții negri, prezentau o probabilitate mult mai mică decât alte denominații de a auzi vorbindu-se atât despre libertatea religioasă, cât și împotriva avortului și a homosexualității.

„Este dificil de înțeles”, spune Michael J. New, profesor asociat la Universitatea Ave Maria din Florida, „de ce pastorii din denominațiile teologic conservatoare nu predică mai mult despre aceste teme relaționate cu sfințenia vieții și libertatea religioasă. Probabil că unii dintre aceștia doresc să evite controversele. Alții ar putea fi îngrijorați ca nu cumva să-și piardă condiția de a fi scutiți de impozite”.

„Spunând aceasta”, continuă profesorul New, „în timpul acestui ciclu electoral în America, s-a scris mult despre influența tot mai scăzută a conservatorilor sociali în sfera politică. Există probabil multe motive pentru acest lucru. Cu toate acestea, acest sondaj Pew ne oferă câteva indicii. Sondajul ne arată că o majoritate foarte amplă a creștinilor evanghelici și a romano-catolicilor nu au ocazia decât arareori să audă clerul vorbind despre chestiunile politice și morale. Și dacă membri clerului sunt recesivi în a-și atribui rolul de lideri, prezentând opinii bine conturate în aceste teme dificile, este ușor să vezi creștinii conservatori că sunt și ei rezervați să ia atitudine politică sau să încerce să-i influențeze pe concetățenii lor”.

Sursa: The Christian Post

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment

  1. victor802006 Răspunde

    Nici despre pornografie și masturbare nu obișnuiesc să vorbească pastorii.